Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo(...)żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe
Kulinarne przygody Gatitychorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić. Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci ciężko o piękna stylizację. W moich przepisach i zdjęciach nie chodzi(...)proso (kasza jaglana), kukurydza. Składniki na średniej wielkości tortownicę : Biszkopt: 1 1/4 szklanki mąki kasztanowej, 3/4 szklanki mąki kokosowej, 200 ml wody, 150 ml dżemu wiśniowego (u mnie domowy bez cukru), 70 ml oleju kokosowego, 50 ml syropu daktylowego (można pominąć), 2 łyżeczki sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki kakao lub karobu (jeśli dodajecie karob, możecie pominąć
Jeść, by żyć w zdrowiuSałatka z kurczaka to pomysł na wykorzystanie obiadowych resztek. Nie ma znaczenia czy to będzie sałatka z ugotowanego czy smażonego kurczaka. Wykorzystałam resztki ugotowanego kurczaka. Jest
codojedzeniacukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 50 g masła roztopionego małe opakowanie cukru waniliowego lub mniej niż połowę laski wanilii niecały kieliszek spirytusu ( ja miałam domową wiśniówkę na spirytusie dosyć mocną więc dodałam zamiast spirytusu) sok i skórka z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia ( ja użyłam 4,5 kostki smalcu) konfitura do nadziewania(...)mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na bok do wyrośnięcia. Nadziewałam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę i zlepiać pączki. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowych ręcznikach, posypać cukrem
Blondynka GotujeSą czasem takie przepisy, obok których nie można przejść obojętnie.Przykuwają uwagę swoim tytułem. Ciekawią i intrygują składem, sposobem wykonania, przyprawami. Zaskakują możliwym efektem. A podczas
W kuchni Karmel-itkiekspresu. Wszystko napisane jest prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo pojąć jak może zmienić się w wytrawnego domowego baristę.Drugi rozdział zatytułowany jest "Zdobienie kawy". Rysowanie mlekiem jest dość trudnym zajęciem i wymaga wielu ćwiczeń, jednak efekty końcowe są tego warte. W książce zostały(...)kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne
Emcia Pichciłyżki domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej masa śmietankowa 450ml śmietanki 30% 400ml śmietany 18% 50g cukru pudru 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią 3 łyżki soku z cytryny lub więcej, jeśli chcemy, by kwaskowaty smak był bardziej wyczuwalny gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO - margarynę i jajka nieco ocieplić - margarynę utrzeć(...)sposób z wszystkimi plackami i resztą masy śmietankowej (jeśli chcemy wierzch posypać pokruszonym plackiem, należy jeden zostawić) - boki Marcinka można pozostawić bez niczego, jeśli natomiast chcemy, aby pełnił funkcję tortu, można je tak jak ja posmarować masą, ale proponuję zrobić to dopiero na krótko przed podaniem (czyli przygotować dodatkową ilość masy śmietankowej po 1-2 dniach leżakowania ciasta), aby śmietana
Smakołyki Berenikikolejna książka zasiliła moją domową biblioteczkę. Tym razem jest to zbiór polskich przepisów na pyszne potrawy. Książkę otrzymałam od Troy . "Polska książka kucharska" urzekła mnie ilością przepisów. Praktycznie pomysł na obiad, sałatkę na spotkania z przyjaciółmi czy pyszne wypieki można znaleźć właśnie w tej książce. Aż ponad 600 stron z przepisami i poradami. Została oprawiona(...)Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele. A zakupić ją możecie na stronie Troy
Zrób to smacznieTradycyjny polski wypiek który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy , to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę(...)dodałabym jeszcze co najmniej dwa. Czy przyniesie mi szczęście? Nie wiem, bardzo bym chciała, nie dla siebie, dla mojej Mamy, to ona wprowadziła mnie w świat domowych wypieków, nauczyła tego co umiem, cierpliwie tłumaczyła, dawała cenne rady i nie tylko….ale to opowiadanie nadaje się już na inną bajkę… J Składniki na kwadratową tortownicę 24/24
Wanilia i KardamonWczoraj miałam urodziny. Tak tak, osiemnaste ;) Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć :D Witam dziś Wszystkich słonecznie :D U mnie pięknie świeci słońce, mimo że jest tylko +1 na dworze. Już po niedzielnym obiadku i pora
Pieprzyć z FantazjąDeser prosty i szybki do zrobienia. Bez cukru przez to jest mniej kaloryczny. Owoce same w sobie są słodkie, do tego bezy i biszkopty dają odpowiednią
wesoła kuchniapołączeniu z kremem dało słodko-kwaśny smak. Rewelacja! Bardzo polecam. Ciasto można upiec wcześniej. Krem robi się szybko i świetnie się smaruje. Tort czekoladowy na bazie tortu chlebowego Lucyny Ćwierczakiewiczowej Potrzebujemy 8 żółtek, 60g startej czekolady, 120g drobnego cukru, przyprawy korzenne /cynamon, goździki, gałka, kardamon, wanilia / Składniki miksujemy na puszystą masę pod koniec dodając startą czekoladę. Następnie dodajemy(...)miód do smaku. Łączymy serek z roztopioną ciepłą czekoladą i dekorujemy ciasto. Nasączenie ciasta Tu można użyć dowolnego nasączenia. Ja delikatnie nasączyłam wodą z cytryną, następnie użyłam domowego owocowego sosu z owoców czarnej porzeczki. 4-5 łyżek na jeden blat ciasta. Zamiast sosu po nasączeniu ciasta wodą i cytryną, dodatkowo można posmarować ulubionym domowym dżemem
Leśny ZakątekChłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do
W kuchni Karmel-itkipyszne. Relacja poniżej. Warsztaty "Światowe trendy w domowym wydaniu " z Galeo 9 kwietnia w warszawskim studiu Cook up odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Światowe trendy w domowym wydaniu ". Na zaproszenie marki Galeo i Agencji JBComm, wraz z innymi blogerami kulinarnymi, którzy zjechali z całej Polski, miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w tym smakowitym(...)nawet Szef nas pochwalił. Na pewno przygotuję je we własnej kuchni. Przy okazji okazało się, że szef Maciej akurat tego dnia miał okrągłe urodziny, więc był pyszny tort-niespodzianka i składanie życzeń. A na zakończenie odbyła się degustacja wszystkich potraw przygotowanych przez uczestników podczas warsztatów. Było mi bardzo miło, ponieważ nasze pierożki chinkali bardzo
Kulinarne przygody Gatity