masła kilka kropli aromatu waniliowego, Masa; 20 dag cukru 35 g mąki 20 dag masła 1 litr mleka 4 żółtka konfitura brzoskwiniowa ( ja użyłam dżemu z cukinii o smaku brzoskwiniowym domowej roboty) Przygotowanie; Cukier wymieszać z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Na końcu dodać
Radość kipiąca uśmiechem.pomidorowy, sos worchestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle
Right Behind The Kitchenpowidłami śliwkowymi (bez cukru) (składniki na ok. 60 ciasteczek) 100 g mąki kasztanowej 150 g mąki orkiszowej razowej 70 g masła klarowanego (z lodówki) 2 żółtka 2-3 łyżki mleka 50 g erytrytolu 50 g ksylitolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego słoiczek domowych powideł z pomarańczą ksylitol zmielony na puder do posypania Mąkę kasztanową przesiać. Wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami
Fitkotpikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta kurczaka 2 puszki pomidorów drobno krojonych z czosnkiem Mutti 1 duża cebula 1 czubata łyżka przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mieszanki curry 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki masła klarowanego 0,5 łyżeczki(...)sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati. Chlebki chapati Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka masła klarowanego dodatkowa mąka do wałkowania Przygotowanie: Mąkę z wodą i solą zagnieść na gładkie ciasto, włożyć do woreczka foliowego
Kulinarne Inspiracjeszklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 1 łyżka masła 450 g świeżego szpinaku 125 g fety pieprz 3-4 łyżki domowego keczupu Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić
Monia miesza i gotujeWołowina i boczek. Wołowina, boczek i masło. Wołowina zawinięta w boczek, smażona na maśle. Brzmi jak mokry sen zatwardziałego mięsożercy, prawda? Wędzony bekon i sezonowana wołowina to świetne połączenie, w tym wypadku – lekko podszlifowane technicznie i wykończone domową solą – może śmiało konkurować z restauracyjnym jedzeniem. I wygra! Pieczarki wycieramy z piasku do czysta wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem – grzybów(...)rozpadnie i nie zmieni formy. Podajemy steki na sosie grzybowym, z domowymi frytkami i zieloną sałatą z prostym winegretem. Niczego więcej nie potrzebują. SKŁADNIKI 300-350g stek z rostbefu 150-200g pieczarek 4 cieniutkie długie plasterki surowego wędzonego boczku 50g (1/4 kostki) zimnego masła pokrojonego na 6 równych plasterków 3-4 malutkie szalotki 200ml wody z ½ kostki bulionowej
Karo in the Kitchenzostanie po rosole jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" , można też użyć jaki się lubi wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać makaron naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, obsypać tartą bułką i przełożyć makaron do naczynia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około
W Mojej Kuchni Lubiędania z Selerottem :) Składniki risotto z selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu) 30 g śmietanki kremówki 30% 5-15 g sera Gruyere garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Seler obrać, pokroić w plastry o grubości
Moja DelicjaSkładniki: 3 litry dobrego domowego rosołu marchew z rosołu pokrojona w kostkę 3 spore ziemniaki szklanka pęczaku natka pietruszki 1 łyżka masła Do gorącego rosołu dodać pokrojoną marchewkę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Osobno ugotować pęczak, na koniec dodając do niego sporą łyżkę masła, dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściło i całość przełożyć do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać
stajnia gołębie od kuchnijuż jest zamrożona, a pozostałych powstał cudowny, pyszny sernik. Cudo! Absolutny must have każdego sezonu jagodowego. Składniki: SPÓD: 150g herbatników kakaowych 50g rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 250 g jagód
Cakes By KejtSkładniki: mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: masło 3 łyżki, mąka tortowa 3 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda zimna 3/4 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, musztarda
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ Nadzienie: 2 łyżki
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: herbatniki 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czarna porzeczka 3
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO SYPKIE KRUCHE:masło lub margaryna 125 gram, cukier 100 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 125 gram
W Mojej Kuchni Lubię