 Piernik z powidłami 565
Piernik z powidłami 565Piernik z powidłami to ciasto ucierane z dodatkiem miodu, przypraw korzennych i powideł śliwkowych. Te ostatnie sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne. Mój piernik przygotowałam z dodatkiem domowej przyprawy korzennej , która jest dużo bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki, więc serdecznie polecam Wam wykonać w domu taką przyprawę, zanim przystąpicie do pieczenia świątecznych wypieków. Piernik z powidłami jest od razu(...)dużo wcześniej przed świętami. Przepis do wykorzystania w keksówce o długości 25cm . Piernik z powidłami Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 150g masła 150g miodu 150g powideł śliwkowych 150ml mleka 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 30g czekolady
Smakołyki Bereniki Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 266
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 266wina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz do smaku Sos pralina z malagą 100 g orzechów włoskich 100 g masła 100 ml śmietany
SzczyptaSmaQ Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 312
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 312ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %) Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym
Moja Delicja Słodkie środy - Domowe pierniczki cioci Nyni 630
Słodkie środy - Domowe pierniczki cioci Nyni 630kiedyś i ja dorównam wypieką piernikowym mojej cioci Nyni ? Z pewnością czas odpowie na to pytanie, a teraz zapraszam na przedsmak zbliżających się Świąt .... Domowe pierniczki cioci Nyn i SKŁADNIKI : 125 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki płynnego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki pszenne półbagietki 114
pszenne półbagietki 114Ostatnio często eksperymentuję z bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z masłem i dżemem. Składniki na 6 sztuk: 600 g mąki 180 ml mleka 200 ml wody 20 g drożdży 35 g oleju 2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju do posmarowania Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 238
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 238Zioła". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi". SKŁADNIKI:* Biszkopt Bezglutenowy:- jajka, 4- szpinak liściasty, świeży, 200 g- domowa mieszanka suszonych warzyw (do smaku).- czosnek, 3 główki- 1/2 szklanki oleju, - 1/2 szklanki masła roztopionego,- 2 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana bezglutenowa i mąka bezglutenowa na ciastka)- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego./Mąka owsiana(...)czarne do dekoracjiWYKONANIE:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy.3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy.4. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy
Wypisz Wymaluj Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 359
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 359tego, czy będą nadziewane, czy nie). Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika powidła śliwkowe do przełożenia pierniczków Wykonanie: - do rondla przełożyć miód, cukier
Smakołyki Bereniki ciasto Leon 486
ciasto Leon 486termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka pełnego 300 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy , pozostałe mleko łączymy z mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy mleko z mąkami energicznie mieszając
Domowy Smak Jedzenia Ciasteczka na Walentynki 238
Ciasteczka na Walentynki 238Ciasteczka na Walentynki, nadziewane ulubionym dżemem. Kruche, delikatne, chrupiące. Do tego pięknie zapakowane. Świetny pomysł, aby zaskoczyć naszą połówkę. Składniki: 100 g miękkiego masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego, np. takiego ) 150 g mąki pszennej 1 białko kilka łyżek ulubionego dżemu, np. morelowego brzoskwiniowego odrobina cukru do posypania ciasteczek Przygotowanie: Masło
Moja Delicja ciasto jabłkowe z kamyczkami czekoladowymi łatwe i smaczne... 194
ciasto jabłkowe z kamyczkami czekoladowymi łatwe i smaczne... 194Składniki masło lub margaryna 12,5 dag, jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do
W Mojej Kuchni Lubię Tarta z zielonym groszkiem 279
Tarta z zielonym groszkiem 279Ciasto:250 g mąki 125 g masła¼ szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy z oliwekszczypta soliNadzienie:450 g groszku świeżego lub mrożonego100 g boczku1 czerwona cebula1
Świat Domowej Kuchni Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 282
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 282Arkadiusz WęgłowskiPrzepis znalazłam tu : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/piernik_wilgotny_szybki/przepis.htmlZawiera moje małe "ulepszenia":)Składniki:125 g masła + trochę do posmarowania formy 1 szklanka brązowego cukru2 łyżki płynnego miodu2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu1 i 1/3 łyżeczki (jeśli macie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej2 pełne łyżki Inkiszklanka mleka2 jaja - roztrzepane w miseczce2(...)formyPolewa:tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia)1 łyżka Inki1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%-36%Przygotowanie: Keksówkę smarujemy masłem bądź margaryną, wysypujemy otrębami , siemieniem i płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.W dość sporym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż masa się połączy. Następnie
Gotowanie to kochanie tarta dżemowa z bananowym kremem mascarpone... 187
tarta dżemowa z bananowym kremem mascarpone... 187Składniki: masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1/2 szklanki, żółtka 3 sztuki "L", dżem 500 ml/jabłkowo-śliwkowy, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo
W Mojej Kuchni Lubię CIASTO SNICKERS 400
CIASTO SNICKERS 400płaty ciasta wystudzić. Składniki na krem: * 1 duży budyń śmietankowy na 750 ml mleka * 600 ml mleka * 2 żółtka * 175 g masła * 4 łyżki cukru * 2 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj) Do garnka wsypać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż rozpuści się cukier. Następnie zwiększyć palnik
Zrób to smacznie domowe hot-dogi... 189
domowe hot-dogi... 189parówki z indyka przekrojone wzdłuż na połowę, piec z 3 minuty dodać plastry sera koziego na połówki z masłem i piec 5 minut wyjąć z piekarnika, posmarować majonezem, keczupem, dodać ogórki z cebulą i złożyć bułki przyciskając do siebie - pyszne domowe hot-dogi na kolację...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię