przepisu jest to, że można je modyfikować według własnego uznania. W przepisie jest mało cukru, dlatego likier nie jest bardzo słodki. Inne nasze przepisy na nalewki i likiery: – domowy likier czekoladowy na mleku skondensowanym – nalewka pomarańczowo-kawowa – cytrynowa rozmarynówka . – Nalewka z suszonych wiśni – Nalewka z płatków róży – Wiśniówka Przepis na likier czekoladowy . Składniki(...)strumieniem. Zostawiamy ugotowane kakao do wystudzenia. Kiedy było już chłodne wlewamy spirytus, mieszamy, wlewamy do butelki z kapslem i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Gotowy likier ma konsystencję płynnej czekolady (przed konsumpcją trzeba wstrząsnąć butelką), jest dość gorzki i ma moc mimo, że spirytusu nie jest zbyt wiele. Jeśli ktoś woli słodszy likier to polecam dosypać więcej cukru. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisami chociaż do początku grudnia To właśnie ten miesiąc już w samej nazwie niesie klimat tych wyjątkowych świąt. To one przywodzą na myśl wszystkie smakowite zapachy unoszące się z domowej kuchni. Dziś chcę Wam pokazać, że święta mogą być również w wersji paleo, bez utraty smaku, który znamy od dziecka Nie musicie już rezygnować z jedzenia ciasta, albo przypłacać(...)łyżki masła klarowanego łyżka cynamonu szklanka bakalii (rodzynki, posiekane daktyle, jagody goji itp.) szczypta soli laska wanili skórka z cytryny Wiórki kokosowe lub migdałowe do posypania. Polewa: Gorzka czekolada (dla chcących) Przygotowanie: Podgrzewamy mleko w garnku, dorzucamy do niego miód i masło. Dosypujemy mak i bakalie oraz dodajemy resztę przypraw. Czekamy, aż mak wchłonie mleko i dosypujemy mąkę migdałową. Wszystko
PaleoLifePyszne, domowe eklerki. Szybkie do zrobienia z ciasta parzonego, można przełożyć je kremem budyniowym albo bitą śmietaną. Polecam :) Składniki na ciasto parzone: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wody * 125 g masła * 4 jajka * krem budyniowy (przepis tutaj) Wykonanie: W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około 25-30 minut. Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Można udekorować polewą czekoladową ( czekolada gorzka bądź gorzka z mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła). Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie, groszek
Zrób to smacznieszklanka cukru pudru 15 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ciasto jasne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 starta gorzka czekolada 10 dag rodzynek 10 dag kokosu 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka(...)budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Przełożenie ciasta: Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa Powyższy przepis jest przypisem oryginalnym z książki. Mój zmodyfikowałam poprzez przygotowanie własnego domowego budyniu który na pewno się nie oważy tak jak gotowy sklepowy, nie dodałam polewy gdyż była moim zdaniem zbędna, ciasta przed dodaniem na wierzch piany podpiekłam po 5 minut. Zapraszam
Pychotkaaatrzykrotnie 2 duże jajka 140 g jasnego brązowego cukru lub ewentualnie białego 180 g masła orzechowego (użyłam domowego) 45 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zawsze kupuję kostkach i do sernika wrzucam taką kostkę do blendera i miksuję na gładką masę(...)wierzchu. Serniczki trochę wyrosły, ale podczas studzenia opadły. Tak ma być. Upieczone wyciągnęłam z piekarnika i wystudzone wstawiłam na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie zajęłam się czekoladą. POLEWA CZEKOLADOWA: 90 g czekolady ( ja użyłam 35 g mlecznej i 55 gorzkiej) ok. 55 ml śmietany kremówki 30% 10 g masła Do rondelka wlałam kremówkę i postawiłam na średni ogień
Blondynka GotujeUpały nadal trwają i ciężko coś pichcić w kuchni [chociaż i tak trzeba]...i w ten weekend z racji wydarzenia Ciasto na niedzielę robiłyśmy ciasto bez
Moje domowe kucharzenietego odrobina masła, lub ulubionej pasty na kanapki i śniadanie gotowe. A każdy szczęśliwy i zadowolony. Chleb znika w oka mgnieniu. Każdy z Nas chciałby właśnie taki pyszny, chrupiący domowy chlebek móc robić w domu, ale niestety nie każdy ma na to po prostu czas. Ja uwielbiam chleby na zakwasie i zakochałam się w nich po uszy, ale jak dobrze(...)wyrabianiem ciastem przeprowadza wstępne ogrzewanie składników i zostawia ciasto na dłuższy czas, aby "doszło". Bochenki są bardziej zwarte. Łączy dwa stadia; wyrastanie i wypiekanie - słodkich wypieków, (wypieki z owocami, czekoladą, rodzynkami itp.) -chleba bezglutenowego - program express, program łączy wyrabianie, krótkotrwałe wyrastanie i wypiek ciasta - chleba europejskiego - zalecany do wypieków z białej mąki - program CAKE - do wypieków keksów - program do ciasta
SMYKWKUCHNIniego wracać jeszcze nie raz, kiedy mi tylko przyjdzie na nie ochota, bo te sklepowe oczywiście omijam szerokim łukiem. Wystarczy przeczytać ich skład i sami się zniechęcicie. Nie ma jak domowe, własnoręcznie przygotowane zdrowe polejecie je polewą czekoladową J Batoniki się nie kruszą ( a jest to popularne wśród tego typu przepisów), są zwarte i zachowują świeżość do kilku dni. Batoniki można(...)łyżek płynnego miodu (najlepiej lipowego) · ¼ szklanka ciepłego mleka (może być roślinne) DODATKOWO: · Gorzka lub mleczna czekolada PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski. Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe
Calzonella.comMój przepis prawdopodobnie wiele osób tak zaintryguje, jak mocno zadziwi. Co wspólnego może mieć kaszanka ze Szwajcarią? Otóż i spieszę z pomocą. :) Szwajcaria to nie tylko czekolada, Wilhelm Tell i zegarki. To także, jak wiadomo scyzoryki i banki..., a także fantastyczna, różnorodna kultura. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze z Włoch, Francji i Niemiec, a także nutkę... celtycką. Na części(...)Emme właśnie w Szwajcarii, a także jabłko, od legendy o Wilhelmie Tellu, szwajcarskim bohaterze narodowym. Efekt wyszedł ekscentrycznie tak smakowo, jak wizualnie. Najlepiej smakuje podany na gorąco, z domowym sosem czosnkowym! 4 niezbyt duże pętka kaszanki 4 duże plastry szynki parmeńskiej kilka plastrów ementalera 1 małe, soczyste jabłko sos czosnkowy Z kaszanki zdejmujemy delikatnie powłokę z jelita. Na szynkę parmeńską
Kuchenna KontrrewolucyaW tamtym roku zrobiłam czekowiśnię i byłam zachwycona jej smakiem. Zresztą nie tylko ja, bo każdy, kto spróbował tamtego dżemu podzielał moje zdanie. Żałowałam, że zrobiłam
chili & sugarNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki(...)ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie
W garach u GosiSkładniki: - 240g mąki orkiszowej typ750 (lub 225g pszennej) - 75g cukru (dałyśmy trzcinowy) - szczypta soli - 1 duże jajo - 150ml mleka - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy , bezglutenowy) - 50ml oleju słonecznikowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1-2 batoniki snickers (każdy po 58g) pokrojone na mniejsze kawałki Mąkę, sól, proszek i cukier wymieszać w naczyniu. Odstawić. W drugim(...)przestudzenia. Dodatkowo: - 250g kremówki (schłodzonej) - 250g mascarpone (schłodzonego) - 2 łyżki pudru waniliowego lub cukier waniliowy - 1-2 batoniki snickers (każdy po 58g) pokrojone na mniejsze kawałki - kilka truskawek + czekolada do dekoracji (nie trzeba) Śmietanę wraz z kremówką i cukrem ubijamy na sztywno. Masa będzie dość gęsta. Dzięki połączeniu kremówki z mascarpone, masa śmietanowa nam nie spłynie. Do rękawa cukierniczego przekładamy
Smaczne Zdroweminut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ostudzony biszkopt przeciąć w poziomie na 3 blaty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać letnią czekoladę, wymieszać na gładki krem. Na paterze ułożyć spód biszkoptu, wyłożyć połowę kremu. Przykryć kolejnym blatem, wyłożyć pozostały krem i ułożyć na wierzchu ostatni blat ciasta. Schłodzić w lodówce(...)spłaszczyć i przykleić, tworząc refleksy w oczach. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Przede mną tymczasem nie lada wyzwanie - pierwszy tort weselny wykonany samodzielnie. Spody już upieczone, stojak i dziewięć kilo domowego marcepanu czekają, aż przyjdzie ich kolej. Sama nie wiem, czy bardziej jestem podekscytowana, czy zdenerwowana
