Wydawać by się mogło, że deser jest skomplikowany, trudny i w ogóle nie do zrobienia przez zwykłego śmiertelnika ;) Nic bardziej mylnego Kochani! Semifreddo, to po prostu taki tort lodowy, który przygotujesz naprawdę szybko. Wiadomo, jak to z lodami, trzeba poczekać, by się odpowiednio zmroziły, by je podać do stołu, ale poza tym czasem oczekiwania, spokojnie wyrobicie się w pół godziny(...)chodzi, bo to i owszem naturalne, ale najzwyczajniej o smak. Ja Wam nic nie chcę sugerować, ale na tych upałach schłodzić się odpowiednio pasuje, a semifreddo, zwłaszcza takie domowe, ze sprawdzonych składników i owoców będzie do tego idealne! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kuchnia w czekoladzieMamy niedziele, mamy standardowo ciasto 🍰a nawet tort☝ Natrafiła się okazja na upichcenie "grubszego" deseru to trzeba było się wykazać 😋 Nie używam barwników, nie robię WOW ozdób.. Zawsze po prostu pacam łyżką ubitą śmietankę, posypuję tym co mam po ręką i tyle 😎 Cukru nie używam, staram się robić "odchudzone" wersje m.in. bez kostek masła i szklanek oleju(...)większość robi 😑 A jak komuś za gorzko to niech sobie swój kawałek poleje syropem czy nawet posypie cukrem😄Dla mnie torcik ma być "domowy"wyglądem i nie mulący słodyczą☝ Nie to co produkują np. w cukierniach😏 Oczywiście bez urazy bo to dzieła sztuki jeśli chodzi o wygląd😀 Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci
Zdrowie i pysznie na talerzuSałatka a'la Astor - Waldorf (artykuł)- Szarlotka a'la Carmen Sylva (artykuł)- Tournedos a'la Rossini (artykuł)- Zrazy a'la Nelson (artykuł)Eat.Read- Domowy sos prosto z wysp na St. Lawrence River- Sałatka Olivier po latachEmma Gotuje- Sałatka WaldorfFilozofia smaku- Sałatka WaldorfGreen Plums- Sałatka WaldorfKuchenne wędrówki Shinju- Sałatka WaldorfLife of a Polish vegan - Moje(...)Gateau Alexandra- Klasyczna Tarte Tatin- Victoria Sponge (Biszkopt królowej Wiktorii)Rodzinka od kuchni- Czarna Pavlova- Sałatka WaldorfRozkoszne smaki- Polędwica a'la Wellington- Polędwiczki wieprzowe św. BarbaryPrzy kubku kawy- Bawarka- Tort Sachera (Sachertorte)W pewnej kuchni na Wyspach...- Sałatka WaldorfZ kartoflanego pola- Amerykany- Babka a'la lody księcia Puecklera- Bagietki na poolish- Bulczane knedle (Semmelkodel)- Chleb króla Ludwika- Gulasz pomidorowo-paprykowy
Przepisy AleksandryHo, ho, ho! Kolejny przepis świąteczny proponuje się na tegoroczną Gwiazdkę! To chyba pierwszy raz przez te wszystkie lata, kiedy rzeczywiście przed świętami zaczęłam przygotowywać przepisy
W kuchni Karmel-itkiLudzie i antybiotyki W okresie jesienno-zimowym nie jest trudno o infekcje. Tym bardziej teraz, kiedy jedną z naszych chorób cywilizacyjnych jest brak odporności. Jak podaje
W kuchni Karmel-itkiTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa
Kuchnia MagdaLenyProste hamburgery z coleslaw…Naprawdę proste i super smaczne! Zawsze robię wypasione hamburgery , do których trzeba szeroko otwierać buzię. Tym razem postawiłam na niewiele składników
codojedzeniazupa cebulowarobiona jest na karmelizowanej cebuli nadaje jej wyjątkowego grillowego smaku. Stopiony na górze ser gruyere, który jest jednym z najbardziej wybornych serów francuskich to wisienka na torcie. Ważne jest aby użyć dobrych gatunkowo jasnych podpuszczkowych serów a nie zwykłego żółtego sera. Można tym zepsuć cały smak. Nie masz dobrego sera, Posyp tylko ciutke serem jaki masz i nakryj kokilki(...)with cognac. SKŁADNIKI: 250 g karmelizowanej cebuli - tutaj przepis 1 łyżka maki 1 łyżka świeżych listków tymianku 2 łyżki koniaku (cognac -francuskie brandy) 850-900 ml wołowego bulionu (domowy lub gotowy (niskosolony) sól morska i świeżo/grubo zmielony pieprz czarny francuska bagietka pokrojona w kromki na skos 450-500 g serów: gruyere, fontina (włoski ser) idobrego brie Wykonanie: Jeśli
Sztuka gotowania w/g Samirysłodkości, bo w końcu to urodziny dziecka, a najmłodsi szaleją za słodyczami. Szczególnie, gdy nie dostają ich zbyt często ;) Chociaż w poprzednich latach udało mi się bezpiecznie przetransportować tort na działkę, to w tym roku zrezygnowałam z takiego tradycyjnego. Po pierwsze córka świętowała już torcikiem, kilka dni wcześniej w przedszkolu, a po drugie każdy w rodzinie uwielbia sernik czekoladowy(...)przygotowałam z tego przepisu —>KLIK. Z tą różnicą, że zrobiłam spód z pokruszonych ciastek, więc całość nie była już bezglutenowa. Sernik ozdobiłam malinami prosto z krzaczka i domowymi bezami przyrządzonymi w następujący […] Artykuł Co przygotować na działkowe garden party? pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDziś bardziej skupię się na dekoracji, niż na przepisie. Do przygotowania tych mini ciastek można upiec dowolny biszkopt (najlepiej niski), powycinać z niego kółka, nasączyć i
Domowa Cookierenka AgiWielkimi krokami zbliżają się moje urodziny (01/03 - kolejne 18-te ;)) – z tej okazji chciałabym rozdać trochę prezentów w zamian za słodkie zdjęcia. Mam nadzieję, że nagrody
Domowa Cookierenka Agigóry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej robimy tort, zdąży przejść smakiem. Masa karpatko-wa: 3 szklanki mleka 200 g masła ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki(...)aromat i żółtka.Mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy mąki i mieszamy tak długo by nie było żadnej grudki ( polecam zwykły mały słoik i w tym roztrzepać porządnie, najlepszy domowy sposób) Kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy roztrzepane składniki i mieszamy do momentu , aż będzie geste . Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i dodaje łyżką ostygnięty budyń
Różowa kuchniatortu przez liczbę liter. 4. Otrzymany wynik powie Ci, jaką szerokość powinny mieć grzbiety Twoich proporczyków . Na przykład: Mój tort miał 20 cm średnicy. Słowo, które chciałam umieścić na torcie to HAPPY (5 liter). 20:5=4 Oznacza to, że grzbiet mojego proporczyka może mieć maksymalnie 4cm . 5. Wytnij proporczyki. Proporczyki możesz wyciąć z papieru kolorowego, papieru śniadaniowego, papieru(...)Powstałą girlandę zawiązujemy (na dwa supły) na patyczkach. Jeśli chcesz możesz również zawiązać kokardkę Hurrey Topper jest już gotowy Poniżej przedstawiam również przykłady innych moich realizacji z użyciem toppera domowej roboty. Jeśli spodobał Ci się powyższy wpis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera , a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami. Proszę również o współdzielenie
SmartBake.pltortu przez liczbę liter. 4. Otrzymany wynik powie Ci, jaką szerokość powinny mieć grzbiety Twoich proporczyków . Na przykład: Mój tort miał 20 cm średnicy. Słowo, które chciałam umieścić na torcie to HAPPY (5 liter). 20:5=4 Oznacza to, że grzbiet mojego proporczyka może mieć maksymalnie 4cm . 5. Wytnij proporczyki. Proporczyki możesz wyciąć z papieru kolorowego, papieru śniadaniowego, papieru(...)Powstałą girlandę zawiązujemy (na dwa supły) na patyczkach. Jeśli chcesz możesz również zawiązać kokardkę Hurrey Toper jest już gotowy Poniżej przedstawiam również przykłady innych moich realizacji z użyciem topera domowej roboty. Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera , a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami. Proszę również o współdzielenie
SmartBake.plogromne wrażenie na Was i waszych gościach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem... Cudowne, makowe blaty, przełożone kawowym kremem z nutą pysznego likieru Baileys. Czego można chcieć więcej...?:) Tort jest przepyszny, nie mdli, dzięki dodatkowi dżemu porzeczkowego, który przełamuje smak i można zjeść go więcej niż jeden kawałek. Moja Rodzina była zachwycona... A wygląd...? Cóż dodać... Po prostu piękny(...)cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek likieru Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty)2 kostki miękkiego masła3 szklanki cukru pudru WYKONANIE:BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Cukier, sól i ziarenka z laski wanilii zmiksuj w malakserze, aż całość zrobi się nieco drobniejsza
Słodko-Słony Świat Ilony