kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku
Kuchnia u Krysimięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk. Ciasteczka z maszynki Składniki: 500g mąki pszennej 125g masła 125g smalcu 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - tłuszcz i jajka powinny być mocno schłodzone - mąkę i proszek do pieczenia przesiać
Smakołyki Berenikiosobowej rodziny. Gdyż z tej ilości składników wychodzi pełna blaszka groszku. Ale Wy jak chcecie możecie od razu upiec większą ilość. Jak przygotować domowy groszek ptysiowy ? Składniki: 50 g masła 80 ml wody 60 g mąki pszennej 1 duże lub 2 małe jajka duża szczypta soli Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy masło z wodą i szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie(...)papierem do pieczenia. Pieczemy na jasnozłoty kolor ok.10 minut, następnie włączamy na ok. 5 minut termo obieg, który podwyższa temperaturę piekarnika o ok. 20 stopni, ale dzięki temu zabiegowi domowej roboty groszek ptysiowy jest bardziej chrupiący. Jak pisałam wcześniej, jeśli przygotujecie większość ilość, groszek ptysiowy można zsypać do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka tygodni. Smacznego! The post Groszek ptysiowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron domowy pietruszkę skleił idealnie i dzięki temu wydląda niebanalnie. Masło z cytryną jest podsmażane i nim danie jest polane, a ser i pieprz całość smakową wykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Rada: Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu. Do przygotowania domowego makaronu najlepiej użyć specjalnych maszynek :) http://www.hendi.pl/sprzet_kuchenny/maszynki_do_makaronu.html http://www.hendi.pl/konkurs.html
Moniki Smakołykipracy. Droga i smak pozostawiał dużo do życzenia, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Tamta była z jagodami, a moja z jeżynami, może być z innymi owocami. Moja domowa wyszła pyszna! Nie starałam się przy niej zbytnio, bo robiłam ją na szybko, ot taki mój spontan :) Tu napiszę, że gdybyście poszukiwali formy do tarty, tu kupujcie taką z wyjmowanym dnem(...)mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja użyłam domowego) Dodatkowo: 250 g sera białego 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru jeżyny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowy dżem z czarnej porzeczki domowy dżem malinowy
Blondynka Gotujezbożowych- 1/4 szklanki ciepłego mlekana budyniową masę- opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego- 0,5 l mleka- 1-2 łyżeczki żelatyny- 2 łyżki cukru- 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy)+ cynamon i prażone jabłka (ja użyłam domowych)Przygotowanie :Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno
Kuchnia Elliewczoraj wymyśliłam, że będzie na obiad, to nie mogłam się doczekać, kiedy ją zrobię:) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 kostka bulionu warzywnego lub nasze domowe kostki rosołowe 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz lubczyk Pół głowki kaputy siekamy Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą powyżej kapusty ok. 0,5 cm i przyprawiamy solą(...)pieprzem i lubczykiem. Dodajemy kostkę rosołową lub nasz domowy bulion Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy do miękkości (ja ok. 30-45 minut, zależy od kapusty), pod przykryciem Gdy kapusta będzie miękka, robimy zasmażkę. Na patelni, na małym, ogniu rozpuszczamy łyżkę masła... ... a następnie wrzucamy 2 łyżki mąki Mieszając cały czas sprężynką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcebula - 1 mała czosnek- 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi ziemniak - 3 średnie bulion warzywny - 500 ml masło sól, pieprz,świeża pietruszka Sos gorgonzola masło - łyżka czosnek - 2 ząbki śmietana - 100 ml gorgonzola - 100 g *domowe Grzanki Etap I - Ziemniaki Obierz i ugotuj ziemniaki. Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem(...)Zblenduj całość na gładki krem. W razie potrzeby przetrzyj przez sito. Etap IV - sos gorgonzola W rondlu rozpuść masło, dodaj starty czosnek chwilę podsmaż, dodaj gorgonzolę oraz śmietanę Etap V - Smakowanie Do miseczki wlej krem, polej sosem z gorgonzoli dorzuć domowe grzanki. Smacznego
Wylizany Rondeldługo ich gotować. 1-2 marchewki 1/2 pietruszki 10-15 dkg fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka ziemniaków spory pęczek rzodkiewek sól, pieprz listek , ziele domowa vegeta śmietana 1-2 łyżki masła Pokrojoną marchewkę, pietruszkę,fasolkę, kalafiora oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać przyprawy i gotować aż ziemniaki będą miękkie.Na samym końcu dodać pokrojone rzodkiewki, wlać
Moje domowe kucharzenie100 g masła 100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w
Świat Domowej KuchniJesienią na stole nie może zabraknąć zwykłego, ale jakże pysznego ciasta kruchego z węgierkami. Składniki (blaszka 24x36cm): 3 szklanki mąki cukier waniliowy (domowy) 1/2 szklanki cukru 250 g masła 1-2 łyżki śmietany 6 jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę
Kuchnia domowa Animnie na blog.Fantastycznie smakuje jeszcze ciepła z samym masełkiem. Składniki: 540 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis na domowy znajdziesz tu ) 100 g roztopionego masła 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka w proszku jajko żółtko białko do posmarowania wierzchu 1/2 łyżeczki soli cukier perlisty Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć dodać 1 łyżkę cukru
Wielki apetytcoś słodkiego co sama bym upiekła. I strzał był w dziesiątkę. Bułeczki na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Ja podałam je z domowymi powidłami śliwkowymi, ale można z masłem, miodem, dżemem :) Składniki: 12g świeżych drożdży (łyżeczka drożdży instant) 250g mąki 1 łyżeczka proszku d pieczenia
Amatorka kuchenna