Przygotowanie Ciecierzyca z szybkowaru Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 12 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . przygotuj tahini z przepisu Tahini jasne - domowe masło sezamowe (możesz użyć kupne tahini jasne - najlepiej ze sklepu z żywnością arabską) ugotuj ciecierzycę z przepisu Gotujemy ciecierzycę w szybkowarze ugotowaną ciecierzycę przecedź przez sitko, wywar wylej wyłuskaj
Szybko Szybkowarkawy budził mnie codziennie do szkoły. Mama zalewała ją gorącym mlekiem, było swoje, bo mieliśmy własną krasulę, na wierzchu tworzyła się rozkoszna pianka, do tego buła z domowym masłem i można było ruszać 4 km w drogę do szkoły ach….to były czasy! Smak tej kawy w mojej pamięci niezmieniony pozostał do dziś , mam do niej ogromny sentyment
Wanilia i KardamonPierogi - uwielbiamy je najlepiej polane masłem domowej roboty, choć wiadomo, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba wyrobić ciasto, potem je rozwałkować, zrobić farsz, wykroić pierogi, nadziać i zlepić a na końcu ugotować. Jednak, w tym przypadku wcale tak żmudnie nie jest, bo ciasto robi się błyskawicznie, tak samo jak i farsz :-) Mi zajęło wszystko około 30 minut, więc
Poezja Smaków - blog kulinarnyTyle razy zastanawiałam się nad zrobieniem domowego masła, ale ciągle wydawało mi się, że nie będę umieć... A to takie proste! Naprawdę! Zaczęłam od zwykłego śmietankowego, ale może już niedługo pomyślę o smakowym... Zwłaszcza że nachodzi mnie upiec czosnkowe bagietki :) Pewne jest jednak, że gdyby nie motywacja w postaci przedświątecznego "zajączka" od Pana Grzegorza, to masło czekałoby kolejne tygodnie
Kuchnia w czekoladziejagody i również delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie, delikatnie ją natłuścić (używam teflonowej i nie dodawałam tłuszczu) i smażyć placki - 1 łyżka = 1 placek. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowe masło migdałowe . Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji (bez dodatków): Przepis dodaję do akcji
chili & sugarKlasyczne, aromatyczne placuszki bananowe podane na trzy sposoby, ponieważ nie mogłam zdecydować się, które wybrać na śniadanie :) Pierwszą wersję przegotowałam z kremem czekoladowym, drugą z domowym masłem orzechowym , a trzecią z jogurtem naturalnym. Wszystkie placuszki są podane z plasterkami banana :) Składniki : 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan rozgnieciony widelcem 1/2 łyżeczki proszku
Chocolate Muffin Blogśrodku- mięciutkie, a do tego słodkie i sycące. W składzie- same dobrodziejstwa dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego (KLIK) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe.Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać
peanutbuttermonsterkajmakową i migdałami To było ge-nial-ne! *.*A wczoraj postanowiłam zaryzykować, kupiłam orzechy, wyjęłam mikser i coo? Udało się, mikser przeżył, a ja mam swoje pierwsze domowe masło orzechowe, a nawet dwa! Jedno zwykłe z ziemnych(które za bardzo swoją droga podprażyłam, ale co tam) i drugie ze słonecznika
More food, love and dreamsopowieści o tym, jak nasze babcie własnoręcznie wyrabiały masło, w drewnianych maselnicach, ze świeżej śmietanki zebranej z mleka... Dziś ten produkt jest dostępny w każdym sklepie i taka domowa produkcja masła wydaje nam się być czymś absurdalnym, czasochłonnym i niepotrzebnym. Ale kiedy po raz kolejny spędzam w sklepie 15 minut czytając etykiety i szukając masła w którego składzie znajdę(...)ubijać. Kiedy śmietana się ubije nie przestawać miksować, do momentu kiedy wyraźnie zaczną się oddzielać grudki masła. Przez sitko odlać maślankę (oczywiści można ją wypić, taka domowa jest przepyszna). Z masła uformować kulkę, zalać zimną wodą i urabiać, aby wypłukać z resztek maślanki, wodę odlać i czynność powtórzyć. Masło wyciągnąć z wody i uformować osełkę. Przechowywać w lodówce. Gotowe
Piąty grzech głównydawna nosiłam się z zamiarem zrobienia migdałowego masła. Wiadomo domowe najlepsze! Jestem pożeraczką migdałów, a takie migdałowe masło na świeżutki chlebek z jakimś dżemikiem to pychotka. Masło migdałowe przyrządza się bardzo prosto. Dodaję je do wszystkiego, więc zawsze robię porcję z pół kilograma migdałów. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Idealne do ciasta, smarowidło do naleśników
codojedzeniamasła 50 g domowego cukru waniliowego (3 płaskie łyżki) 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 limonka 50 ml wody Przygotowanie: Mąkę, roztopione masło, jogurt, domowy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka łączymy i mieszamy na gładką masę. Dodajemy otartą skórkę i wyciśnięty sok z limonki, łączymy z masą. Białka wybijamy do oddzielnej miseczki
Taste and CookMasło migdałowe Jego delikatny smak, oraz orzechowy aromat, sprawią nawet najbardziej pospolite potrawy, nabiorą niecodziennej atrakcyjności. Jeżeli mamy ochotę poczuć autentyczny
Miód i pieprzgryczane masło czekoladowe Niewiele jest osób, które obojętnie przechodzą, obok czekoladowych specjałów.
Miód i pieprzjajkami. > warsztat "Kreatywna Głowa Zawsze Gotowa", gdzie zmusiliśmy nasze szare komórki do kreatywnego myślenia. > wizyta w Chlebowej Chacie w Górkach Małych, gdzie własnoręcznie upiekliśmy chleb, zrobiliśmy domowe swojskie masło oraz twaróg. Spróbowaliśmy gorących podmpłomyków z miodem, smalcem i masełkiem, a także dowiedzieliśmy się nieco o pszczołach. > wieczorne ognisko z upieczonym w Chlebowej Chacie chlebem, swojskim masłem, twarogiem(...)oraz smoothie buraczane, naleśniki w dwóch wersjach: z nadzieniem serowym z miodem i orzechami oraz z nadzieniem szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami, placuszki owsiane z masłem bananowym, białą i ciemną domową Nutellę oraz marokański kuskus z domowym jogurtem. > warsztat "Pokołczuj Mnie Trochę", czyli jak Michalina przybliżyła nam temat coachingu, pokazała jak planować i korzystać z wiedzy
Nastoletnie Wypiekaniesushi. Przepis na bananowe suhsi Poniżej lista składników potrzebnych do zrobienia domowego sushi. Oczywiście nie wszystkie dodatki musisz wykorzystać. Składniki banan naleśniki domowa nutella (przepis tutaj>>> ) lub masło orzechowe dodatki do posypania otręby pestki(...)dyni kasza jaglana ekspandowana amarantus ekspandowany nasiona chia Wykonanie Sushi możesz zrobić na dwa sposoby. Jeśli nie chce Ci się smażyć placków to obranego ze skórki banana wysmaruj domową nutellą lub masłem orzechowym i posyp wybranymi dodatkami. Jeśli masz więcej czasu to usmaż placki (moje są zrobione na mleku roślinnym), zawiń banana, posmaruj nutellą lub masłem orzechowym i posyp
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdomowego mleka kokosowego szczypta soli KREM: 500 ml domowego mleka kokosowego budyń bezglutenowy z herbatą matcha o smaku ananasa KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki masło i mąka ryżowa do foremki wiórki czekoladowe i czekoladowe jajka WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, oddzielić żółtka
Kuchenne zapiski EdytyBoskie, chrupiące placuszki chlebowe z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym. Mniam! Na śniadanie, do obiadu, na kolacje lub jako przekąska. Najlepsze na ciepło z rozpływającym się masełkiem... Składniki (12 sztuk): Chlebki: 350 g mąki + spora ilość do podsypywania 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g jogurtu greckiego 100 g mleka Masło czosnkowo-ziołowe
Pora na pora i pomidorafilmie. Wybór padł na tradycyjną u nas kompozycję bananów i pustych słoiczków! Powstały bezglutenowe chlebki bananowe, wzbogacone mieszanką ziaren zabierającą nas do "Cynamonowego Raju" z lekką nutą orzechowego masła. To był strzał w 10-tkę. Ta dziesiątka była cholernie dobra. PS. Dzięki nim nikt nie zasnął na filmie, każdy czekał aż wyskoczą z piekarnika, a później (chyba idąc śladami(...)kurze / 8 przepiórczych,- mąka owsiana bezglutenowa, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło orzechowe (najlepiej domowe), 6 dużych łyżek,- Ziarenka "Cynamonowy Raj"- masło, 1/4 kostki- cynamon,TAK - JEST MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA! :) Poczytasz o niej (i o innych mąkach/produktach wolnych od glutenu) tutaj: Kliknij
Wypisz WymalujTakie niby nic, a jakie fajne. Wystarczy dodać masło pietruszkowe, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i, po usmażeniu, delektować się smakiem :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka masło pietruszkowe domowego wykonania - przepis tutaj sól pieprz przyprawa do kurczaka jajko mąka bułka tarta Pierś oczyszczamy, myjemy, ubijamy jak na kotlety Środek smarujemy sporą ilością masła. Ja dałam trochę za mało
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli DODATKOWO: masło i mąka do foremki 6-8 łyżek domowej konfitury z czarnej porzeczki cukier puder
Kuchenne zapiski EdytyDrożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować(...)dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, pozostawić na kilka minut, żeby drożdże się rozpuściły, dodać 1/3 szklanki lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz 50g mąki, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia - masło rozpuścić, ostudzić - do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz cukier, wymieszać - do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtko (białko pozostawić do posmarowania bułek), resztę mleka, składniki wymieszać, wyrobić gładkie
Smakołyki Berenikistronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka (250 ml) + troszkę :) 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli, cukier z wanilią (domowy) kawałek masła rozpuszczonego (kawałek, u mnie to ok 1 łyżka masła przed rozpuszczeniem) Masło rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia, w tym czasie wszystkie składniki umieściłam w misce i zmiksowałam wszystko razem(...)końcu przestudzone masło i ja jeszcze sobie dolałam troszkę mleka, bo wolę rzadsze ciasto, wtedy naleśniki są cieńsze. Ale tu stosuję taką zasadę, jak ciasto mam za rzadkie, to dosypuję mąki, a jak za gęste, dolewam mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego
Blondynka Gotuje