Kolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu. Ale spokojnie- do świąt zdążycie :) Składniki: 70 dkg chudej karkówki 1 mała główka czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/4 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy do karkówki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs 1 płaska łyżeczka cząbru(...)godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba. Ps. Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieOd 1981 roku 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności . Święto to zostało proklamowane przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do
Dzieje kuchennej WiewióryPizzę robię dość często..ale po raz pierwszy robiłam na słodko....zawsze to jakaś odmiana...warto spróbować..do tej pizzy można użyć dowolnych miękkich owoców..u
Moje domowe kucharzeniemoje kolejne pytania:Kuchnia słodka, czy wytrawna?Jakiej przyprawy nie lubisz?Czym jest dla Ciebie Internet?Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi.Najlepszy program kulinarny…Bez czego się chleba nie upiecze?Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga?Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”.Szybkie danie dla zabieganych…Twoja ulubiona książka, to…Twój kulinarny majstersztyk.Zapraszam do zabawy! *******************************************************************************************************************************To moja III nominacja(...)Produkty, które zawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie).Sernik, czy napoleonka, a może coś innego?Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek, czy rozmaryn?W tej chwili zjadłabym…Jakie zioła królują a Twojej kuchni?Ulubiony program kulinarny.Zapraszam do zabawy! **************************************************************************************************************************************************************************************************************************************** Kolejna, to już
mojewypiekiinietylkoCzas czytania: 3 min Kotleciki z quinoa i szpinaku Wegetariańska dieta niektórym wydaje się monotonna i niesmaczna, a to nie prawda! Różnego rodzaju kasze i bogaty
SprawdzonaKuchnia.plGotowane klopsy kto ich nie jadł, smak dzieciństwa. Miękki klops z aromatycznym sosem, którego bazą jest bardzo intensywny wywar warzywny z koperkiem. Rozgniecione ziemniaki z
Basia w kuchniwiernym naszemu lenistwu i przygotować budyń z torebki, albo postawić sobie to za punkt honoru i ukręcić coś samemu. Jeżeli jesteście tą drugą grupą to podajemy wam przepis na domowy budyń cobyście nie musieli go specjalnie szukać. Tacy jesteśmy fajni :) Składniki na budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki (najlepiej krupczatki) 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli(...)Ulubiona kuchnia Elżbieta z W poszukiwaniu SlowLife Magda z Z miłości do słodkości... Agata z Kulinarne przygody Gatity Iwona z bloGotowanie z pasją Zuzanna z Gliko Wiesława z Zapach chleba Kamila z Życie ze smakiem Monika z Niezapomniane smaki Strona Wypiekania na śniadanie: KLIK Strona tego wydarzenia: KLIK --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufactureDzień dobry wszystkim czytającym :) Nie będziemy dziś zanudzać Was rozpisywaniem się, jakie to super danie przygotowaliśmy. Po prostu zapraszamy do poczytania przepisu i wypróbowania go
vegetanieGęstych, pożywnych rozgrzewających zup nigdy dość. Dziś prosta zupa grochowa krem z dodatkiem wędzonej szynki. Zapewniam, że talerz takiej zupy nakarmi każdego. Wiem, że w klasycznej
Smaczny zeszytktórego podstawą jest zdrowa dieta, stanowi fundament naszego zdrowia. Autorka w swojej książce opisuje dlaczego dzieci nie jedzą warzyw i ich nie lubią.Jedną z przyczyn mogą być zwyczaje domowe, a w zasadzie brak zwyczaju jedzenia warzyw w domu.Warzywa w menu pojawiają się rzadko i w małych ilościach, występują najczęściej jako mały dodatek do dania głównego,są przez(...)nisko przetworzone produkty roślinne to najskuteczniejsza profilaktyka chorób serca, nowotworów, nadwagi, otyłości,cukrzycy i nadciśnienia. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Przepisy podstawowe Dodatki i przekąski Śniadania Do chleba. Zupy Dania główne Sałatki i surówki Na słodko Czego tu nie ma: zdrowy ketchup,pizza z cukinią, twarożek z migdałów, pasta czekoladowa z batatów i daktyli,barszcz z soczewicą i pieczarkami
Sama słodycz i szczypta chilidodatki (patrz niżej), pęczek szczypiorku lub inne świeże zioła, sól, pieprz oraz inne przyprawy (np. odrobina chilli czy octu do smaku, kmin rzymski itp.). Na patelnię możemy dodać również domową wędlinę, bakłażan, cukinię czy oliwki. Wszystko na co mamy ochotę. Nawet dodatek dobrego sera powinien idealnie pasować do naszej szakszuki. Do swojego dania dodałem nawet odrobinę ryżu, która została(...)większej ilości osób, spróbuj delikatnie zsunąć je z patelni na talerz, uważając aby jajko się nie rozlało. To bardzo trudne, ale wykonalne. Dodaj świeże zioła i zajadaj z chlebem póki ciepła
Gar ZdrowiaTrudno je nazwać potrawą, choć same w sobie są wspaniałe. Aromatyczne i chupiace. Stanowią świetny dodatek do zup i sałatek. Można kupić gotowe, ale przepis jest
mojewypiekiinietylkoSchab z pieczarkami pod kruszonką Schab z pieczarkami pod kruszonką , to genialny kawałek mięska . Banalnie prosty w wykonaniu , przełamuje nudę . Czasami trudno coś wymyślić z takiego
Ogrodnik w podróżykońcu zmobilizowałam się do zrobienia domowego pieczywa! Tak się złożyło, że na jakiś czas mam zakaz jedzenia pieczywa pszennego, słodzonego, a na sklepowych półkach wszędzie "oszustwa", więc nie pozostało mi nic innego jak wziąć sprawy w swoje ręce. I warto było! Przepis jak mi się wydaje dość prosty a chlebek pyszny! Taki chrupiący, świeżutki, podany z twarożkiem i rzodkiewką smakuje(...)minut (powinno podwoić objętość). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni termoobieg. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówki) lub do silikonowej formy do wypieku chleba (leżała u mnie rok niewykorzystana więc czas ją przetestować :) Ciasto można posmarować oliwą i posypać ziarnami. Odstawić na 10 minut. Ciasto piec przez 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć
coolinarnyJestem z siebie dumna! Niezbyt doświadczony ze mnie piekarz, a dziś udało mi się przemienić moją pizzę z mąką pełnoziarnistą w efektowny chlebek w kształcie wieńca
Chilli Czosnek i OliwaZnam kilka osób, które nie przepadają, albo w ogóle nie lubią czekolady. Pomimo wielu podjętych prób, nie udało mi się ich zrozumieć. Nic to! Ja jestem
Kuchnia w Słońcu Skąpanaproduktów z farmy na ryneczek. Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki(...)sercu Toussaint. UWAGA! Crème fraîche to francuska, lekko ukwaszona śmietana, która nadaje ciekawego smaku flamiche. Dość ciężko dostać ją w sklepach i jest stosunkowo droga, ale można zrobić jej domową wersję. W pierwszym punkcie przepisu wyjaśniamy, jak to zrobić. Oczywiście możecie też użyć zwykłej śmietany zawartości 36% tłuszczu w wersji dla leniwców. Zobacz, jak flamiche wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ
Nerds KitchenPodobno gust kulinarny zmienia się co jakieś 7 lat. U mnie to już drugi raz w tym roku. Pierwszym było zjedzenie około 7 awokado w ciągu
Marder&Marder ManufactureOd dawna "chodziły za mną " pączki..ale jakoś nie mogłam nigdy przybrać się ,żeby je zrobić..ale skoro od firmy Orzech dostałam marmoladę nie było
Moje domowe kucharzenie