ilością orzechów. Dzisiaj wolę sobie na nie popatrzeć, a zajadać się ich domową wersją bez zbędnych ulepszaczy. Przygotowanie domowych pralinek wbrew pozorom nie jest żadną wielką filozofią. Kierujemy się tutaj przede wszystkim własnymi upodobaniami. W mojej interpretacji składniki to miks migdałów, masła orzechowego, orzechów brazylijskich Fresano(do nabycia tutaj) oraz daktyli Fresano(do nabycia tutaj). Jeśli jednak macie ochotę(...)białka, 4,5g tłuszczu, 4g węglowodanów oraz 1,5g błonnika. SKŁADNIKI: 60g daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin 30g orzechów brazylijskich 40g masła orzechowego- najlepiej domowego 50g migdałów cynamon imbir wiórki kokosowe kakao zmielone orzeszki ziemne PRZYGOTOWANIE: Orzechy brazylijskie i migdały posiekać w blenderze Dodać daktyle, przyprawy oraz masło orzechowe i zblendować aż powstanie kleista masa
peanutbuttermonsterprzypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/* nadzienie:- szpinak świeży, liściasty, 200 gram,- łosoś, filet,- serek ARLA APETINA Kremowy "Pesto i Rukola"- czosnek 5-6 główek,- masło,- jajko,- bazylia,- odrobina domowej mieszanki suszonych warzyw.WYKONANIE CIASTA:1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól.2. Składniki łączymy rozcierając.3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy(...)nadać mu lepszy smak i kremową konsystencję. Szpinak ma odparować. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (główkę-dwie) i odrobinę domowej mieszanki suszonych warzyw. Studzimy.3. Łososia wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Oczywiście najpierw dajemy na niego roztopione masło i zawijamy w folię aluminiową. /Jeśli rybka nie należy do największych - czas w piekarniku zmniejszamy. My miałyśmy ładny
Wypisz WymalujSkładniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru 2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy(...)drożdżowym KRUSZONKA: 50g słupków migdałowych - zmielone na proszek w młynku do kawy 150g mąki pszennej 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera si ę na maśle 125g cukru 2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU NADZIENIE: 500g truskawek Masło roztopić w wysokim garnuszku na palniku. Dolać mleko i chwilę podgrzewać aż całość będzie
Grunt to przepis!słodko , ja podałam z domowym dżemem. Pycha :) SKŁADNIKI na 1 porcję : 🍴2 jajka 🍴2 łyżki mąki np. pszennej 🍴szczypta soli 🍴1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 🍴1 łyżeczka masła 🍴2 łyżki domowego dżemu np. truskawkowego 🍴1 łyżeczka żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Jajka rozbijam i rozdzielam w jednej misce białka w drugiej żółtka. Białka z dodatkiem cukru ubijam mikserem
Gotowanie Patkipożyteczne dla wszystkich domowników. Ja nadal jestem w posiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru(...)jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g] Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było
Grunt to przepis!masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych jak bawełna(...)bardzo małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak odsączmy na gęstym sicie, następnie mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, posiekane rodzynki, domową skórkę pomarańczową, mielone migdały. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą, następnie dodajemy zmielony mak i smażymy (cały czas mieszając, na małym ogniu) przez
mojewypiekiinietylkoChałkę uwielbia cała moja rodzina. Oliwka zajada ją jeszcze ciepłą, posmarowaną masłem i popijając ciepłym kakao. Często ją piekę i właściwie zawsze byłam pewna, że przepis jest już na blogu.... Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami moim przepisem na pyszną, pulchną chałkę z cudowną waniliową kruszonką :) Jest naprawdę wspaniała i pachnąca i wg mojej córy najlepsza(...)drożdży instant 5 łyżek domowego cukru waniliowego 3 czubate szkl mąki pół kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła 2 jajka szczypta soli Kruszonka: 2 łyżki mąki łyżka domowego cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła jajko do posmarowania chałki Ciasto : suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajka i zamieszać. Wlać ostudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką
Smakołyki AsiDomowe jagodzianki do odrywania... niebo w gębie ! Zawsze jem je jeszcze lekko ciepłe, nigdy nie mam cierpliwości, żeby poczekać, aż do końca wystygną. Są puszyste, łatwo się odrywają i przez to, że są ułożone w formie obok siebie mają ładny kształt. Inspiracja klik . Jagodzianki do odrywania Czas przygotowania: 180 minut Proporcje(...)formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 500 g mąki 30 g drożdży 100 ml letniego mleka 1/2 szklani cukru szczypta soli 2 jajka 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej jagody cukier do jagód 1 jajko do pomalowania bułeczek brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki
Kulinarne przygody Gatitygrzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też są całkiem smaczne ;) Jako że Mąż bardzo lubi grzybową, postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który(...)100g suszonych grzybów 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniej wielkości selera 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżki masła 2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej 1 łyżka śmietany 500ml wody 500ml wody z moczenia grzybów Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Grzyby suszone zalewamy wodą
Kuchnia w czekoladziepojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni. SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 5 łyżek powideł śliwkowych MASA MAKOWA / wszystkie składniki w temp. pokojowej 850 g gotowej masy makowej
cool and mintyprezentowane przeze mnie.Są puszyste,mięciutkie..a oblane czekoladą bądź posmarowane domowym lukrem są idealne...co gorsza uzależniające...trzeba je chować przed domownikami by dotrwały do Świąt. Składniki na ok 100-120 szt: 1kg mąki 400 g miodu 1 przyprawa do piernika 250 g dobrej margaryny bądź masła 200 ml gęstej,kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 3 białka 8 żółtek(...)180stC. Pierniczki są miękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują w chłodnym miejscu tym są smaczniejsze.Można je oblać rozpuszczoną czekoladą z 2-3 łyżkami masła bądź zrobić domowy lukier,taki jaki już prezentowałam http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/swiateczne-pierniczki.html Polecam Wam moje pierniczki.Zaprezentowałam wszystkie,które są tego warte...zawsze piekę 3 rodzaje,pakuję w ozdobne puszki bądź woreczki
Niespełnione zdolności kulinarnesłodkie dzięki temu bardzo wydajne ;) Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie. Polecam :) Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiadereczka 4 jajka 200 g masła 1 szkl domowego cukru waniliowego 3 budynie śmietankowe 3/4 szkl mleka Dodatkowo: ok 550 g herbatników pełnoziarnistych puszka kajmaku czekoladowego 3-4 łyżki płatków migdałowych do posypania Masa sernikowa: do dużego
Smakołyki Asisłodziutka truskawka. Składniki: (na dwie porcje) 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15-16 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 2 łyżeczki wiórek kokosowych 4 czubate łyżki masła czekoladowego - najlepiej domowego (przepis następnym razem) lub kupnego (uwaga! czekoladowego bez dodatków) 2 truskawki i odrobina cukru pudru Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie garnek do mleka) gotujemy mleko
Słodkie okruszkiDodatkowo, wzmacnia system odpornościowy i poprawia pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość cukru owocowego jest idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy. Najczęściej podaje się wężymord w postaci kremowych zup, gotowany w śmietanie czy też zapiekany w beszamelu. Wybrałam inny sposób ufając(...)smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine . Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie
KUCHARNIAwody 15g drożdży 2 łyżki (40g) miodu 3 łyżki (30g) roztopionego masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli nadzienie jabłkowe 2 średnie jabłka 1 łyżka miodu 20g masła 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć(...)miejscu do wyrośnięcia rozczynu - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko lub wodę, miód oraz sól, składniki wymieszać, następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło - ciasto należy wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie odchodzić od miski - ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - podwojenia objętości - podczas wyrastania ciasta
Smakołyki Bereniki