Pożeraczka, czyli raz adobrzemało kto piecze baranki w domu, bo przecież można kupić gotowy za kilka złotych. Tylko, że taki baranek najczęściej jest suchy i niesmaczny a do tego niezbyt dekoracyjny. Taki domowy, pięknie przystrojony baranek będzie pięknym elementem święconki a później ozdobą stołu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 125 g mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru(...)piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu baranka pozostawić w formie na kilka minut a następnie delikatnie wyjąć rozpinając foremkę. Wierzch można polukrować, ozdobić masą cukrową, czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Na rynku dostępne są już przeróżne foremki z różnymi postaciami baranka. Taka foremka nie jest bardzo droga i warto w nią zainwestować pomimo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóre nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek i szpinaku, żeby po tym czasie pochłonąć tabliczkę czekolady w ciągu trzech minut. Byłam gotowa na duże zmiany nawyków żywieniowych. Byłam gotowa na długą i wyboistą drogę po własne zdrowie i lepsze samopoczucie. W końcu byłam gotowa na przewartościowanie paru(...)chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem. II ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję w Rossmannie (dobra kaloria), do tego pół łyżeczki płynnego miodu i sezonowe owoce (maliny, jeżyny, wcześniej truskawki, teraz śliwka, banan, brzoskwinia). W pracy piję też
bistro mamapaznokci, mają mnóstwo cynku mają sporo białka i błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas!, cynk, sód) Masło sklepowe czy domowe? Masło orzechowe można spokojnie zrobić bardzo łatwo samemu, ale trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt, najlepiej blender wysokoobrotowy lub malakser. Mamy wtedy 100% pewność, że nie ma dodatku oleju(...)jakim stanie były orzechy które producent przerobił. Mieląc orzechy w domu, możemy również decydować o dodatkach i tworzyć różne wariacje, np. masło z: wiórkami kokosowymi/olejem kokosowym kakao, kawałkami gorzkiej czekolady cynamonem wanilią sezamem Jeśli chodzi o samą produkcję, to masz dwie opcje: polecana przeze mnie (bardziej czasochłonna, ale i zdrowsza) - kupujesz orzechy ziemne w łupinkach, obierasz, wrzucasz do blendera opcja
Powiedz dietom nieMagdaleny , Joanny S., Joanny D., Doroty L. A u mnie w temacie tort prowansalski. Szukając inspiracji, właściwie od niechcenia zerknęłam do odziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki(...)cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie
6nieboDziś zapraszam Was na mięciutkie, puchate, aromatyczne bułeczki drożdżowe, subtelnie pachnące kokosem i skórką cytrynową, nadziane masłem czekoladowym. Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście
Rozpustne gotowanieteż lubicie domowe wersje sklepowych słodkości? Ja zwykle nie mogę przejść obojętnie obok przepisu na wszelakie „a’la”;) Postanowiłam przygotować taką właśnie domową wersję czegoś słodkiego. Drogą eliminacji wybór padł na pełne orzeszków Wafelki Knoppersy:) I dobrze, bo od dawna już miałam na nie chrapkę:) Wyszły pyszne, nieprzyzwoicie słodkie. Ma to oczywiście swoje plusy, gdyż takie jedno(...)mleka w proszku, pełnego Krem czekoladowo-orzechowy: 100 g masła 130-140 g kremu orzechowego typu Nutella 1 szkl. orzechów ziemnych lub laskowych Dodatkowo: 3 suche wafle/andruty 1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju Na suchej patelni prażymy orzechy. Następnie przekładamy je na deskę i gdy lekko przestygną drobno siekamy. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy całość
Smaki Na Talerzuekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kakao bez cukru - szczypta soli Mleko, syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy(...)minut, w zależności jak cienkie ciasteczka zrobiliśmy (cieniutkie 8 minut, grubsze 10-12). Studzimy, a jeśli czas nam pozwala - zabieramy się za ozdabianie! Ja posłużyłam się roztopioną czekoladą i różnymi cukrowymi ozdobami. Smacznego
Be Fit Be Strongżeby dać im się porządnie zamrozić… Sama biłam się po łapkach, żeby nie wyjadać masy prosto z miski, bo foremki w zamrażalce wylądowałyby na pewno do połowy puste. Domowe lody są zdrowe. Każde jedne, które zrobimy – bo sami wiemy, jakie składniki dobraliśmy i czego dokładnie do ich zrobienia użyliśmy. Zawierają mniej kalorii i mniej cukru, nie mają sztucznych barwników(...)wiórki kokosowe i całość miksujemy na najwyższych obrotach, aż mleko się napowietrzy, a cukier dokładnie rozpuści ok. 4-5 minut. W osobnej miseczce kruszymy na małe kawałki herbatniki w czekoladzie lub czekoladowe ciastka. Mieszamy je z masą z mleka kokosowego. Porcje rozlewamy do foremek na lody, odpowietrzamy przez włożenie do środka np. trzonu łyżki i zamieszanie, po to żeby
Karo in the Kitchen