domowy chleb - 5671 przepisów (strona:154/379)

Festiwal kaszy Gryczaki 2012 w Janowie Lubelskim 142

Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości przypadków nie były przechowywane w lodówkach. Rozumiem trudność w organizacji takiej lodówki, a właściwie dostępu do prądu w parku, ale wystawianie(...)cieple nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zastanowiła mnie sprzedaż oscypków, bo jakby nie patrzeć do gór mamy kawałek i nie jest to potrawa regionalna.  Do domu przywiozłam kawałek chleba orkiszowego i pierogu biłgorajskiego, który uwielbiam. Skusiłam się także na dwie nalewki 25%: śliwkową i miętową. Spróbowałam także: wiśniowej, truskawkowej, akacjowej i morelowej. "Ulik" - zapraszam! Pieróg biłgorajski Kiełbasa z dzika

Pasja Smaku
Świąteczna kanapka jeszcze z nieświątecznych resztek 122

zawsze kojarzą mi się ze świętami. Kanapkę nadziałam pyszną sałatką z resztek pieczonego kurczaka. Do smaku dodałam suszoną żurawinę i włoskie orzechy. Ha, nawet upiekłam pyszny chleb bez zagniatania . Jak domowa treściwa kanapka to i chleb musi być porządny, prawda? Moja rodzinka uwielbia kanapki. Świąteczna kanapka jest pyszna, sycąca i zwiastuje to co przyrządzę na święta. Podczas adwentu spotykamy przyjaciół(...)kolację ze znajomymi. Świąteczna kanapka 6 kanapek Składniki: 350 g pieczonego kurczaka 200 ml majonezu, u mnie domowy 50 g suszonej żurawiny 50 g włoskich orzechów 2 łyżki kopru sól i pieprz do smaku 1 duży liść jarmużu 3 duże kromki chleba Pokrój kurczaka w kostkę. Dodaj żurawinę i drobno pokrojone orzechy oraz posiekany koper. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj

codojedzenia
Domowy chleb 145

Domowy , to znaczy pieczony własnoręcznie. Taki chleb piekę już od dwudziestu lat. i nie wyobrażam sobie kupowanego na domowym stole. Używam drożdży a nie zakwasu ,ponieważ moja rodzina nie lubi kwaskowatego posmaku zakwasu. Poza tym nie lubie bałaganu jaki tworzy się przy zarabianiu rozczynu(...)jest mój chleb Składniki 1kg mąki 650 lub 700 lub 750 700 ml wody 1/3 część drożdży z kostki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka płaska soli Wykonanie Do miski wsypuje mąkę , robię dołek na środku . Połowę wody ( ciepłej ) wlewam do garnuszka i dodaję cukier i drożdże . To trzeba wymieszać i wlać do mąki , konkretnie w dołek i posypać mąką

Eli Gotowanie
Chleb 104

Opis: Gruba kromka swojskiego chleba z domowym masłem to jedno z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Wypieczenie swojego chlebka w domu wcale nie jest skomplikowane ani nie wymaga dużo czasu, a na pewno będzie smaczny i zdrowy. Składniki: 500 g mąki pszennej 14 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli (płaskie) 400 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 3 łyżki otrębów owsianych(...)Wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy chleb na 1 godzinę. Po upieczeniu najlepiej z krojeniem poczekać, aż chleb ostygnie. Inaczej może cały nam się rozlecieć

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bagietki pszenne- czterogodzinne 143

pokojowej 3 g suchych drożdży instant 498 g mąki uniwersalnej 5 g soli Z podanych produktów zagnieść sprężyste klejące ciasto.  Można mikserem z hakiem lub w maszynie do chleba.  Proces zagniatania powinien trwać około 10 minut.  Ciasto będzie klejące i dość luźne, nie dosypujcie mąki.  Dobrze wyrobione ciasto będzie sprężyste i gładkie, ale nadal może być(...)temperaturę i wypełnijcie lodem lub wodą.  Wystudzić na kratce.  Do pieczenia użyłam specjalnych foremek do bagietek - są one powszechnie dostępne. Przepis pochodzi z książki Lauren Chattman -"Domowy wypiek chleba

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułki do hamburgerów 141

dwójką dzieci nie muszę tłumaczyć. Brakuje mi ósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka

bistro mama
Bułki pszenno-kukurydziane. 133

najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie

Izabelawkuchni
Bułeczki pełnoziarniste 133

obczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec.   Składniki: -  4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)piekarnika nagrzanego do  180°C na 20 minut. Upieczone przestudziłam na kratce.Bułeczki pełnoziarniste – lekkie i puszyste – idealne w swojej prostocie. Do tego twaróg, oczywiście też domowy. Czy  trzeba czegoś  więcej, by choć na chwilę, pozwolić kubkom smakowym  przywołać wspomnienia… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bułeczki pełnoziarniste appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem 270

słonina wędzona aromatycznym dymem. Słodka przesmażona cebula, winne jabłko. Odrobina soli i pachnący majeranek. Dieta czy nie dieta, sportowe trzymanie formy czy trzymanie opływowych kształtów – wszystko jedno. Na taki domowy smalec da się namówić każdy. Słoninę bardzo drobno kroimy – staram się kroić słoninę wcześniej lekko zmrożoną – poddaje się dużo łatwiej, nie maże i nie przykleja do noża. Całą słoninę trzeba(...)jabłko nie opadły na dno. Jeśli chcecie przechowywać nienapoczęty smalec dłużej, warstwa czystego tłuszczu na wierzchu mu tylko w konserwacji pomoże i niczego nie mieszajcie.   Świeży chleb, najlepiej domowy, do niego ten właśnie smalec i ogórek kiszony. Piwo albo kieliszeczek czystej, na trawienie. W prostocie siła! SKŁADNIKI 600g surowej słoniny 400g wędzonej słoniny 1 duża cebula /ok.170-200g/ 1 małe

Karo in the Kitchen
Domowa mielonka prasowana z galaretką 359

wyjęciu z kąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki(...)wyjęłam szynkowar z kąpieli i wsadziłam do garnka z zimną wodą. Rozległ się wspaniały zapach. Ostudzony szynkowar wsadziłam do lodówki na noc. Rano otworzyłam szynkowar i delektowałam się pyszną domową wędliną. Serdecznie polecam

OstryKęs
Bułki pieczone z masłem czosnkowym 89

wstępnie podpieczone i zamrożone. Sklepowe piekarnie jedynie odgrzewają i podpiekają pieczywo, gdyż zapach roznoszącej się wokół woni chleba ma za zadanie przywoływanie konsumentom przyjemnych skojarzeń. Dlatego nie ma nic lepszego niż kupno pieczywa w prawdziwej piekarni z tradycjami lub wypiek chleba w domowym zaciszu z wartościowych składników. Doceń swojskie wypieki bez zbędnych wypełniaczy. Poniższe bułeczki drożdżowe udowodnią Ci, jak wyśmienite

ProstePesto.pl
Pierwszy chlebek bananowy z dodatkami-nie jest idealny – bo nie miałam mniejszej foremki 139

składniki 180 g mąki tortowej 3 nieduże banany 160 g płatków owsianych 50 g cukru lub ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2

Moje Wyroby
Pasta wątróbkowa do chleba 115

Pasty, aromatyczne smarowidła do chleba i domowe pasztety to ulubione dodatki do codziennych kanapek i słonych przekąsek. Ta błyskawiczna do przygotowania pasta ze smażonej wątróbki podbije twoje kubki smakowe aksamitną konsystencją i aromatem ziół. Możesz dodać każde ulubione. Pasztecik wątróbkowy podałam z kiełkami czerwone kapusty. Kiełki to dodatkowa porcja witaminy C i antyoksydantów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
chleb orkiszowo żytni z ziarnami 83

[Głosów:6    Średnia:5/5] składniki: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki żytniej 70-80 g drożdży 700 ml letniej wody 3 łyżeczki soli

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki jajeczne z warzywami 97

cukru ,  słodki pieczony omlet z owocami ,  owsiane babeczki  czy proste  ciasta owsiane . W wersji wytrawnej z kolej moimi sprawdzonymi przekąskami są  tosty bez chleba , kawałek  domowego bezmięsnego pasztetu ,  pełnoziarniste bułeczki  czy warzywa z  domowym hummusem . Dzisiaj z kolej podrzucam jeszcze jeden przepis na ciekawą zdrową przekąskę, która świetnie sprawdzi się też

HealthyCreations
Klasyczna jajecznica z kajzerką 201

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smalec domowy z ziołami 188

zwiedzaniu, popatrzeć na niesamowite widoki i zjeść pajdę chleba z pysznym smalcem i ogórkiem. To wszystko w sezonie turystycznym. Zawsze wspominam te przepiękne widoki, kiedy zajadam w domu chleb z domowym smalcem, kiszonym ogórkiem czy marynowanymi grzybkami. To wspaniała przekąska. Lubię takie połączenia a smalec przygotowuję 2-3 razy w okresie jesienno zimowym. Składniki do smalcu najlepiej kupić u sprawdzonego

Leśny Zakątek
domowy chleb powszedni 94

składniki na jeden bochenek: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży, świeżych 150 ml wody, letniej 125 ml mleka, letniego 30 g masła, roztopionego

Domowy Smak Jedzenia
Domowy chleb pszenno-kukurydziany 132

Witajcie. Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Chleb pszenno-kukurydziany smakuje wybornie i pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam Składniki: rozczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka mąki oraz: 1 szkl mąki kukurydzianej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli mak do posypania

słodkie i nie tylko historie kulinarne
domowy chleb piwosza 93

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży, świeżych 200 ml piwa Karmi ciemnego 200 ml wody, letniej 20 g płatków owsianych 40 g

Domowy Smak Jedzenia
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 170

Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie:  sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad:  ryż z ciecierzycą w sosie orzechowym Deser:   koktajl Kolacja:   zupa

Powiedz dietom nie
Jajecznica z pomidorem 165

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zróbmy sobie.... masło 79

Takie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne. Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką. Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty czy emulgatory. Po prostu masło ze śmietany, jak to za dawnych lat bywało. A jeśli jeszcze uda Wam się kupić śmietanę od rolnika, to już będzie naprawdę suuuuper :) Zasada jest prosta - im tłustsza śmietana

Cztery Fajery
Stroganow z jelenia 222

rondel i dusimy przez godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Stroganowa podajemy z pajdą pachnącego, świeżego chleba. * użyłam domowego bulionu ** użyłam wina Corte alle Mura Chianti By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Udziec jelenia

Wędrówki po kuchni
Rustykalny chleb bez zagniatania 196

Dzisiejszy przepis zmusił mnie do pewnych przemyśleń i wniosków. Przypadkowo zamieszczone zdjęcie chleba na moim Instagramie, gdzie oczywiście serdecznie Was zapraszam przy okazji – www.instagram.com/garniec_magalie

Garniec Magalie
Warkocz na zakwasie z makiem i płatkami migdałowymi - ciasto drożdżowe bez drożdży, na zakwasie 126

można go przerobić na w danej chwili pożądany. Jak zrobić zakwas, jakby był potrzebny? tutaj! Przepis oryginalny pochodzi z portalu : Sauerteig a przerobiony został i umieszczony na stronie Chleb - Moja domowa piekarnia . Polecam gorąco taki warkocz wszystkim którzy kochają chałki z dżemem, miodem czy masłem, to ciasto Was zachwyci. Do wykonania tego ciasta potrzebny będzie zakwas wyhodowany metodą trójfazową, zrobić

Moje Małe Czarowanie
Dżem brzoskwiniowy 185

brzoskwiń? Ich aromat i smak przypominają nam miłe chwile z dzieciństwa. Zacznij dzień od najlepszej kanapki z własnoręcznie zrobionym dżemem brzoskwiniowym! Nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba z domowym dżemem. Składniki: 1 kg brzoskwiń 1 kg cukru Sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Brzoskwinie obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę. Go garnka o grubym dnie dodajemy pokrojone

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką 204

Składniki: * 750 g mąki pszennej * 25 g świeży drożdży * 500 ml ciepłej wody * 2 łyżki oleju * 2 płaskie łyżeczki soli * 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: Drożdże

Kulinarne przygody
Pszenne bułki z makiem 139

Puszyste, wspaniałe bułki na śniadanie , pszenne bułki z makiem. Zazwyczaj posypuję bułki makiem ale tym razem dodałam mak do środka. Bułki są niesamowite…mocno makowe

codojedzenia
Bigos tradycyjny 161

babcią. Wszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie

Życie ze smakiem
Najlepszy chleb tostowy 141

Bardzo fajnie wyszedł, smaczny aż się nie mogłam nadziwić. Te chleby tostowe ze sklepu to sam papier, nie cierpię takiego. Teraz mam swój tostowy chlebek. Drożdże

Kuchnia Pokoleń
Delikatny chleb pszenny z garnka 174

Domowy, prosty chleb pszenny na drożdżach. Ten chlebek bardzo wyrasta :-) Ciasto wyrabiaj wieczorem, a piecz następnego dnia rano. Chleb jest: - jednolity - puszysty - delikatny - równy - idealnie się kroi Warto spróbować! Czas przygotowywania:  5 minut + wyrastanie 12h + 1 h Czas pieczenia: około 50 minut Ilość porcji:  wysoki bochenek o średnicy około

AniaGotuje.pl
Domowy chleb gryczany z czarnuszką 200

Domowy, prosty chleb gryczany na drożdżach, których w ogóle nie czuć. Chlebek ma chrupiącą, pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek. Nie obawiajcie się specyficznego smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-) Chleb: - wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie - powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną - długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Słone bochenki na mleku 80

Domowy, prosty chleb pszenny na drożdżach w stylu Francuskich bułeczek Petit pains au lait. Pieczony na mleku z dodatkiem prawdziwego masła :-) Chlebki są: - pachnące - puszyste - delikatne Warto upiec! Czas przygotowywania:  5 minut + wyrastanie łącznie 2,5 h Czas pieczenia: około 25 minut Ilość porcji:  4 bochenki wielkości małego grapefruita

AniaGotuje.pl
Pasztet z bobu i cukinii 236

jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy

Jaglusia
Zróbmy sobie.... masło 131

Takie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne. Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką. Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty czy emulgatory. Po prostu masło ze śmietany, jak to za dawnych lat bywało. A jeśli jeszcze uda Wam się kupić śmietanę od rolnika, to już będzie naprawdę suuuuper :) Zasada jest prosta - im tłustsza śmietana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Smażona cukinia 149

letnie danie z cukinii - cukinia smażona w panierce. Może z powodzeniem zastąpić kotlet do obiadu. Pyszna jako samodzielnie danie, jako dodatek do ziemniaków, sałatek, ja uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem . Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne 173

wiedzę. Wspaniali ludzie których tu poznałam dają mi motywację do działania. Każdego dnia zgłębiam tajniki tutejszej kuchni, w zdrowszej, pełnej smaku i ekologicznej wersji. Dotychczas poznałam duszę prawdziwego chleba na domowym zakwasie, kompozycji warzyw otulonych w puszystym cieście frittaty oraz ogrom przepisów na ciasta z wykorzystaniem ogródkowych owoców.  Co jeszcze?  Razem z Greczynką   produkującą miody i włoską

Gawron w rosole
WIELKANOCNY BARANEK Z DOMOWEGO MASŁA KROK PO KROKU 186

   Na wielkanocnym stole tradycyjnie pojawia się baranek. U nas bywa to baranek przygotowany z masła. Wykonujemy go samodzielnie, co prawda przy pomocy formy, ale

Smaczne Zdrowe
Chleb szpinak z awokado 165

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach. 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu 4 szklanki mąki pszennej typ 650 1 awokado 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane

wesoła kuchnia
Bułki grahamki z siemieniem i żurawiną 122

wzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki są puszyste w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Z masełkiem, żółtym serem, soczystą szyneczką…Ślinka cienkie. Domowe wypieki chleba sprawiają mi niemało przyjemności. Uwielbiam piec chleb! Co tu dużo mówić. Świeże pieczywo ma wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb czy bagietki . Pieczywo to wdzięczny

codojedzenia
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 102

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można

Kuchnia MagdaLeny
IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 154

okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki z grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem oraz lemoniada i oranżada na soku brzozowym. Byłam

Obiad gotowy
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. 171

Chleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z   A kacjowego bloga . Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z

Codziennik Kuchenny
Tosty pomarańczowe. 154

pomarańczową są inspirowane francuskim daniem o nazwie pain perdu . Gdybym trzymała się ściśle oryginalnego przepisu to powinnam użyć innego pieczywa, najlepiej chałki. Moje uproszczenie podyktowane było aktualną zawartością domowej spiżarki. Chleb tostowy nie cieszy się dobrą sławą, ale chyba każdy od czasu do czasu po niego sięga. W tym wydaniu smakuje bardzo dobrze. Obecnie przeprowadzamy remont kuchni. Trudny to czas

zadanie-gotowanie
Biblijny chleb Ezechiela 132

Biblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na

Codziennik Kuchenny
Między Mostami...Niech Cię Zakole 121

została ona wpisana do rejestru zabytków. Po chacie i po spichlerzu oprowadził nas Zdzisław Brzykcy, dla którego chata jest domem rodzinnym. W gospodarstwie można zjeść, przenocować i kupić domowe przetwory, chleb.... a chleb jest wyjątkowo dobry :) Na miejscu próbowaliśmy gęsinę od Pani Renaty Osojcy z agroturystyki w Topolnie.  Jedliśmy okrasę , którą osobiście przygotował Piotr Lenart, oraz gęsi pieczone przez

królestwo garów
Przepis na chleb 163

Każdy chyba już wie, że pieczywo dostępne w sklepach w dużej mierze nie jest wysokiej jakości. Konsystencja, zapach i smak pozostawia wiele do życzenia. W dodatku

Wiszniówka
Chleb Drwala 232

Lidla :) W sklepie wygląda bardzo apetycznie. Ma chrupiącą skórkę, wilgotny miąższ i w ogóle jest taki aromatyczny. Szkoda tylko, że pieczony z ciasta głęboko mrożonego... Dzisiaj proponuję Wam domową wersję Chleba Drwala. Jak dla mnie o niebo lepszą! Sami spróbujcie :) Polecam!     Składniki: (na 2 bochenki)   20 g  świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

Nastoletnie Wypiekanie
"Chleba naszego poprzedniego..." 152

Wiele osób słysząc, że wracam do pracy po wielomiesięcznym odpoczynku, mówiło, że skończą się domowe chlebki i bułeczki. Szczerze mówiąc, wynika to nade wszystko z ogólnego nastawienia do domowego wypiekania chleba. Chciałabym nieco "odczarować" to zjawisko. Oczywiście jest wiele sposobów przygotowywania chleba, wiele faktycznie jest wymagających, czasu, licznych zabiegów czy specjalnych sprzętów lub metod. Takie zostają zarezerwowane na weekendowe pieczenie

I tu będę miała takie te
Ogórki kiszone- małosolne 155

Chyba najlepsze na świecie, Takie niedokiszone ogóreczki smakują z kromką chleba, z domowym smalcem. Takie zestawienie to  powrót do starych metod naszych babć. Coraz bardziej popularne i zdrowe. Dzisiaj polecam bardzo prosty sposób na kiszone, małosolne ogórki. Jeśli  postoją dłużej nie będą już małosolne. SKŁADNIKI Na małą porcję Ogórki małe, twarde, gruntowe na 2 litrowy garnek

W kuchennym oknie Ewy
Prosty chleb pszenno-żytni 154

Najprostszy chleb jaki robiłam to właśnie ten :) Wprawdzie nie na zakwasie, ale zdecydowanie należy do tych, które zawsze się udają, są pulchne z chrupiącą skórką. Zaletą

ChilliJemy
Pasta twarogowa z awokado 135

Składniki: 1 średnie, dojrzałe awokado; 250 g białego, półtłustego sera; Sok wyciśnięty z całej limonki; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz

Gospodyni Miejska
Bułki z marchewką i nasionami 149

Chleb marchewkowy…dawno nie piekłam. Po przeglądzie przepisów na chleb okazało się nawet, że na codojedzenia nie ma przepisu na chleb z marchewką. Musiałam nadrobić

codojedzenia
Chleb żytni na zakwasie bez zagniatania… 243

Nie ma to jak zapach świeżego chleba rozchodzący się po domu :) Chyba nic mi tak nie pobudza apetytu ;P … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Chleb z koperkiem i serkiem wiejskim (na drożdżach)… 160

Co prawda od dłuższego już czasu preferuję chleby na zakwasie (zwłaszcza nasz ulubiony super prosty chleb z ziarnami), ale od … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 128

Niedawno byliśmy na warsztatach poświęconych domowemu wypiekowi chleba pod wiele mówiącym hasłem „Chlebem i solą”.  Zostaliśmy zaproszeni przez markę Bosch do ich Akademii Smaku, gdzie owe warsztaty się odbywały. Prowadzącym był Tomasz Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni i muzyki. Prowadzący warsztaty Tomasz Morawiecki Najpierw było krótkie i treściwe wprowadzenie, parę słów o chlebie, parę słów o mące. Przedstawiliśmy się sobie

Marder&Marder Manufacture
Naan 178

glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 128

ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków chleba. Niepozorne czarne ziarna odgrywają również dużą rolę w lecznictwie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci".\ Nasiona posiadają działanie  przeciwwrzodowe, dlatego że działają ochronnie

Garnkowe fanaberie
Pielmieni - rosyjskie pierogi 123

zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły

Marder&Marder Manufacture
Czystoziarnisty chleb "Whole&Pure" z fistaszkami, bez mąki i drożdzy 146

Cudny czystoziarnisty chleb "Whole&Pure" jest jednym z  moich ostatnich "biedronkowych" odkryć. Aromatyczny, zdrowy i prosty do wypieku, a co najważniejsze można go dowolnie

upichcona
Chleb z San Francisco -- Pane di San Francisco 155

Składniki   2 łyżeczki suszonych drożdży 200 g mąki pszennej razowej 400 g mąki pszennej białej 1/2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego 1 i

w mojej kuchni
Pasta Kanapkowa z Twarogiem i Ogórkiem 119

Kolejna odsłona pasty kanapkowej. Tym razem w roli głównej jakże pełne zdrowia  ogórki kiszone! Składniki: kostka sera twarogowego chudego 250g ogórki kiszone 100g jajo na

IzaGotuje
Prosty chleb z siemieniem lnianym 200

Dawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że

Moja Delicja
Paprykarz szczeciński 296

Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe dni będziemy mogli zajadać z chlebem pyszny, domowy paprykarz. Smacznego

Kolizje Smaków
Pieczeń wieprzowa z dynią 129

Łopatka wieprzowa, dynia, boczek, przyprawy. Jak myślicie co z tego będzie ? Nie będę Was trzymać w niepewności i zdradzę Wam co wymyśliłam. Zrobiłam pieczeń do chleba. Taka domowa jak i wszystko domowe jest najlepsze. Mało pracy a jak smacznie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 121

Odkąd wyhodowałam własny zakwas bardzo interesuje mnie i ciekawi pieczenie różnego rodzaju pieczywa. Jest to o tyle nowość dla mnie, gdyż zawsze jadłam chleb z naszych

dom-agi.pl
Zupa gulaszowa 130

postanowiłam sama je ugotować. Wyszło bardzo smacznie. Już nie będę się bała próbować gotować samodzielnie moich ulubionych smaków Można dodać do takiej zupy ziemniaki, my jedliśmy ją z domowym ciepłym chlebem. Zanurzona piętka… pycha. Składniki: - 0,6 kg mięsa wieprzowego gulaszowego; - jedna żółta papryka; - jedna czerwona papryka; - 1 cebula; - 1 pietruszka; - papryka ostra mielona, sól, pieprz - puszka pokrojonych pomidorów

dom-agi.pl
Chleb marchewkowo-dyniowy 169

      Dziś mój kolejny przepis na chleb, tym razem z mąką i drożdżami. Następnym razem pokuszę się i zrobię na zakwasie. Akurat w szafce

Życie na widelcu
Frittata z pieczarkami i szpinakiem 148

liście szpinaku (bez łodygi) - zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości - pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut do ścięcia jajek (pilnujemy wedle naszego piekarnika) Podajemy np z pyszną domową kromką chleba Szybko, smacznie i jak pysznie :) Polecam Smacznego

Basia w kuchni
Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 167

zabierać ze sobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita faszerowanymi HUMMUSEM i oliwkami oraz kanapkami z wypiekanego domowym sposobem chleba, posmarowanego PASTĄ Z FASOLI ADZUKI i KOMOSY RYŻOWEJ. (...)   Scott opiera swoją dietę na owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych, dzięki czemu uzyskuje maksimum wartości odżywczych z możliwie najniższej liczby

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb na zakwasie 162

Przepyszny domowej roboty chleb na zakwasie, jego zapach podczas pieczenia unosi się po całym domy, aż ślinka cieknie. Wszyscy domownicy  czekają kiedy ostygnie, aby go ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody

kgwjanczewo
Pieczone pierogi serowe ze szpinakiem / Baked cheese dumplings with spinach 351

Dziś propozycja na pierogi inaczej:) Danie zainspirowane przepisem Małgorzaty Puzio zamieszczonym w książce "Domowy wypiek chleba". Danie poza kształtem i tym że jest nadziane niewiele ma wspólnego  tradycyjnymi pierogami, za to jest doskonałe zarówno na ciepło jako obiad jak i na zimno jako przekąska.SKŁADNIKI:ciasto2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania200 gram masła150 ml jogurtu naturalnego3 żółtka200 gram

Magiczna kuchnia Darii
Domowe bułki pszenne 118

już mi się nie chce nosa za drzwi wystawiać. Odganiam myśli o bułkach, a tu patrzę... dzień wcześniej dostałam od znajomej kilka broszurek, a w nich m.in. "Domowy wyrób chleba".Zaczynam czytać, ale wszędzie co najmniej pół kilo mąki... A ja przecież nie chcę bułek dla sztabu wojska, tylko dwie do mojej misji... no dobra cztery, bo takie

bistro mama
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 185

Z nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym

Kulinarne przygody Gatity
Chleb razowy żytni 80% 159

minut.Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży.wyrobione ciasto odpoczywaciasto w formachwypieczony chlebprzepis zaczerpnięty z blogu Chleb - moja domowa piekarnia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 169

minut. Chleb należy kroić dopiero następnego dnia. Dzięki dość dużej ilości mąki żytniej ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży. przepis zaczerpnięty z blogu Chleb - moja domowa piekarnia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z ziemniakami 227

tego wymagają, możesz wyjęty z foremek chleb włożyć na kilka minut do wyłączonego już, stygnącego piekarnika.Chleb żytni z ziemniakami.Chleb żytni z ziemniakami.Chleb żytni z ziemniakami.zaczerpnięte z blogu Chleb - moja domowa piekarnia

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowe z marchewką 154

odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.  źródło ,,domowy wypiek chleba

Apetyczna babeczka
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 249

najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu:   Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody- 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebki Naan z czarnuszką 183

Tradycyjne indyjskie pieczywo podawane do dań głównych. Są to płaskie chlebki z białej mąki z dodatkiem czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej pt.: "Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki na 16 sztuk: 1 jajko 200 ml mleka 400-450 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju czarnuszka Piekarnik nagrzać

wyzwania kuchenne
SMALEC WIEPRZOWY ZE SKWARKAMI I Z PYSZNYMI DODATKAMI 209

   Dziś najprawdziwszy smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami

Smaczne Zdrowe
Brak tytułu 140

się ma odbywać - zrobiłam tylko dwie potrawy. Dobrze, że zabrałam fartuszek, to miałam a'la obrus z niego ;) Na moim stole znalazły się:   okrasa z pstrąga podana na domowym chlebie tarta śliwkowo-czekoladowa   Pogoda nam dopisała, odwiedzający także.  Była to okazja do zapoznania się i pokazania. Jestem bardzo zadowolona, że mogłam uczestniczyć w Pikniku  i czekam

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania