zrobiłam domowe masło krok po kroku. 1. Śmietanę przelewam do dużej miski (można dodać małą szczyptę soli). Miska powinna być trzykrotnie większa, niż objętość śmietany, i najlepiej żeby była wysoka, gdyż śmietana podczas ubijania będzie chlapać. 2. Mikserem na najwyższych obrotach ubijam śmietanę. Na początku śmietana urośnie, tak jak przy ubijaniu kremówki na krem do tortów. 3. Nie przestaję ubijać
Obiad gotowyblogu ostatnio zrobiło się słodko, ach... nawet za słodko! No ale cóż ja poradzę, ze tak lubię piec?! Zapraszam na tort! Składniki na ciasto; 25 dag cukru pudru 70 dag mąki 250 ml śmietany (18%) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 10 dag masła kilka kropli aromatu waniliowego, Masa; 20 dag cukru(...)mąki 20 dag masła 1 litr mleka 4 żółtka konfitura brzoskwiniowa ( ja użyłam dżemu z cukinii o smaku brzoskwiniowym domowej roboty) Przygotowanie; Cukier wymieszać z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Na końcu dodać mąkę i wyrabiać ciasto na stolnicy. Ciasto podzielić na 4 jednakowe porcje
Radość kipiąca uśmiechem.Sprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche
Kuchnia MagdaLenyWitamy :) W weekend zawsze mamy więcej czasu, więc możemy przygotować jakieś fajne danie wymagające nieco więcej pracy, niż na co dzień w tygodniu, kiedy to jesteśmy
vegetanieWisienką na torcie jest z kolei dodatek sera koziego, który nadaje zupie wyrazistego, charakterystycznego smaku. Jeśli lubicie smak koziego sera to ten krem powinien znaleźć się w Waszym jadłospisie. Zupy mają zdecydowanie lepszy smak jeśli ugotowane są na bazie bulionu. Unikajcie jednak popularnych kostek rosołowych, których skład pozostawia wiele do życzenia... Jeśli nie macie czasu na przygotowanie domowego bulionu polecam
HealthyCreationswytrawny tort z nutą słodyczy. W końcu miałyśmy świętować fakt, że jesteśmy razem. SKŁADNIKI NA BISZKOPT:/szklanka = 200 ml /- jajka, 4,- cukier, szklanka,- olej, pół szklanki,- masło rozpuszczone, pół szklanki,- szpinak świeży rozdrobniony/poszatkowany, 200 gram,- mąka, 2 szklanki (my robiłyśmy bezglutenowy, więc - szklanka mąki owsianej bezglutenowej na ciastka i szklanka mąki bezglutenowej na ciastka)- cukier waniliowy domowej roboty
Wypisz Wymalujcioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi(...)kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) Bakaliowe kulki z miodem i cynamonem (Palline di frutta secca, miele e cannella) Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) Popękane ciasteczka migdałowe (Biscotti alle mandorle) Pomarańczowe ciasteczka (Biscotti all'arancia) Ciasteczka cynamonowo-miodowe (Biscotti al miele e cannella) Girlanda z imbirowych ciasteczek (Ghirlanda
La grande e la piccola cuocatortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się z owocami. Krem budyniowy z owocami Czas przygotowania: 6 0 minut Składniki: 500 ml mleka 3,2 % 4 łyżki domowego
Kulinarne przygody Gatitytort, tylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;)Składniki na ciasto:150 gmasła2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu180 gcukru2 jajka 150 gmąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia25 gkakao w proszku1/2 gorzkiej czekolady (50 g)Składniki na krem mascarpone: 250 gserka mascarpone1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukruDodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura
Z butelką mleczka w tleMakowiec w wielu domach piecze się tylko na Święta, ale u mnie pojawia się on w ciągu całego roku. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNastawiliście już zakwas na barszcz wigilijny? Jeśli jeszcze nie, to ze spokojem - zdążycie z pewnością. Gwarantuję :) Barszcz wigilijny króluje na polskich stołach, obok zupy rybnej bądź
W kuchni Karmel-itkiWitam Was serdecznie po długiej, długiej nieobecności. W grudniu ubiegłego roku uległam poważnemu wypadkowi, z którego skutkami wciąż się zmagam. Masa dodatkowych spraw na głowie, niekończące
moj przepis natort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy je z odrobiną konfitury wiśniowej .... pysznie było :)) Składniki: 500g m ąki 400ml maślanki 3 całe jajka szczypta soli 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 25g roztopionego masła 50g cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru domowego skórka otarta
Walijskie Pichceniewlać powolutku schłodzoną galaretkę. Zmiksować do uzyskania stabilnego gęstego kremu (krem należy zaraz używać od razu. Nie nadaje się do przechowywania w lodówce) Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki z czystą wódką) barwnik lazurowy(...)mleko z rozpuszczonym cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała. Dodać alkohol zmiksować.(około 4 - 6 minut). 1/3 kremu zabarwiłam na kolor lazurowy (użyłam barwnika w żelu) Domowa frużelina wiśniowa 350 g owoców (użyłam mrożonych wiśni) 4-5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 6 g żelatyny 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpodać je np. jako niedzielny lub świąteczny deser. Będzie to wtedy klasyczne ciasto marchewkowe, które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :)))Marchewkowy tort z bakaliami i kremem śmietankowymporcja na tortownicę o średnicy 24 cmPotrzebujemy:200-220 g marchewki (waga po obraniu) - ok. 2 średnie sztuki340-350 g ananasa (świeżego lub z puszki(...)mąki pszennej (można zastąpić razową)2/3 szklanki brązowego cukru demerara (używam nierafinowanego)3 duże jajka (4 - jeśli są małe)1/3 szklanki oleju3 pełne łyżeczki przyprawy do piernika (ja daję domową, taką jak tutaj lub kupną, ale taką, w której nie ma dodatku mąki)1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczeniadużą szczyptę soliA także
Ratunku obiad