Domowa polewa czekoladowa z przepisu mojej babci. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i ciast. Ma dość miękką konsystencję po zgęstnieniu, dzięki czemu łatwo się ją kroi i nie pęka. Składniki Mleko 3 łyżki Cukier puder 2 czubate łyżki Kakao gorzkie 3 łyżki Masło 100g Wykonanie: Do garnka wlać mleko, podgrzać, dodać cukier i […] The post Polewa czekoladowa
Kulinarne PrzebojePrzepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto orzechowe ze śliwkami Składniki: 160g mąki pszennej 100g mielonych orzechów włoskich 150g masła 120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie) 3 jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-350g śliwek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze(...)pokojowej - śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - do utartego masła dodawać pojedynczo jajka, o każdym ucierając/miksując do jego wrobienia w masę - mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia - do masy dodać domowy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera - na koniec
Smakołyki Berenikimasła 100 cukru 3 łyżki miodu (tutaj również użyłam sztucznego) Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 100 g cukru 400 ml mleka 250 g masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego (ja użyłam domowej konfitury wiśniowej aczkolwiek następnym razem użyję jednak dżemu, gdyż konfitura za bardzo się "rozjeżdżała") 1 puszka masy kajmakowej (ja sama przyrządziłam swój kajmak gotując 2,5 godziny(...)gorącą masę orzechową. Masa orzechowa: Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować 3-4 minuty na średnim ogniu. Masa budyniowa: Ugotować budyń śmietankowy a gdy wystygnie zmiksować go z masłem. Złożenie ciasta: Na spód kładziemy jeden placek miodowy. Smarujemy go dżemem wiśniowym a następnie nakładamy krem budyniowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową. Całość przykrywamy trzecim plackiem
My simple kitchenSkładniki: masło 3 łyżki, mąka tortowa 3 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, skórka z cytryny 1 sztuka, sok z cytryny 1 sztuka, woda zimna 3/4 litra
W Mojej Kuchni LubięProsto i smacznie ..na śniadanie lub kolację....ilość jajek i szynki dowolna..wg apetytu. jajka szynka masło do smażenia szczypiorek sól, pieprz Na patelni rozgrzać niewielką
Moje domowe kucharzenieOstatnio miałam jakąś ochotę na pieczenie drożdżówek..i znów oto są, a raczej były, bo robiłam je jakiś czas temu. .. 40 dag mąki
Moje domowe kucharzenieJak się ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą
Moje domowe kucharzeniePiekłam je dawno temu...czyli zawieruszony przepis.. 40 dkg mąki 3 -4 łyżki cukru 3 dkg drożdży 70 g masła 100 ml mleka 1
Moje domowe kucharzeniemasą marcepanową, a na wierzch dałam moją ulubioną domową polewę, która jak żadna inna (np. z czekolady i śmietanki, czyli tzw. ganache), kojarzy mi się ze smakami zapamiętanymi z dzieciństwa. Składniki na ciasto: 500 g naturalnego miodu (np. akacjowego, lipowego, wielokwiatowego) 300 g cukru (ok. 1½ szlanki) 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki(...)mleka) 125 ml mleka (½ szklanki) szczypta soli 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika (w sumie 80 g kupnej lub 3 łyżki przyprawy domowej) Przygotowanie - część I - 4-6 tygodni przed pieczeniem Miód, cukier i masło podgrzewany w dużym garnku na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając.Po całkowitym rozpuszczeniu się składników, odstawiamy do wystudzenia
bistro mamałyżeczka octu jabłkowego Bio dr Gaja szczypta soli Karmel: 3-4 łyżki cukru 1-2 łyżki wody 6-7 łyżek śmietanki 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: 200 g dżemu/konfitury z gruszek - u mnie domowa ➞ przepis 1 gruszka 250-300 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy(...)około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Wykonanie tortu: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Gruszkę myjemy, przekrawamy na pół
Kuchnia MagdaLenypomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy) A teraz przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na półkruche ciasteczka guziczki . Składniki na 2 blachy ciastek: 100g masła - chłodne z lodówki 350g mąki 180g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego - można zastąpić małym cukrem wanilinowym (15g) 2 łyżeczki pasty waniliowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko - chłodne z lodówki(...)stolnicy posiekać nożem suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) z masłem na drobne kawałki. Dodać całe jajko i dodatkowe żółtko oraz pastę waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką
Grunt to przepis!przygotować masę serową. Masa serowa: 275 gr sera białego 100 gr kaszy jaglanej ugotowanej jeżeli brak można zastąpić serem białym 30 gr miękkiego masła 1 żółtko 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4-1/2 szklanki cukru (u mnie domowy waniliowy) Wszystkie składniki rozgnieść i wymieszać dokładnie w misce widelcem, do dokładnego połączenia. Kruszonka: 60 gr mąki razowej 60 gr roztopionego masła
moj przepis naciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy(...)zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej masy makowej z tego przepisu - ponieważ masy z tego przepisu wychodzi dużo więcej, jeśli chcesz możesz od razu składniki na masę podzielić
Słodko-Słony Świat IlonyPiernik z powidłami to ciasto ucierane z dodatkiem miodu, przypraw korzennych i powideł śliwkowych. Te ostatnie sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne. Mój piernik przygotowałam z dodatkiem domowej przyprawy korzennej , która jest dużo bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki, więc serdecznie polecam Wam wykonać w domu taką przyprawę, zanim przystąpicie do pieczenia świątecznych wypieków. Piernik z powidłami jest od razu(...)dużo wcześniej przed świętami. Przepis do wykorzystania w keksówce o długości 25cm . Piernik z powidłami Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 150g masła 150g miodu 150g powideł śliwkowych 150ml mleka 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 30g czekolady
Smakołyki Bereniki