fot.: Karmel-itka. W długi weekend sierpniowy, 15-18.08., w Poznaniu na Starym Rynku odbywał się VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku (OFDS).Prawdziwa gratka dla ludzi
W kuchni Karmel-itkiTak jak obiecałam, przedstawiam kolejny przepis z wykorzystaniem młodego jęczmienia. Trochę się obawiałam, czy wyjdzie tak, jak sobie założyłam, ale jest idealny. Delikatny, puszysty i wyrósł
FitKotSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5
Ciastka - domowe słodkościSmaczne, domowe wypieki to nie tylko apetyczny zapach i niezrównany smak, ale też możliwość zrealizowania sprawdzonych przepisów, opartych wyłącznie na zdrowych składnikach i owocach, których latem jest pod dostatkiem. Bogactwo kulinarnych przepisów pozwala w krótkim czasie stworzyć aromatyczne ciasta, nawet adeptom sztuki pieczenia. Świeże i soczyste owoce w mistrzowski sposób urozmaicają wszelkie desery, podkreślając w ten sposób ich walory estetyczne(...)także gładką konsystencję masy. Na przygotowanym w ten sposób cieście, należy równomiernie rozmieścić świeże maliny , które dodadzą smaku i aromatu, a także sprawią, że deser będzie wyglądał naprawdę apetycznie. Tort z kremem truskawkowym Przepis ten jest w pewnym stopniu połączeniem dwóch powyższych – biszkopt na tort można wykonać tak samo, jak w pierwszym z przedstawionych przepisów, zaś krem wykonać z serka
Moja smaczna kuchniawyszedł przepyszny i to nie tylko moja opinia. Ale głównym powodem, dla którego go upiekłam jest konkurs Mąki Basi Piątek, pieczenia początek. Tym razem wyzwanie, to tort czekoladowy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)roztopić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej czekolady wmieszać porcjami serek mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru i dodawać porcjami do masy czekoladowej. Delikatnie, dokładnie wymieszać. Dodatkowo: domowa konfitura z czarnej porzeczki oraz likier amaretto Oraz do dekoracji 100g czekolady deserowej i śmietanki kremówki( w kąpieli wodnej) Przygotowanie/składanie ciasta Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty. Pierwszy ścięty
W garach u GosiOstatnio w moim życiu wiele się zmienia. Wciąż podejmuję różne decyzje, które zapewne będą miały ogromny wpływ na przyszłość. Zmiany zachodzą na wielu płaszczyznach, również na
W kuchni Karmel-itkijeden dzień pozwól sobie np. na niewielki kawałek ciasta. Jeśli masz na celu zdrowsze życie, a nie tylko obsesyjne liczenie kalorii, kilka potknięć to nic strasznego. Zjedzenie kawałka tortu nie jest powodem, żeby rzucić całą dietę. Z drugiej strony jednak nie przekraczaj tego wyznaczonego celu i pamiętaj, że nie można folgować sobie zbyt często i bez zastanowienia. Dobrze, wiesz już(...)sięgniesz po garść paluszków, chipsów czy słodkiego batonika. - Przygotuj jedzenie w domu. Unikaj nadmiaru tłuszczu czy cukru. - Znajdź zdrowe alternatywy dla swoich ulubionych potraw i przekąsek. Np. domową pizzę możesz zastąpić pizzą na spodzie z kalafiora, brokuła lub z pełnoziarnistej mąki. Zamiast klasycznych frytek, sięgnij po pieczone bataty, buraki czy marchewkę ( zobacz przepis ). Tłuste panierki z mąki pszennej zamień
Pogotujmy.plspodobała taka forma deseru, że postanowiłam zrobić kolejny, ale oczywiście nie taki sam. Co prawda postawiłam podobnie jak ostatnio na smak kawowy, ale tym razem budyń kawowy zrobiłam inaczej, domowym sposobem, a nie z gotowca. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo zrobiłam jeszcze warstwę grysikową czyli po prostu kaszę manną. Na spód deseru wybrałam ciasteczka, a dokładnie herbatniki pełnoziarniste, które wymieszałam(...)schłodziłam w lodówce. Ale tak jak pisałam na wstępie, deser można serwować również na ciepło od razu po przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam pozostałe moje przepisy na ciasta, torty i desery kawowe. Oto niektóre z nich: deser mocca (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek
Ciastka - domowe słodkościNad rzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast trzymać się rzeczki Robiła piesze wycieczki. Raz poszła więc do fryzjera: "Poproszę o kilo sera!" Tuż obok
W kuchni Karmel-itkiPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zmianą było to, że nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej 225 ml mleka 0,5 łyżeczki pasty(...)tłuszczu (temp. 180°C ) po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule i gorące (ale bez przesady, żeby się nie poparzyć) nadziać kremem. Użyć szprycy do dekoracji tortów, z długą końcówką. Posypać cukrem pudrem. * suche wystarczy wymieszać z mąką
Posadzone i zjedzonePochodzę z Lubelszczyzny, dlatego podzielę się z Wami tym razem regionalnym przepisem na słono, a mianowicie "Pierogiem Biłgorajskim". Tak naprawdę zetknęłam się z nim przypadkiem po
Ciastka - domowe słodkościDziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz jednego z mazowieckich szlaków kulinarnych - Mazowieckiej Michy Szlacheckiej. Pobyt rozpoczęliśmy od przepięknego Dworu Mościbrody (klik) , gdzie po powitaniu nas chlebem i solą (oraz niebiańskim tortem bezowym z truskawkowym musem), odbyła się prezentacja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Idea Dziedzictwa Kulinarnego, czyli Culinary Heritage narodziła się w Szwecji,w Skanii, na wyspie Bornholm w 1995 roku(...)Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik) Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski
KUCHARNIAnich... Później wróciliśmy do domu, a z nami cała rodzina C. Był pyszny obiad (polędwiczki w trzech marynatach, pieczone ziemniaczki i domowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie lody, zrobi się lato... Przygotowania zajęły nam sporo czasu, do tego(...)może się rozpadać. Ostudzić, odcedzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Uformować dwie kule, każdą rozwałkować na okrąg o grubości 4-5 mm. Pociąć każdy na 8 trójkątów (jak tort). Przy podstawie trójkątów wykładać po łyżce nadzienia, następnie zwinąć i i uformować w kształt rogali, zawijając końce. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrze