domowy chleb - 5671 przepisów (strona:171/379)

Piekarnia listopadowa u Amber 156

Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce

Leśny Zakątek
Piekarnia listopadowa u Amber 201

Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce

Leśny Zakątek
Limpa, skandynawski chleb na melasie czyli Niedzielne Sniadanie odc.78 183

Pamiętam pewien smak z dzieciństwa. Ciemny chleb z błyszczącą skórką, karmelowy w smaku i zapachu poprzetykany oczkami rodzynek... Chlebek turecki chyba się nazywał. Kiedy zobaczyłam ten chleb na blogu White Plate nie mogłam oderwać od niego wzroku. Wyobraziłam sobie jak pachnie i smakuje... Niestety z racji braku melasy musiałam przepis schować do zakładek. Przypomniałam sobie o nim niedawno kiedy melasa(...)szafce już była. Jest bardzo specyficzny w smaku ale taki jak lubię najbardziej. Wilgotny, mięciutki, pachnący.  Mi smakował najbardziej z solonym masłem i z hummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień 2: 600 g mąki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z ryżem 169

Dawno nie piekłam chleba..wiecznie brak czasu..ale zostało mi ryżu , który gotowałam do gulaszu [bardzo szybki pomysł na obiadek] i w końcu postanowiłam wypróbować przepis

Moje domowe kucharzenie
Chleb toskański 150

Sierpniowa piekarnia  .. tym razem chleb toskański i akcja prowadzona przez Konwalie w kuchni  ...u mnie w sumie nie jest do końca to chleb

Moje domowe kucharzenie
Chleb ukraiński 187

Dostałam zakwas ....i postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na chleb..wybór padł na chleb ukraiński..przepis znalazłam u Dorotki , ale jest ze    zbiorów Tatter

Moje domowe kucharzenie
Chleb bez zagniatania i wyrastania 268

Parę dni temu pokazałam Wam chlebek , bardzo prosty i szybki do zrobienia ..i na dodatek smaczny...pytaliście o to, czy można zmienić mąkę i ocet..no

Moje domowe kucharzenie
Chleb - bez zagniatania, bez wyrastania 57923

Łatwiejszego chleba chyba już nie znajdziecie..prosto i szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym

Moje domowe kucharzenie
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem 157

Pomysł na taki chlebek znalazłam  tutaj ..u mnie w sumie obyło się bez smarowania żółtkiem i posypywania pestkami..ale i tak chlebek był pyszny..

Moje domowe kucharzenie
Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem 172

Mój mały eksperyment sprzed kilku dni.... chlebek z dodatkiem siemienia lnianego i amarantusa .. 500 g mąki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny na zakwasie! 149

ZACZYN: - 1 szkl aktywnego zaczynu - 1/2 szkl letniej wody - 3/4 szkl mąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni 157

chyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb

Słodkie Przyjemności
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 201

Jakiś czas temu (w miniony poniedziałek) wspominałam o kuchennym eksperymencie. Otóż, moi drodzy, postanowiłam zabrać się za pieczenie chleba (pierwszy dla C. - coś ostatnio czas tych pierwszych nastał). Jakoś tak - ostatnio zapałałam miłością do domowego pieczywa. Nie, źle to napisałam... Miłością pałam już od dłuższego czasu, ostatnio mam po prostu ochotę(...)wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi prosto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O pszennym chlebie na zakwasie 189

pozostała. I okazało się, że całkowita rezygnacja z takiego tradycyjnego chleba wcale nie jest konieczna. Znalazłam  artykuł w sieci, z którego można się dowiedzieć, że chleb pieczony w tradycyjny sposób, na domowym zakwasie, który wyrastał co najmniej 8 godzin - nie zawiera glutenu, ponieważ wychwytują go bakterie kwasu mlekowego z zakwasu. Po szczegóły odsyłam do artykułu Czy zjadłbyś pszenny chlebek(...)zakwasie bez glutenu i jednocześnie namawiam do sporządzenia własnego domowego zakwasu z rewelacyjnego przepisu autorki bloga Kotlet.tv   - Zakwas - jak zrobić , a następnie wypieku polskiego chleba . Piekarniom nie wierzę, że sprzedawany przez nich chleb jest naprawdę od początku do końca prawdziwy, na zakwasie, bez ulepszaczy czy przyspieszaczy i przekonuje mnie o tym metabolizm mojego dziecka, ponieważ po jedzeniu kupnego pieczywa

Kawa z mlekiem
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 199

przepisy z dancia.bloog.pl na komputerze postanowiłam umieszczać je jako nowe wpisy. Uznałam, że tak będzie najlepiej aby te najlepsze przepisy na chleb mogły znów zaistnieć w sieci. Kopie wpisów z poprzedniego bloga będę starała się umieszczać jak najczęściej. Domowi piekarze, którzy będą chcieli jakiś konkretny przepis tak jak dotychczas, poproszę o maila albo o komentarz. Nieaktywne linki do przepisów(...)pieczenia chleba można jej używać w połączeniu z innymi mąkami. Już na pierwszy rzut oka, z samej mąki Kamut nie upieczemy dobrego chleba. Przynajmniej tak mi się wydaje. Na pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu

Leśny Zakątek
MIĘSO W SŁOIKU - DOMOWA KONSERWA 224

Mięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin, bo nie tylko jest zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza. Świetnie się też sprawdzi podczas wakacji, gdyż dobrze zapasteryzowana wytrzyma długi czas nawet w temperaturze pokojowej. Przygotowanie takiej konserwy jest bardzo(...)proste i każdy sobie z nią poradzi. Może wydawać się, że jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele. A kromka chleba z taką wędliną smakuje rewelacyjnie! Często w przepisach na mięso w słoikach, oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc

Kuchnia MagdaLeny
MIĘSO W SŁOIKU - DOMOWA KONSERWA 224

Mięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin, bo nie tylko jest zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza. Świetnie się też sprawdzi podczas wakacji, gdyż dobrze zapasteryzowana wytrzyma długi czas nawet w temperaturze pokojowej. Przygotowanie takiej konserwy jest bardzo(...)proste i każdy sobie z nią poradzi. Może wydawać się, że jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele. A kromka chleba z taką wędliną smakuje rewelacyjnie! Często w przepisach na mięso w słoikach, oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc

Kuchnia MagdaLeny
razowy chleb ze słodem jęczmiennym 203

zaletach dodaniu słodu do chleba, zdążył się przekonać każdy, kto choć raz, spróbował wypieku z nim zrobionego. Nie tylko poprawia on zwartość bochenka, ale też nadaje wypiekowi, wspaniały zapach i smak. Ponadto pełne słodowe ziarno, jest bogate w cenny błonnik i inne, ważne dla naszego organizmu składniki.  Warto więc przy okazji domowych wypieków, czerpać z nieprzetworzonych darów natury. sposób(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, słód jęczmienny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach

Miód i pieprz
Idealny chleb bez zagniatania 396

Domowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i nie mających czasu na wyrobienie ciasta. Chleb wg. tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wcale nie potrzebuje zagniatania , wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i wstawić do lodówki na długie godziny. Sam etap

Kuchnia Łukasza
Domowe bajgle 159

zrobić je zupełnie sami Spróbujcie! Składniki Na zaczyn: 1 łyżeczka suchych drożdży 500g mąki do wypieku chleba 625 ml wody Na ciasto: ½ łyżeczki suchych drożdży 480g mąki do wypieku chleba 2¾ łyżeczki soli 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu Do gotowania: 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu 2 łyżki sody mąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy dodatki(...)szczelnie zamkniętym pojemniku przez kolejne 2 dni. Jeżeli wiecie, że nie uda się Wam zjeść wszystkich możecie je zapakować indywidualnie w folię spożywczą i zamrozić. Wytrzymają nawet miesiąc. Artykuł Domowe bajgle pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni

Proponowane wyszukiwania