"Schronisko Smaków Magda Gessler" to znana restauracja w sercu polskich Tatr, której menu oparte jest o najlepsze lokalne produkty i zostało stworzone przez Magdę Gessler. Ale
Kuchnia MagdaLenyWeekend 14.-16.03.2014 minął pod znakiem wspaniałych doznań, przede wszystkim, chociaż nie tylko, smakowych. W tych dniach bowiem uczestniczyłam w popularnym pośród blogerów kulinarnych konkursie o
W kuchni Karmel-itkiKoniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na
W kuchni Karmel-itkiRyż to jedna z najpopularniejszych roślin świata. Występuje około 800 odmian ryżu, które różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością
Kuchnia MagdaLenyalpejskie . Nie zrozumcie mnie źle, to jest naprawdę pyszne ciasto, ale niesamowicie słodkie i najnormalniej w świecie może się przejeść. Polecam je na specjalne okazje, idealnie sprawdzi się jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie(...)zetnij wierzchnią warstwę (skórkę). Przełóż z powrotem biszkopt do blachy- najlepiej pozbądź się papieru do pieczenia. Posmaruj biszkopt kwaskowatym dżemem- mały słoiczek 200 g wystarczy, u mnie był to domowej roboty malinowy. Krem połącz z pokruszonymu bezikami i przełóż na posmarowany dżemem biszkopt. Na krem przełóż lekko stężałą bitą śmietanę. Całość możesz udekorować startą na tarce gorzką czekoladą. Całość schłódź
greenscarfźródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć
W kuchni Karmel-itkiprzepisów. Stronę wyświetlono prawie 78900 razy. Łącznie zostawiliśmy tu 901 komentarzy. Facebookowy fanpage strony śledzi 837 osób. Najpopularniejsze przepisy to: 1. zielony mus owocowy z jarmużem 2. domowe lody bananowe 3. omlet owsiany Najczęściej wyszukiwane frazy to: " lody bananowe ", " krem z batatów " i " frytki z pietruszki " Najczęściej odwiedana zakładka: " Fit ". Wspaniałe statystyki :) Chciałabym Wam z całego serca podziękować(...)czarnego bzu listki mięty wiórki czekoladowe Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i wkładamy do miseczki. Dodajemy syrop z czernego buz i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane truskawki układamy na powierzchni tortu, wtykajac gdzieniegdzie listki mięty. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekolady
Zawsze głodna!Dzisiaj na blogu przywitajcie ciepło domowy hummus! Hummus to pasta z cieciorki i prażonego sezamu rodem z kuchni libańskiej. Ja starałam się zachować oryginalny skład, ale myślę, że w przyszłości zechcę mocniej osadzić ją w polskich klimatach. A cieciorka... jest cudem natury! Przepyszna, arcyzdrowa i w formie pasty pozwala "wtłoczyć" strączki do codziennej diety :) Jak odkryłam cieciorkę? Jadłam kiedyś hummus(...)insulinę. Skład tłuszczowy nasion cieciorki - dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych - pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi - obniża poziom HDL - "złego" podnosząc jednocześnie poziom LDL - "dobrego" cholesterolu. Wisienka na torcie! Skład aminokwasowy cieciorki - a zawiera ona aż 25% białka - jest tak korzystny, że z powodzeniem może zastępować białko zwierzęce w diecie jarskiej. Jak tu nie kochać cieciorki?! Gotujcie cieciorkę! Jedzcie cieciorkę
Gary Bez dnaTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wiem jakim cudem nie posiadam żadnej z dwóch książek tej autorki. Sophie pierwszy raz zobaczyłam w programie telewizyjnym. Ciężko nie być urzeczonym przez piękną modelkę, która w rustykalnym, domowym zaciszu miesza w garnkach. Podoba mi się klimat jej programów, lubię też książki podzielone na pory roku, więc przy najbliższej okazji pewnie sprawię sobie tę przyjemność lub wpiszę ją na listę(...)dworku, wiejskiej chacie? Mam wrażenie, że w jej zdjęciowej rzeczywistości jest wieczny remont. Jednocześnie kryje się za tym jakaś tajemnica. Na kogo czeka to jedzenie? Kto ugryzł ten kawałek tortu? Gdzie poszedł? Jakie sprawy odciągnęły go od talerza? Tak jak każde inne zdjęcie, zdjęcia kulinarne również najlepsze są, gdy kryje się za nimi jakaś historia. Katie doskonale to rozumie.Na
W kuchni wieczoremPełnia lata, aż prosi się by wykorzystać owoce z ogrodu i zrobić mini torciki z kremem budyniowo-kokosowym , dzięki kremowej masie i nasączeniu ponczem wprost
Wanilia i KardamonZielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kawa - zwana "płynnym czarnym złotem", to najpopularniejszy napój na świecie! Wypija jej się około 400 miliardów filiżanek rocznie . Jest to też jeden z najważniejszych
Kuchnia MagdaLenyJak to jest? Sama nie wiem... Wystarczy rzut piłką. Kopnięcie kamienia. Śmieszna mina. Samolot na niebie. Wyłowiona z rzeki butelka. Kawałek sznurka na trawie. Niby nic
KUCHARNIAUfff... to był ciężki tydzień! Ale w końcu na bloga wjeżdża nowy cykl - #Smaki świata i już dziś podzielę się z Wami moimi kulinarnymi doznaniami z
Cooking Monster