domowy chleb - 5671 przepisów (strona:160/379)

Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 181

być koniecznie stosowana do chlebów czysto żytnich na zakwasie. Tylko taki sposób zakwaszania mąki daje pewność, ze chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy. Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla polskich piekarzy, trochę ja uprościłam, przystosowałam do warunków domowych i teraz w skrócie wygląda ona tak: 1.etap: 2 łyżki zakwasu + 100g maki + 100g wody, temperatura(...)równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu pącherzykowate, galaretowate wnętrze.- powinno pachnieć kwaśno, lekko alkoholowo, ale przyjemnie. Do takiego dojrzałego ciasta zakwaszonego dodajemy pozostałą ilość mąki przewidzianą w recepturze chleba oraz inne dodatki.Na samym końcu dozujemy sól, najlepiej rozpuszczoną uprzednio w wodzie. Lista piekarzy w styczniowej piekarni: Aciri z bloga   Bajkorada Ania z bloga  Nie tylko na słodko

Moje domowe kucharzenie
Chleb 129

Domowy najlepszy. 50 dkg mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżeczki cukru 35 dkg maślanki 1 łyżeczka soli Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami maślanki i

Moje domowe kucharzenie
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 134

Nawet nie wiecie jaka to radość wrócić do pieczenia chleba... ;-) Tegoroczne upały sprawiły, że po raz pierwszy na wakacje pojechaliśmy bez własnego pieczywa... Zawsze miałam zapas chleba na całe wakacje, w tym wyjątkowo zabraliśmy kupne pieczywo, oczywiście na zakwasie (żytnie i orkiszowe)... Ale ten kupny chleb to jakaś pomyłka... Pierwszy, drugi dzień jeszcze ok., ale dalej nie dało się tego(...)jeść. Już nigdy więcej nie popełnię tego błędu... Tak więc tym bardziej namawiam do wypiekania domowego pieczywa, takiego chleba się nie kupi, teraz wiem to na pewno... Domowe chlebki są najlepsze, smakują nieziemsko, ich aromat zniewala i co najistotniejsze zjadamy je do ostatniego okruszka... Dzisiaj polecam Wam mój ostatni chlebek: z płaskurki, samopszy i orkiszu z dodatkiem ziaren. Piekłam

Smaczne Zdrowe
Żytni chleb z brązowym ryżem 163

jestem oporna na ten rodzaj wiedzy. Dopiero z upływem czasu i pieczeniu kolejnych bochenków   wszystko zaczęło się układać w całość. Przypomnę, że początki mojej przygody z pieczeniem chleba sięgają 2005r. Domowi piekarze tak naprawdę nie muszą znać chemicznego składu mąki i tych wszystkich pojęć z tym związanych. Jednak pieczenie chleba w domu zobowiązuje do poznania chociażby ogólnej wiedzy(...)dużej wartości odżywczej. Starałam się w tych 3 punktach opisać to, co najbardziej istotne i aby było zrozumiałe dla domowych piekarzy, szczególnie tych początkujących. Uzupełniłam swoją wiedzę, czytając na temat mąki żytniej i prowadzenia ciasta z książki „Chleb” J. Hamelmana. To tylko mały procent informacji, który uważałam za niezbędny, aby ją podać w zrozumiały sposób nie zanudzając Was przy okazji

Leśny Zakątek
Tartine Bread 135

piątkowego wieczora (dokarmienie zakwasu) do niedzielnego poranka (pieczenie). Tartine Bread wymaga nieco uwagi i wysiłku, ale efekt końcowy jest tego wart. Jest to chleb wymagający pewnych umiejętności piekarskich, więc nie polecam dla początkujących domowych piekarzy. Najtrudniej jest rozplanować proces prowadzenia (wyrastania ciasta), który składa się z kilku etapów. Najlepiej zrobić plan na kartce, aby kolejne prace wykonywać w dogodnym(...)blogach: am.art kolor i smak Apetyt na Smaka Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Przepisy na domowy ser i chleb Smak mojego domu Smaki i aromaty Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife

Codziennik Kuchenny
Domowy paprykarz 103

rybnym, z octem balsamicznym i jaśminowym ryżem. Oczywiście możecie użyć  z innego ryżu, ale mi domowy paprykarz najlepiej smakuje właśnie z ryżem jaśminowym. Z czym podaję domowy paprykarz szczeciński? Z chlebem i oczywiście, tylko i wyłącznie z ogórkiem kiszonym. Dla mnie w  tym przypadku nie ma zamienników. Paprykarz i ogórek kiszony to duet doskonały! Składniki 500 g dorsza

Tajemnice Smaku
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 146

Nowym Roku! Wracam po krótkiej przerwie z głową pełną pomysłów, ale zanim na dobre rozkręcę się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały(...)malują, ku radości wielbicieli chrupiącego pieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania naturalnego fermentu w postaci zakwasów i kiszonek. Nie wiem jak Wam, ale mi ta perspektywa bardzo się podoba! Zaczynam więc Nowy Rok przepisem na bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Tym razem  na drożdżach, bo mój zakwas niestety nie przetrwał mojej długiej

Smakowity Blog Kulinarny
Kaszubski chleb na podmłodzie , październikowa piekarnia 143

blog Marcina. I niech nam się upiecze! Razem ze mną chleb piekli: Akacjowy blog  Bajkorada  Co mi w duszy gra  Eksplozja smaku  Fabryka kulinarnych inspiracji  Healthy craving  Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami  Kulinarne przygody Gatity  Leśny Zakątek  Moje domowe kucharzenie  Nieład malutki  Ogrody Babilonu  Proste potrawy  Smak

Moje domowe kucharzenie
ORKISZOWO- ŻYTNI CHLEB NA DROŻDŻACH 91

zdrowy. Przyznam, że nie często piekę chleb, jednak chyba najwyższa pora to zmienić, ponieważ domowe najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba nic lepszego niż pyszne, domowe pieczywo z idealnie chrupiącą skórką.  Składniki:  * 7 g drożdży suchych  * 500 ml przegotowanej(...)podwoiło swoją objętość. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, na wierzch posypać ziarna słonecznika, odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce

Zrób to smacznie
chleb z pszennymi otrębami 135

chleb z otrębami O zaletach domowego, razowego pieczywa nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dla tych którzy jeszcze zwlekają z wykonaniem własnego wypieku proponuje poniższy przepis. Zapewniam przy tym wszystkich że smak takiego bochenka  na długo zostanie w pamięci. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, otręby pszenne, oliwę, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach

Miód i pieprz
Smalec domowy 124

Pamiętacie nasz chleb z cebulką?Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec.Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu;jeśli pachnie słoniną-jest nieświeża), 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, 3-4 surowekiełbaski białe. Najlepiej dokonać zakupów w zaprzyjaźnionym, sprawdzonym sklepie.My mamy taki sklep.Do tego potrzebne będą:-kilka pokaźnych cebul-kilka ząbków czosnku-przyprawa warzywko-przyprawa barbecue

Maminek kulinarny
Chleb orkiszowy z ziarnami 167

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie

Moje domowe kucharzenie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 338

biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaPieczywoSchiacciata, toskański chlebekWiejski chleb francuski z suszonymi pomidoramiPomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamemŚwiąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowyChleb tygrysi (dutch crunch bread

Kulinarne przygody Gatity
Razowy chlebek 183

smakowite jest domowe pieczywo nie trzeba nikogo przekonywać...:) Składniki 60 dag mąki pszennej typ 650 50 dag mąki żytniej razowej 6 dag drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 /2 szklanki otrąb pszennych 1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami 1 łyżeczka cukru 1 litr wody 100 ml czynnego zakwasu chlebowego Sposób przygotowania Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody

Wanilia i Kardamon
Chleb Tartine - majowa piekarnia 147

piekarni Amber  witamy chlebem wybranym przez  Jacka, który prowadzi blog  Przepisy na domowy ser i chleb .  A jest to  Tartine bread na podstawie przepisu z książki Chad’a Robertson’a –  klik! Chleb wyszedł pyszny! Jest jednak nieco wymagający czasowo, czyli raczej dla cierpliwych. Ciasto było dosyć rzadkie ale nie klejące. Mieszałam drewnianą łyżką, piekłam

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania