domowy chleb - 5671 przepisów (strona:162/379)

CHLEB ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN ORKISZU 164

nadaje mu lekko słodki smak i jest prawdziwym źródłem energii. Polecam, bo jest bardzo smaczny i syty. Uwielbiam go jeść maczając w oleju lnianym. Poezja smaku! Namawiam do domowego wypieku. Sklepowy chleb tego typu jest bardzo drogi, mniej świeży i nie tak smaczny! A tak się prezentuje: Składniki na formę 14 x 24 cm: 3/4 litrowego słoika ziaren orkiszu, woda

Jeść, by żyć w zdrowiu
ŚNIADANIA NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ 132

WITAM ! Tak jak obiecywałam kolejny wpis z propozycjami śniadań, tym razem w wersji bez glutenu :) Mam nadzieję, że okażą się pomocne i inspirujące !  SKŁADNIKI: 2 kromki wieloziarnistego chleba bezglutenowego (najlepiej domowego ) PRZEPIS / PRZEPIS 3 plastry tofu 2 plastry szynki z indyka 2 łyżki serka naturalnego warzywa Do picia: świeży sok z marchwi SKŁADNIKI: 1/2 banana 1 opakowanie napoju kokosowego

Marcepanowa kuchnia
Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem 225

blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life

Leśny Zakątek
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z muesli (Pane al muesli) 150

Chleb z muesli to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe pieczywo.  Uwielbiam ten chleb nie tylko za przepyszny aromat wydobywający si ę  z piekarnika w czasie pieczenia, ale również za  wyjątkowy smak, oraz delikatn ą  słodycz  rodzynek i suszonych moreli.  Chleb jest nie tylko pyszny, jest również zdrowy, bogaty

La grande e la piccola cuoca
Zakwas 138

Udało się, mój zakwas żyje i całkiem dobrze się ma. Powiem szczerze, że było to dla mnie duże wyzwanie sporządzanie zakwasu i na pewno nie posiadam

dom-agi.pl
Chleb na zakwasie z makiem 203

SKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki

SMYKWKUCHNI
Fougasse, prowansalski chleb 120

votes ) Fougasse, prowansalski chleb Fougasse, prowansalski chleb, pierwszy raz upiekłam do francuskiej potrawy „Coq au vin”, czyli domowego kurczaka w własnej produkcji winie Moje chłopaki uwielbiają tą potrawę, chleb stanowił świetny dodatek. Można było odłamywać kawałki i moczyć w pysznym sosie. Dodatek ziół w Fougasse dodatkowo podkręca smaki Proste pieczywo, które w Prowansji było pierwotnie testerem nagrzania pieca

Ogrodnik w podróży
Rustykalny chleb orkiszowy 169

Rustykalny chleb orkiszowy Czas jesieni , to czas przetworów i pieczenia chleba . W domu zaczynamy przepalać w kominku , a to doskonałe miejsce dla wyrastania pysznego domowego pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam

Ogrodnik w podróży
Warszawskie Bubbles, szampan i jedzenie 136

głównie włoskiej, hiszpańskiej czy francuskiej, ale także polskiej, wspomagane regionalnymi produktami od małych dostawców.  Na początek na naszym stole pojawia się czekadełko, czyli pyszna włoska oliwa i domowy chrupiący razowy chleb z ziarnami. Potem pojawia się boska kaszanka smażona z cebulą, pikantną kiełbasą podana z musztardą (13,90 zł)  i przepyszny tatar z polskiej wołowiny z jajkiem(...)wątróbki i foie gras z konfiturą malinową  ( 24,90 zł) i a wokado z salsą pistacjową  ( 24,90 zł). Na drugie danie polecam spróbować aromatycznego domowego, ugotowanego idealnie al dente, t agliatelle z ośmiornicą i pieczonymi pomidorami  ( 46,90 zł) oraz delikatnej i miękkiej  sztuki mięs podanej z esencjonalnym sosem. My jako dodatek do mięsa wybraliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Żurek wielkanocny na zakwasie 227

Żurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;) Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie takowego? Jeszcze(...)szansę na nastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja.  Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple

Kuchnia w czekoladzie
TOP 10 najpopularniejszych wpisów z 2018 roku oraz blogowa ANKIETA - daj mi znać, jak mogę zmienić bloga dla Ciebie! 148

utrzymaną w klimacie jesieni <3 Znajdziecie tu przepisy na pyszne i proste do zrobienia zupy krem, do których wykorzystałam pyszne oliwy aromatyzowane. 8. 12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) Moje ulubione, sprawdzone pasty do chleba. Tyle pysznych przepisów zebranych w jednym wpisie - lubimy to, prawda? :) Wpis ten robi furorę ilekroć opublikuję go na Facebooku, zyskując niebotyczną(...)dużo mówić - polubiliście ten cykl i już! Plan numer 4 to dania wegetariańskie oraz z rybą, ale z możliwością modyfikowania do wersji z mięsem. 10. 3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing Moje ulubione przepisy na domowe dressingi, a także garść porad, jak przygotowywać sosy i łączyć je z sałatami. Wasze ulubione zdjęcia

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki kajzerkowe 104

jakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec(...)kaflowy i piekły przepyszne chleby! Na początek przygodę z pieczywem zaczęłam od bułeczek typu kajzerki. Przepis miałam w swoim roboczym przepiśniku i właśnie przyszedł na niego czas. I przyznam szczerze - tak dobrego pieczywa nie jadłam od dzieciństwa, kiedy to jeszcze nie było takich dodatków jak są teraz w kupnych bułkach. Postanowiłam - będę częściej piec domowe, bo najlepsze! :) częściej - nie znaczy

Kolorowy Przepisownik
Domowa nutella 1142

czasu do czasu robię moim chłopakom domową nutellę do chleba czy naleśników. Jest smaczna, ale co najważniejsze bez chemii i żadnych innych dodatków. Jednak , aby była gładka musimy dość długo miksować, aby nie wyczuwalne były kawałeczki orzechów. Bardzo dobre są naleśniki z tym kremem, babeczki czy tak jak robią moje chłopaki wyjadają łyżeczką ze słoiczka. Składniki: 300 g orzechów ziemnych(...)łyżki oleju Orzechy zmiksować na gładki krem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie połączyć. Mamy gotową nutellę  Pracy mało ,a efekt.... Pycha! domowa nutella

O kuchni z uczuciem
"Zdrowie z natury" praca zbiorowa 142

recept czytelników miesięcznika „Przepis na Ogród” oraz jego wydań specjalnych „Zdrowie z Natury”. Tom podzielony jest na kilka rozdziałów: domowe kuracje, medycyna ludowa, zdrowa kuchnia, terapie naturalne, zielona dieta, domowe spa, ekoreportaż oraz rośliny na zdrowie. Wydaje się to wszystko dość chaotyczne i niestety, to nie tylko pozory. Niekoniecznie przemyślaną konstrukcję rekompensuje jednak sama zawartość. Główny nacisk położono w poradniku(...)obrzęki czy żylaki. Ciekawą lekturą „Zdrowie z natury” okaże się także dla wszystkich fanów tradycyjnych kulinariów. W poradniku znaleźć można wskazówki jak upiec prawdziwy, chrupiący i pachnący chleb, jak przygotować domowym sposobem jogurt naturalny oraz przyrządzić ser. A może macie ochotę zaszaleć i pokusić się o własne wędzonki? Wszystkie podstawowe informacje z tego zakresu znajdziecie właśnie w „Zdrowiu z natury

Życie zamknięte w smaku
Miseczki chlebowe do zup 158

zabijając tym samym drożdże. Mówię Wam o tym, aby Was przestrzec przed popełnieniem tych samych błędów co ja. W każdym razie efekt jest na prawdę świetny, a domowy żur w chlebie w święta to błogosławieństwo. Dziś zapraszam po przepis na miseczki chlebowe, które spokojnie można zajadać jak tradycyjny chleb."Sposób przygotowania:20 g świeżych drożdży550 g mąkiSzklanka wody2 łyżki

Słodkie Przyjemności