domowy chleb - 5671 przepisów (strona:153/379)

Sałatka śledziowa z boczniakami 117

pokrój w paseczki. Wsyp di miski, dodaj kukurydzę z puszki, posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Dodaj majonez. Gotowe! Najlepiej zostawić na noc do przegryzienia. Podałam z jajkami i chlebem razowym domowej roboty. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno- orkiszowy 246

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję kolejny przepis na domowy chlebek. Tym razem zrobiłam chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem pszennej. Dodałam do niego otręby żytnie, ziarna słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Chleb wyszedł bardzo smaczny. W środku z miękkim i delikatnym miąższem, z zewnątrz zaś z chrupiącą skórką. Polecam

Marta Gotuje
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 232

zawierał ilości składników na cztery bochenki. Tyle mi nie było potrzebnych, więc ograniczyłem wszystko do ilości na dwa chleby. Aby ułatwić sobie na przyszłość, i innym amatorom wypiekania chleba w domowym zaciszu, przeliczyłem składniki na gramy. Lubię w przepisach gramaturę, a nie czuję się zbyt pewnie przy cupsach (szklankach), bo co kraj, to obyczaj. Są cupsy(...)przepisie cytowanym przez Amber - 225 ml. Tak więc - precz z cupsami, niech żyją gramy i mililitry!Przy pieczeniu chleba nie obyło się bez przygód. Pierwsza przygoda to woda. Moje mąki chciały więcej wody niż podano w recepturze. Szczerze mówiąc powinienem był dodać jeszcze więcej, bo ciasto było dość zwarte. Obawiałem się, że morele i rodzynki prędzej się rozgniotą, niż wrobią

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno - gryczany 140

Dobry chleb , taki domowy nie potrzebuje żadnych dodatków. Taki ciepły, choć on akurat nie jest zdrowy najlepszy jest sam, bez niczego, no może ze świeżym masełkiem. Ten zdrowy czyli na drugi dzień też nie potrzebuje dodatków ale jeśli podamy do niego super pastę czy pyszne sery to smakuje jeszcze wyborniej. Polecam mój dzisiejszy bochen bo dzięki mące gryczanej jest(...)niepowtarzalny i smakuje wybornie. Chleb pszenno - gryczany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowa vegeta 240

folii aluminiowej i za niedługo miałam już zupełnie suche wiórki warzywne. Pomyślałam, ze to doskonała okazja na spełnienie  jednego z moich kulinarnych "marzeń" (innymi było m.in. pieczenie chleba, robienie domowych wędlin albo kostek rosołowych, które też w końcu, całkiem niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości.  Proporcje warzyw

chwile dla mnie
Chleb z ziarnami 246

Czyli przygodę z domowym pieczywem czas zacząć!   Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od chleba.Koleżanka z dawnej pracy przyniosła kiedyś słoik z tajemniczą substancją i instrukcją wykonania chleba, postulując aby „ktoś go upiekł i oddał jej odświeżony zakwas w rewanżu, bo ona nie ma czasu teraz piec i zakwas jej się zmarnuje”…No to upiekłam. I tak piekę(...)się nie zda. Zanim chleb nie ostygnie, jest glamzgowaty w środku. Po wystygnięciu jest przyjemnie lekko wilgotny wewnątrz.Chleb niebo w gębie!!! Jak przedłużyć "żywotność" zakwasu: Sposób na dłuższe przechowywanie zakwasu to podobno zamrożenie. Znajoma znajomej (specjalistka od domowego pieczywa) ma w zwyczaju zakwas właśnie zamrażać. Podobno nie traci on nic na wartości i zamrożenie nie wpływa na wyrastanie chleba

Grunt to przepis!
Smalec z ogórkiem kiszonym, jak u mamy 256

Smaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa. Smalec z kiszonym ogórkiem to przystawka idealna na każdą okazję. Przepis i listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko 1 kg słoniny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki pszenno razowe z marchewką 120

Uwielbiam pieczywo z marchewką. Ostatnio upiekłam bułki pszenno razowe z marchewką. Jest to prosty przepis na bułki z marchewką utartą. Niewiele warzyw pasuje do wypieku pieczywa

codojedzenia
Bułki z żurawiną 81

Oczywiście nie możemy obżerać się bez umiaru, bo to mogłoby skończyć się dla nas dużą nadwagą, a tego nie chcemy! Hasło #zostańwdomu to okazja do rozpoczęcia przygody z domowymi wypiekami chleba czy bułek . Zamiast wychodzić po pieczywo, można upiec je w domu, będą z tego same korzyści! Bułki z dzisiejszego przepisu są bardzo proste do przygotowania i nie trzeba mieć

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb na zakwasie. Numer 1 na wigilijnym stole. 198

Jest to ten moment, kiedy chcemy, aby wszystko było idealne, potrawy, prezenty, słowa jakie kierujemy do swoich bliskich. Ciekawym i na pewno polepszającym humor i nastrój akcentem będzie domowej roboty chleb na zakwasie, który będzie pięknie pachniał, wspaniale chrupał i idealnie komponował się ze smakiem pozostałych potraw. O zakwasie użytym do tego chleba słów kilka było TUTAJ . Na spory bochenek

MamaOskarka
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 208

Moni w kuchni Mysia - Pieczarka mySia Olimpia - Pomysłowe pieczenie Paulina - W kuchni na Stalowej Wiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry Wisła - Zapach chleba             O samym chlebie można powiedzieć zaś same dobre rzeczy; jest delikatny, miękki, wilgotny, pozostaje długo świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech nie przeraża Was ów tajemniczy składnik - tang zhong(...)Bardzo, bardzo dziękuję Ani za przepis, a wszystkim Dziewczynom za wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy w naszych wszystkich domach, rozsianych po niemal całej Europie roznosił się zapach domowego, cudownego chleba. A chlebek robiłam już od tamtej pory trzy razy, ten trzeci stygnie właśnie stygnie w kuchni. :) Chleb z brązowym ryżem i tang zhong Składniki na 2 bochenki

Kuchnia Prezydentowej
Dip z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich (przepis krok po kroku) 106

Jakie produkty kojarzą Wam się z końcówką lata? Dla mnie to smak ostatnich słodkich pomidorów, kolorowych papryk oraz bakłażanów. Dawno na blogu nie było żadnej pasty do chleba, dlatego dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny dip z pieczonego bakłażana. Trochę inny od popularnej pasty Baba Ganoush , bo z dodatkiem orzechów włoskich. Łapcie przepis ze zdjęciami krok po kroku(...)Zmiksuj wszystko na gładki dip. Przełóż go do miski. Polej oliwą, posyp papryką lub sumakiem oraz nasionami sezamu. Udekoruj listkami mięty i kolendry. ➤ Rada: Dip podawaj z chlebem, krakersami, domowych chlebkiem pita lub domowymi flatbreadami z patelni .  Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki z ziołami 132

potem pożywnie, pieczecie? Ja i tak zbyt mało ale piekę i delektujemy się pysznym pieczywem. Te polecam bo szybko i smacznie. Przepis z książki Małgorzaty Puzio "Domowy wypiek chleba " Bułeczki z ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 200

prażoną mąką. Pyszny! Trudno się dziwić -  wszystkie chleby upieczone według przepisów z  bloga Danusi (  Leśny Zakątek  ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa(...)miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!! Chleb do marcowej Piekarni wybrała  Jola z bloga Smak mojego domu. Przepis pochodzi z bloga Danusi  Leśny Zakątek , u Joli można go znaleźć pod tym linkiem

Stare Gary
Chleb na maślance i sodzie 142

Składniki: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 100 g płatków owsianych 500 ml maślanki 25 g masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka sody

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania