świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka ciepłego 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) Nadzienie: ok. 30 g roztopionego masła cukier cynamon mielony Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka roztopionego masła Wykonanie: Wszystkie kroki pokazałam na filmiku, ale oglądanie nie jest obowiązkowe
Blondynka Gotujejabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU 1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml] KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu - czubata 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g] Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać(...)ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babeczki jogurtowe-pomarańczowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Babka bananowo-kakaowa
Grunt to przepis!dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 80g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2/3 łyżeczki (4g) sody oczyszczonej 120g orzechów włoskich Wykonanie: - masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać purée z dyni (jeśli purée nie jest gęste, należy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować - mąkę wymieszać
Smakołyki Berenikibanalne w wykonaniu, ale przepyszne. Zniknęło w jedno popołudnie. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie co śliwkowego przygotowały : Marta , Gosia , Joanna . Składniki: 200 g miękkiego masła 20 g cukru (użyłam domowego waniliowego) 1 opakowanie cukru waniliowego (nie dałam) 6 żółtek 420 g mąki pszennej 4 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru waniliowego(...)dałam domowy) 800 g śliwek węgierek Beza: 6 białek 200 g cukru Wykonanie: Masło utrzeć dodają stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż powstanie kruszonka. Odłożyć garść kruszonki. Blachę (34 x 42 cm - dałam odrobinę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia
Sto kolorów kuchniSkładniki 1 duża pierś z kurczaka szpinak (brykiet) ok. 300-400g vegeta 20 deko pieczarek 1 duża cebula maslo klarowne 400g makaronu domowego ,lub kupnego sól,pieprz do smaku 1,5-2 l rosolu ,lub wywaru warzywnego ,a jak nie ma to wody 100ml kremowki Wykonanie Do nagrzanego garnka wkladamy lyżke masla i cebulę pokrojona w piórka.Dusimy
w mojej kuchniłyżki- Karob, 3 łyżki- Jajko, jedno,- mąka bezglutenowa. 2 łyżki,- cukier trzcinowy, 2-3 łyżki- mieszanka "EUFORIA"- marmolada twarda, wieloowocowa ORZECH- cukier wanilinowy /a najlepiej cukier waniliowy, domowy- mleko, szklanka- cynamon- masło, 2-3 łyżki,WYKONANIE:1. Ugotować kaszkę na mleku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jej nie spalić. Dość długo, ponieważ kaszka nasiąknie i szybciutko zmieni(...)odrobinę mąki bezglutenowej, resztkę masła.5. Wsypujemy odrobinę mieszanki EUFORIA.6. Na posmarowanym masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki.7. Na wierzchu dodajemy wzorki z marmolady.8. Posypujemy EUFORIĄ. PIECZENIE:1. 160 stopni 15 minut,2. Zmniejszamy do 140 stopni, pieczemy 10 minut./Termoobieg, góra - dół/W zasadzie zamiar domowej produkcji batoników śniadaniowych na kolację (taki paradoks) zrodził się w naszych głowach
Wypisz Wymalujfetor smażonego, zgliwiałego sera. "Nie wszystko złoto co się świeci" i... "nie wszystko obleśne, co... po prostu śmierdzi". :)SKŁADNIKI:- ser biały, najlepiej wiejski - 1 kg,- jajka, 4,- masło, 2 łyżki,- vegeta domowa,- pieprz ziołowy,- pieprz czarny,- przyprawy do wyboru - można dodać kminek, paprykę itd- czas,WYKONANIE:Ser, najlepiej wiejski kruszymy i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu(...)zacznie gliwieć. Codziennie kilka razy go mieszamy. Po paru dniach zacznie wydzielać charakterystyczny, mocny zapach, zmieni kolor, a jego konsystencja będzie szła w stronę szklistej/wodnistej masy.Na roztopione masło wrzucamy ser. Smażymy. Cały czas mieszając wlewamy roztrzepane jajka i przyprawy. Chwilę przesmażamy (żeby jajka się ścięły), wlewamy do miseczki. Gotowe.Jego smakiem możemy się delektować przez kilka dni, pod warunkiem, że przechowywać
Wypisz Wymalujstron. Podawać z ulubionymi dodatkami *. * dolewam 2/3-3/4 i później ewentualnie resztę, bo gęste ciasto = grube pancakes ** u mnie na zdjęciu: twarożek waniliowy, domowy dżem z wiśni, masło orzechowe źródło: klik
Słodkie inspiracjekawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz składniki na zupę 4 spore ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 korzenia selera 2 ząbki czosnki 2 łyżki masła 1 łyżka maggi domowego, zrobionego na przykład według tego przepisu 150 ml słodkiej śmietany 18 % 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Wołowinę na bulion(...)bulion będzie gotowy obieramy marchew, ziemniaki, selera oraz pietruszkę. Obraną pietruszkę i marchew kroimy w pół talarki, a ziemniaki i selera w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojone warzywa, smażymy przez pięć minut, na koniec dodając drobno posiekane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Teraz do warzyw dodajemy przecedzony ( najlepiej przez
Miód i pieprzoczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2 średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3 łyżki masła 1 łyżka majeranku domowe maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie(...)reguły około godziny). W tum czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki). Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy na nią drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę. Całość smażymy przez 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone
Miód i pieprzSkładniki na ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa orzechowa na wierzch snikersa: 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki masła lub margaryny 25 dag siekanych lub połówek orzechów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięblogowanie to już nałóg, a koniecznie chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, gdyż te Walentynkowe ciasteczka są bardzo smacznei warte polecenia! Walentynkowe serca są kruche i pachnące domowym cukrem waniliowym , a ich powierzchnia to pokrojone truskawki, biała czekolada, tarte orzechy laskowe i czekolada z chili. Co Wy ułożycie na ich powierzchni to już zależy od Was! To kruche ciasto(...)bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru waniliowego * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędaktyli). Wykładamy do wyłożonej folią spożywczą formy, chłodzimy w lodówce. Krem karmelowy: ☆ 1,5 szklanki daktyli (namoczonych w wodzie przez kilka godzin) ☆ 3 spore łyżki masła orzechowego (u mnie domowe) ☆ Woda z moczenia daktyli ☆ Szczypta soli Składniki kremu blendujemy, aż do uzyskania gładkiego, miękkiego kremu (jak kajmak w puszce), w razie potrzeby dodając wody z moczenia
Kuchnia w szuwarachkompozycja 🤤 Składniki ✔️ 70 g mąki gryczanej ✔️ 1 jajo ✔️ łyżeczka kakao ✔️ woda ✔️ pół łyżeczki cynamonu ✔️ opcjonalnie tłuszcz do smażenia dodatkowo: ✔️ 100 g twarogu ✔️ 120 g borówek ✔️ 20 g masła orzechowego ( u mnie domowy z nerkowców) Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo i cynamon wstępnie wymieszać, dodawać wody na oko i mieszać do uzyskania lekko gęstej masy 2. Rozgrzać patelnie i na tłuszczu
Zdrowie i pysznie na talerzuniej ułożone pomidorki koktajlowe na przemian z marynowanym czosnkiem. To wszystko skropione oliwą i cytryną. Wystarczy lekko posolić i popieprzyć. Do tego można podać grzanki lub domowy chlebek z odrobiną masła. Pychota
Kulinarne przemysleniacukinia z jajkiem mogła tak wyśmienicie smakować. W oryginalnym przepisie wszystko zostało podsmażone na maśle, ja zastąpiłam to boczkiem 🙂 Każdy, kto woli wersję bez mięsa, może użyć masła lub smalczyku – najlepiej domowego. Z poniżej podanych ilości przygotowałam 4 porcje:... Read More The post Omlet z cukinią appeared first
Magiczny GarnekCiasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x11cm . Piernik bananowy Składniki: 400g mąki pszennej 400g bananów bez skórki (4 sztuki) 150g miodu 100g cukru (u mnie w całości domowy cukier waniliowy) 100g masła 2 jajka 120ml zimnej wody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - cukier wsypać do rondelka
Smakołyki Berenikipieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Masa budyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Żółtka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebrzoskwinie i eleganckie, czarne jeżyny zatopione w galaretce, dzięki której lśnią i zachowują swój świeży wygląd smakują dokładnie tak jak wyglądają - niesamowicie. Kwaskowość owoców, zwłaszcza jeżyn osładza domowy, waniliowy krem z masłem. Wszystko to znajduje się na perfekcyjnie kruchym cieście, do którego tym razem dodałam cukier trzcinowy. Dzięki niemu ciasto jest jeszcze bardziej chrupiące i ma lekko karmelowy posmak. Jeśli
Kulinarne Inspiracje