Dzbanuszek po czekoladzie, stawiam koło ciasta, i specjalnie go oblewam czekoladą, odbiór jest taki, ze ktoś przed chwilą polał ciasto czekoladą, aż chce się palcem z tego dzbanuszka tą czekoladę oblizać. Kierunek ucha od dzbanka nie jest przypadkowy, układam go w podobnej linii do linii ciasta. Odkrawam kawałek ciasta i lekko odchylam. Zawsze takie zdjęcie, jest ciekawe, bo budzi(...)stylu. Bo nie o to chodzi. Oczywiście na początku jeśli zaczynasz uczyć się robić zdjęć, właśnie zacznij od próby wykonania takiego samego zdjęcia. Potraktuj to jak lekcję w zaciszu domowym. Spróbuj osiągnąć ten sam efekt. A zobaczysz nad czym musisz pracować. Co jest Twoją mocną stroną, a co słabą. Staraj się robić cyklicznie sobie takie lekcje w domu
SMYKWKUCHNITiramisu - w wolnym tłumaczeniu oznacz deser, który stawia na nogi. To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto
Ciastka - domowe słodkościdziś,bo żyjąc w rzeczywistości wakacyjnej zapomina się o ciepłej pidżamie czy dresie.Przy jednoczesnym spaniu przy otwartym oknie pobudka staje się boleśniejsza niż zwykle) na bogato (by wykorzystać zasoby domowych pieleszy i lata) mało-skomplikowane (zaoszczędzony czas na śniadaniu lepiej poświęcić na sen) niebrudzące i niesklejające łapek ( i tu jest punkt wspólny mój i młodszych uciśnionych przez obowiązek szkolny- rozpakowywanie(...)owsianki. 5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki. 6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz. 7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady 8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana płatkami migdałowymi. *tekst pierwotnie publikowany 1 września,importowany na blog w grudniu stąd dziwna data
U FiolkiPrzepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem(...)uciekło. Kształt foremki jest oczywiście dowolny. Pieczemy pierniki w temp. 180*C przez 10 - 12 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy i polewamy lukrem, bądź czekoladą :) wedle uznania Pierniki są bardzo smaczne!!! Polecam je wszystkim miłośnikom pieczenia pierników. Z podanych składników wychodzi ich o połowę widocznej miski więcej, pozostała część została zjedzona przez domowników
W Moim Magicznym Domudziś,bo żyjąc w rzeczywistości wakacyjnej zapomina się o ciepłej pidżamie czy dresie.Przy jednoczesnym spaniu przy otwartym oknie pobudka staje się boleśniejsza niż zwykle) na bogato (by wykorzystać zasoby domowych pieleszy i lata) mało-skomplikowane (zaoszczędzony czas na śniadaniu lepiej poświęcić na sen) niebrudzące i niesklejające łapek ( i tu jest punkt wspólny mój i młodszych uciśnionych przez obowiązek szkolny- rozpakowywanie(...)owsianki. 5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki. 6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz. 7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady 8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana płatkami migdałowymi. *tekst pierwotnie publikowany 1 września,importowany na blog w grudniu stąd dziwna data
Fiolka w kuchniWczoraj był Dzień Pizzy. Dzień Pizzy? Dzień czekolady, dzień pozytywnego samopoczucia, sekretarek, mężczyzny? Nie nadążam. Jestem dzieckiem epoki, w której obchodzono Dzień Kobiet, Dzień Dziecka i Dzień Chłopaka, no dzień pączka, czyli Tłusty Czwartek też. A teraz tych dni porobiło się tyle, że przegapiam połowę :) Z pizzą zdążyłam, przypadek, a i pizzę robi się szybko. W kwestii składników pozwoliłam zadecydować(...)ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pszennej typ 0 1/3 łyżeczki cukru'3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki ziarenek czarnuszki DODATKOWO: Domowy Sos słodko ostry chili 10 plasterków salami kilka filecików anchois ser żółty starty na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób
Blondynka Gotujeskładniki: 360 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 -100 g cukru 200 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje): 100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa) 100 g cukru pudru 100 g masła 4 żółtka 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaKolejne, tym razem udane podejście do sernika kajmakowego. Ten wyszedł idealny. Ciężki, nie przesłodzony, na moim ulubionym mocno kakaowym spodzie. A co najważniejsze nie musiałam czekać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadoskonała przekąska na film, jak i… mecz reprezentacji Polski Wystarczy kilkanaście minut na przygotowanie popcornu w trzech smakach – od słonego, po słodki. Zdaję sobie sprawę, że domowy popcorn odchodzi do lamusa, a jego miejsce zastępuje ten robiony w mikrofalówce, ale po co jeść chemię skoro można samemu przygotować wszystko od podstaw w krótkim czasie? Jak przygotować popcorn? Potrzebujemy(...)Popcorn o smaku paprykowym mielona słodka papryka sól odrobina cukru pudru Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i posypujemy nimi popcorn – przez sitko. Mieszamy. Popcorn o smaku czekoladowym mleczna czekolada listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='ziaren kukurydzy oleju masło starty ser cheddar mielona słodka papryka sól odrobina cukru pudru mleczna czekolada'; document.write(" "); Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kuchnia Bazyliiskładniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 5 jajek kostka masła lub margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki torebka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka* 2 szklanki bakalii Przygotowanie: Jajka ubić
Karczma Honoriettypieczona piernikowa owsianka z gorzką czekoladą Terravita 70% kakao~ Dzisiaj mamy...6 grudnia...Mikołajki!!! :) No dobra, co z tego, że mam 18 lat? Uwielbiam wszystkie okazje na które można zarówno dostać prezent jak i komuś innemu go ofiarować :) I tak też wraz z innymi bloggerami obchodzimy dzisiejszy dzień :) Te Mikołajki mają dla nas charakter już bardziej przyjacielski, niż blogowy(...)chyba będą służyć jako kubeczek na długopisy, bo boję się, że zmyje rysunki, ponieważ gdy przez przypadek zadrapałam tusz - zszedł :( Ale są piękne! ♥♥♥ A w słoju domowa granola - specjalnie dla mnie wegańska! Pachnie przecudnie i chyba wiem co będzie dzisiaj na kolacje :) Uwielbiam prezenty hand-made więc ten idealnie wpasowuje się w moje gusta - możesz być z siebie dumny Mikołaju
breakfast of dreamsłyżkami serek mascarpone. Cały czas miksujemy. Podgrzewamy śmietanę 30% (choć i odrobina mleka może być w zamian) i roztapiamy w niej tabliczkę czekolady mlecznej, dodajemy kakao. Dolewamy roztopioną, przestudzoną czekoladę do serowo-maślanej masy. Miksujemy z odrobiną likieru wiśniowego. - Masa amaretto na budyniach - Gotujemy 2 torebki budyniu (te na 500 ml) w 3/4 szklanki mleka z dwoma łyżkami cukru. Studzimy(...)się schłodziła i nabrała odpowiedniej konsystencji, nie skończyło się na 1 dokładce. Skończyło się tak, że, się... skończyło na serio. Tyle tego dobrego. Dziwne uczucie niedosytu i bunt załogi domowej - bo jak to tak, zrobić ZA MAŁY torcik. Usiadłyśmy więc i myślimy - ten tort był bez okazji, więc teraz wypadałoby zrobić kolejny z okazji... dobrego tortu
Wypisz Wymalujzawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! <3 Pudding chia: 300 ml mleka kokosowego (ja użyłam domowego) ok. 80 g nasion chia Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy nasiona, wszystko mieszamy i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 15-30 minut. Tyle w zupełności wystarczy. Masa może przypominać troszkę(...)spód chia, całość i tak wymieszacie, więc nie ma to znaczenia w przypadku smaku, raczej jeśli chodzi o estetykę. Eksperymentujcie ze smakami, łączcie różne owoce, zróbcie kilka warstw. Dodajcie czekoladę, orzechy, ziarna słonecznika - ogranicza Was wyobraźnia, a wszystko i tak będzie smakowało wyśmienicie. Smacznego
Cooking Monster