domowy chleb - 5671 przepisów (strona:330/379)

Chleb jaglany z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi 176

Witajcie :) Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix

Sama słodycz i szczypta chili
Żur na domowym zakwasie 208

Żaden żur nie smakuje jak ten na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Do Wielkanocy zostało jeszcze wystarczająco dużo czasu, by zrobić domowy zakwas. Nie wymaga to zbyt wielu składników, a jedynie czekania, ale wystarczą 3-4 dni. Nie ma uniwersalnego przepisu na żur. W Polsce można znaleźć różne jego odmiany regionalne, jak na przykład żur stryszewski, do którego dodaje się... pieczarki(...)zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego

W SMAK
Pizza ” Valencia „ 163

Pizza ” Valencia „ Minęły święta , jedyne co po nich pozostało , to uczucie przejedzenia Pizza Valencia to idealny sposób na doskonały obiad po świąteczny . Jest zdecydowanie

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką 83

Tę zapiekankę z cukinią właściwie można nazwać lazanią bo płaty cukinii pełnią tu funkcje makaronu, przełożonego tuńczykiem, kaparami, chrupiącą bułką i mozzarellą oraz sosem beszamelowym. Taka

Smaczny zeszyt
Chleb na owsiance 129

Chleb na owsiance Składniki: - 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 20g drożdże świeże owsianka: - 150g płatków owsianych - 450g wrzącej wody - 2 łyżki (30g) miękkiego masła - 2 i 1/4 łyżeczki (13g) soli - 1 i 1/2 łyżki (30g) miodu (u mnie wielokwiatowy) - 175ml mleka posypka: - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka siemienia lnianego złotego (u mnie Kresto) - 1 łyżka płatków owsianych dodatki(...)kiełbasy. Wypiek bierze udział w akcji   Wypiekanie na śniadanie . Piekłam razem z: Naturalna Kuchnia Inspiruje Moje Małe Czarowanie Buszująca w sieci Ala piecze i gotuje Różowa Kuchnia Moje Domowe Kucharzenie Moje Wypieki i Nie Tylko Eksplozja Smaku Magiczne życie Marty Małe kulinaria Słodka Babeczka Moja Kuchnia Maja Skorupska Buszująca w kuchni Marzena Szkodzińska  BasJulowePasje Marta Gotuje (Źródło przepisu

Kuchnia co dnia
Drożdżowe ze śliwkami i kakaową kruszonką 102

którymi zapełniane są spiżarnie  i piwnice. Ja wiele lat temu w pewnej książce dotyczącej kuchni Stanów Zjednoczonych przeczytałam małą wzmiankę autorki,  że gospodarze, którzy ją gościli, częstowali domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem orzechów włoskich. Receptury nie było,  ale ponieważ twierdziła ona, że były one najlepsze jakie kiedykolwiek jadła, tak mnie zaciekawiła, że kombinując po swojemu, zaczęłam przygotowywać(...)można zrobić przy pomocy kuchennego robota. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, robię z niego kulę i wkładam z naczyniem do termicznej torby, zawsze używam takiej robiąc drożdżowe ciasto lub chleb.   W czasie wzrostu ciasta mieszam wszystkie składniki kruszonki, zrobi się taki mokry ciemny piasek, z którego trzeba ugnieść też trochę większych grudek.  Śliwki trzeba tylko umyć

I tu będę miała takie te
Młoda kapusta 104

Sezon na młodą kapustę w pełni, więc żal z niego nie skorzystać. Jeśli kochacie nowalijki tak mocno jak myślę, to nie możecie przejść obojętnie obok tego

Cooking Monster
DOMOWY PAPRYKARZ 169

   Dla fanów dawnego paprykarza szczecińskiego, piszę dawnego, bo obecny raczej niewiele ma z nim wspólnego. Kiedyś w pogoni dawnych smaków kupiłam puszkę takowego, ale

Smaczne Zdrowe
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM, PODANE Z PALONYM MASŁEM! 153

Kuchnia włoska to jest to! Uwielbiam ravioli! Kocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów.  To danie jest przekozackie! Przepis własny(...)wypłynięcia.  Wyjmujemy ravioli na talerz łyżką cedzakową.  Na patelni rozpuszczamy 4-3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki posiekanych migdałów i pokruszony w dłoni miąższ z jednej kromki chleba.  Pod koniec smażenia dodajemy kilka listków bazylii. Całość rumienimy na patelni.  Polewamy obficie gotowe ravioli, posypujemy odrobiną fety lub serka koziego wedle uznania. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 137

Hej kochani :) Weekend przed nami, więc propozycja nasza trochę bardziej pracochłonna, ale bez przesady :) Przecież nie będziemy się przepracowywać kiedy piękne słońce na niebie :) Zapewne większość

vegetanie
Domowe lubelskie cebularze 118

Zakopane ma oscypki, Kazimierz – koguty, Poznań - rogale marcińskie, Kraków – obwarzanki, a Lublin słynie z cebularzy. Chrupiąca skórka, mięciutkie ciasto, aromatyczne cebulowe nadzienie z makiem – taki jest

Obiad gotowy
Domowy ser żółty z czarnuszką 172

Dzisiaj zapraszamy na ser żółty z czarnuszką. Oczywiście, zamiast czarnuszki możecie użyć kminku, suszonych pomidorów, kozieradki czy dowolnej innej przyprawy. Czy kiedyś zastanawialiście się, dlaczego ser

Mieszam w Garnku
Pączki z kajmakiem 1018

drożdży świeżych 70g cukru 4 żółtka 40g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka spirytusu lub wódki 200g masy kajmakowej (krówkowej) 100g drobnego cukru (u mnie wymieszany z domowym cukrem waniliowym) do obtoczenia usmażonych pączków 1,5-2l oleju do smażenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1/2 łyżki(...)przelać do szerokiego rondla i rozpocząć jego podgrzewanie - gotowy do smażenia pączków olej powinien mieć temperaturę około 175 stopni, można to sprawdzić termometrem cukierniczym lub wrzucić do oleju skórkę chleba - jeśli nie utonie, utrzyma się na powierzchni, a wokół niej pojawią się bąbelki, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia - pączki wkładać do oleju wyrośniętą częścią do spodu, pamiętając, że podczas

Smakołyki Bereniki
Słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. 155

ręce. I takim sposobem najpierw powstał bezglutenowy, szybki, jogurtowy chleb wielkanocny (wytrawny), który mogliście podziwiać na moim instagramie . A, że ja nabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda, że to wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało(...)keksówki (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy płatkami migdałowymi i smarujemy agawą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut.   Chlebek wspaniale smakuje z masłem orzechowym i domowym dżemem, ale wypróbowane też ze słonymi dodatkami – awokado, suszone pomidory, jajko sadzone…pycha

Fill The Bowl
Piernik staropolski 186

Najbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania