domowy chleb - 5671 przepisów (strona:144/379)

Pasztet drobiowy zapiekany 199

Domowy zapiekany pasztet, często gości na naszym stole. Jest to spowodowane pewnie tym, że uwielbiamy kurczaka z grilla w różnych wersjach. Zawsze można wtedy przy okazji

Gosia gotuje
Porady kulinarne: Jak sprawić by chleb nie pleśniał? 153

Domowy biały chleb (źródło: hobbshousebakery.co.uk)Czy często zdarza Ci się, że chleb pleśnieje w chlebaku? Jest kilka sposobów na to, aby zapobiec pleśnięciu chleba:nie wkładaj ciepłego chleba do foliowego worka, a jeśli kupiłeś już zafoliowany świeży i ciepły chleb, rozerwij trochę worek aby para mogła się ulotnić a chleb nie spleśniał.włóż do chlebaka chleb wraz z przekrojonym jabłkiem

WojnaNaSmaki.pl
Pasztet z pieczarkami 210

Domowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka

prawdziwe jedzenie
Chleb fiński 189

nadaje). Po upieczeniu miąższ jest dość gęsty. Poniżej źrodło przepisu oraz moje notatki. Ja robiłam z połowy podanej porcji. Chleb fiński    PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Domowy wypiek chleba"/ Temperatura pieczenia: 200oCCzas pieczenia: ok. 30 min (trzymać się tego czasu, uwazażać by nie wysuszyć) Składniki   /na 2 nieduże okrągłe bochenki/ 2-2,5 szkl. mąki pszennej (użyłam

coolinarnastrefa.blogspot.com
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 202

Domowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem  tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowy paprykarz szczeciński 183

dziś bym się odważyła zjeść taką kupną ....? nie . W parę chwil możemy zrobić sobie w domu paprykarz a co najważniejsze wiemy co mamy w środku a że to domowe lepsze to już nie wspomnę. Z jednej porcji otrzymamy jeden słoik litrowy może nie upchany po brzegi ale bardzo szybko zniknie :) SKŁADNIKI :1 makrele wędzoną 1 woreczek ugotowanego ryżu(...)duszę- wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby jeszcze doprawiam- gdy ostygnie wkładam do słoików i wstawiam do lodówki- paprykarz najlepiej smakuję z kromką chleba, możemy bez obaw zajadać :)Szybki, prosty sposób na nasz domowy paprykarz szczeciński polecamSmacznego

Basia w kuchni
Chleb z garnka 315

ostatnio zdarza się zapomnieć kupić chleb Rozsmakował się w tym chlebie, nie pozwala nawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki. U nas w domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe Grzanki z Chleba Tostowego 201

bardzo dobre, szybkie grzanki z chleba tostowego. Ja zawsze używam ciemnego chleba, jest zdrowszy a na pewno wyraźniejszy w smaku. Takie grzanki używam do zupy czy sałatek. DOMOWE GRZANKI Z CHLEBA TOSTOWEGO Składniki: 4 Kromki Chleba Tostowego Pełnoziarnistego 4 Kostki Masła Domowego Czosnkowego  KLIK TU  Patelnia z dnem nie przywieralnym Sposób Przygotowania: Chleb kładę na patelnię aż będzie

Gotowanie Patki
Smalec wg Macieja Kuronia 198

Uwielbiamy smalec jak chyba każdy. To taki polski fast food. Z pysznym, domowym cierpiącym chlebem i kawałkiem ogórka to niebo w gębie. Ostatnio takim domowym smalcem poczęstowała mnie znajoma osoba. Smalec był wyborny. Okazało się, że robi go od wielu, wielu lat wg przepisu nieżyjącego już Macieja Kuronia i zawsze smalec pierwszy schodzi na każdej imprezie. A sekret tkwi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb graham na drożdżach 241

zawsze lubiłam grahamki i chleb z mąki Grahama. Takie wypieki są lekko słodkawe chociaż nie muszą mieć w sobie cukru. Domowe bułeczki czy chleb z mąki pełnoziarnistej są jeszcze lepsze niż kupne. I do tego zdrowsze niż pieczone z białej mąki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb na zakwasie, z dodatkami 148

Chleby wypiekam nie od dziś. Chociaż staram się jeść mniej pieczywa, nie potrafię przejść obojętnie obok domowego, świeżego i pachnącego chleba. Nie ma to jak własny chleb z dodatkiem np. ulubionych ziarenek. Przepis na ten chleb dostałam od córki razem z zakwasem. Ona z kolei   dostała od koleżanki. Bardzo smaczny chlebuś z dodatkiem lnu, ostropestu i pestek dyni, słonecznika(...)włączyłam na 200° C (g/d). Foremki z ciastem chlebowym włożyłam do piekarnika na 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroiłam chrupiącą skórkę i.... zjadłam kromkę tego pysznego chleba.           Polecam ten domowy wypiek bo smaczny,    bo bez konserwantów,  bo to samo zdrowie, bo warto... Smacznego! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie

Kuchnia u Krysi
Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem 185

podawać lekko ciepły.  Chleb po pokrojeniu wygląda jakby ktoś ciasto poukładał kanapki z serem :) Pieczecie sami w domu chleb? Jeśli tak, to zachęcam, abyście spróbowali domowego pszennego chleba , pszennego chleba z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi albo, dla odmiany, bułeczek orzechowych . Nie zawiedziecie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 185

razowiec z kminkiem i melasą Podczas wypieku tego chleba, stała się w moim domu rzecz niezwyczajna Otóż domownicy, nawykli już do domowego wypieku chleba i traktujący fakt, pojawienia się świeżo upieczonego bochenka, co prawda z zadowoleniem, lecz nie okazując z tego tytułu zbytniego entuzjazmu.Tym razem zachowywali się zgoła inaczej, już od początku wypieku, kręcili się niecierpliwie po kuchni, wciągając

Miód i pieprz
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 142

Dostałem właśnie z AleDobre.pl książkę Dana Leparda i Richarda Whittingtona "Wypiekanie chleba krok po kroku" i poproszony zostałem o zrecenzowanie jej. Obaj panowie autorzy są piekarzami w doskonałej londyńskiej piekarni Baker & Spice specjalizującej się w "domowym" pieczywie. To znaczy, oczywiście, robią w ilościach przemysłowych, ale korzystają ze starych domowych sposobów. Dzięki czemu pieczywo wygląda i smakuje tak, jakbyśmy sami(...)niej sięgał i parę przepisów z niej z całą pewnością się tutaj znajdzie. Bądźcie więc czujni :) Jeżeli więc ktoś, tak samo jak ja, poszukuje nowych wrażeń związanych z domowym wypiekiem chleba, to ta książka jest dobrą pozycją, warto ją mieć na półce. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 223

Kolejny przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak wspaniale, może smakować tylko wtedy, gdy jest robiony w domu. Składniki: ➧ 5 łyżek zakwasu ➧   200 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com