doskonała przekąska na film, jak i… mecz reprezentacji Polski Wystarczy kilkanaście minut na przygotowanie popcornu w trzech smakach – od słonego, po słodki. Zdaję sobie sprawę, że domowy popcorn odchodzi do lamusa, a jego miejsce zastępuje ten robiony w mikrofalówce, ale po co jeść chemię skoro można samemu przygotować wszystko od podstaw w krótkim czasie? Jak przygotować popcorn? Potrzebujemy(...)Popcorn o smaku paprykowym mielona słodka papryka sól odrobina cukru pudru Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i posypujemy nimi popcorn – przez sitko. Mieszamy. Popcorn o smaku czekoladowym mleczna czekolada listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='ziaren kukurydzy oleju masło starty ser cheddar mielona słodka papryka sól odrobina cukru pudru mleczna czekolada'; document.write(" "); Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kuchnia Bazyliiskładniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 5 jajek kostka masła lub margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki torebka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka* 2 szklanki bakalii Przygotowanie: Jajka ubić
Karczma Honoriettypieczona piernikowa owsianka z gorzką czekoladą Terravita 70% kakao~ Dzisiaj mamy...6 grudnia...Mikołajki!!! :) No dobra, co z tego, że mam 18 lat? Uwielbiam wszystkie okazje na które można zarówno dostać prezent jak i komuś innemu go ofiarować :) I tak też wraz z innymi bloggerami obchodzimy dzisiejszy dzień :) Te Mikołajki mają dla nas charakter już bardziej przyjacielski, niż blogowy(...)chyba będą służyć jako kubeczek na długopisy, bo boję się, że zmyje rysunki, ponieważ gdy przez przypadek zadrapałam tusz - zszedł :( Ale są piękne! ♥♥♥ A w słoju domowa granola - specjalnie dla mnie wegańska! Pachnie przecudnie i chyba wiem co będzie dzisiaj na kolacje :) Uwielbiam prezenty hand-made więc ten idealnie wpasowuje się w moje gusta - możesz być z siebie dumny Mikołaju
breakfast of dreamsłyżkami serek mascarpone. Cały czas miksujemy. Podgrzewamy śmietanę 30% (choć i odrobina mleka może być w zamian) i roztapiamy w niej tabliczkę czekolady mlecznej, dodajemy kakao. Dolewamy roztopioną, przestudzoną czekoladę do serowo-maślanej masy. Miksujemy z odrobiną likieru wiśniowego. - Masa amaretto na budyniach - Gotujemy 2 torebki budyniu (te na 500 ml) w 3/4 szklanki mleka z dwoma łyżkami cukru. Studzimy(...)się schłodziła i nabrała odpowiedniej konsystencji, nie skończyło się na 1 dokładce. Skończyło się tak, że, się... skończyło na serio. Tyle tego dobrego. Dziwne uczucie niedosytu i bunt załogi domowej - bo jak to tak, zrobić ZA MAŁY torcik. Usiadłyśmy więc i myślimy - ten tort był bez okazji, więc teraz wypadałoby zrobić kolejny z okazji... dobrego tortu
Wypisz Wymalujzawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! <3 Pudding chia: 300 ml mleka kokosowego (ja użyłam domowego) ok. 80 g nasion chia Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy nasiona, wszystko mieszamy i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 15-30 minut. Tyle w zupełności wystarczy. Masa może przypominać troszkę(...)spód chia, całość i tak wymieszacie, więc nie ma to znaczenia w przypadku smaku, raczej jeśli chodzi o estetykę. Eksperymentujcie ze smakami, łączcie różne owoce, zróbcie kilka warstw. Dodajcie czekoladę, orzechy, ziarna słonecznika - ogranicza Was wyobraźnia, a wszystko i tak będzie smakowało wyśmienicie. Smacznego
Cooking MonsterDzisiejszy przepis to uwielbiane zwłaszcza przez dzieci drożdżówki! Zawsze wychodzą, nie są drogie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale
Via GustoSchłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i układamy na formie do pieczenia tart. Ciasto przed włożeniem do pieca przykrywamy papierem, na który wysypujemy ceramiczne kuleczki lub w warunkach domowych groch czy też fasolę (soczewica też daje radę). Spód pieczemy 15 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z pieca, zdejmujemy papier z wierzchu razem z zawartością i podsuszamy spód jeszcze(...)przygotowany krem można wylać na sezamowy spód i zapiec 10 min w temp. 180 stopni. Tarta jest gotowa zaraz po wyjęciu z pieca. Polecam tę tartę z czekoladą lub posypką bezową. Smacznego
Kuba Gotujespędzają sen z powiek początkującym cukiernikom. Żeby zrobić na Czytelnikach odpowiednie wrażenie, żeby chcieli tu wrócić. Z drugiej strony, największym powodzeniem i tak cieszą się przepisy proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki(...)jednak zmodyfikowałam (w oryginalnej wersji też się pojawi - piekłam je wcześniej i smakuje wprost niebiańsko). Zamiast whisky pojawia się delikatniejsze amaretto, którego nuta jest jednak dobrze wyczuwalna. Dodałam też czekolady, aby jej smak był bardziej intensywny. Do tego lekka jak chmura i słodka jak marzenie beza. Warstwy ciasta i bezy przełożone są bajecznym kremem chałwowym z Moich wypieków - mój niestety
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię zmieniło w moim gotowaniu. Stawiam na jakość, maksymalne wykorzystanie wszystkich składników, a przede wszystkim na zdrowotność. I choć nie potrafię opanować się i wystrzegać słodyczy (w tym gorzkiej czekolady), staram się maksymalnie zdrowo i komponować pełnowartościowe posiłki. W końcu "jesteś tym, co jesz" . Do tego dochodzi aktywność fizyczna, choćby jakakolwiek najmniejsza - dla mnie prym(...)minut, od chwili zawrzenia płynu. Kokosowe mleczko rozrabiam w odrobinie gorącego wywaru, dodaję do zupy. Podgrzewam jeszcze 2 minuty i podaję. Jeśli trzeba, doprawiam solą i pieprzem. * mleko kokosowe domowej roboty, pozostawione w naczyniu o dużej średnicy, na powierzchni utworzy zestaloną kokosową warstwę, coś na kształt kokosowej śmietanki; zbieram ją zawsze do małego kubeczka i używam
W kuchni Karmel-itkiuśmiechu przy pełnym luzie, nawet jeśli nie zawsze dania wychodziły po naszej myśli. Od zawsze w kuchni towarzyszyły nam rozmowy, zwierzenia, żarty ale i dobre, najlepsze, aromatyczne i zdrowe, domowe jedzenie. Wiem za co w tym roku podziękuję mojej mamie w Wigilię. Za pasję. To ona zaszczepiła we mnie miłość do jedzenia, miłość do gotowania, cierpliwość podczas przygotowywania dań(...)pomarańczy 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu waniliowego Delecta (proszek) 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka kokosowego 30 gram masła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy): 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki wody 1 łyżka wody różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto
Mango Papajanajlepsza temperatura to od 70 do 85 ° C Jeśli nie posiadamy tych tradycyjnych naczyń do picia Yerba Mate nic nie stoi na przeszkodzie, żeby napić się jej w domowym zaciszu. Przygotować można ją także w ekspresie do kawy czy zaparzaczu do herbaty. Możemy pić ją zarówno na zimno jak i gorąco, podawać ją z mlekiem i miodem lub mrożoną(...)wędzona dymem palonego drewna. 4. Tostada (pieczona) pieczone liście Yerba Mate nabierają słodszego smaku. Yerba Mate zawiera kofeinę,teobrominę i teofilinę składniki te znajdziemy w kawie,czekoladzie i herbacie. Zapewne dlatego ponad 90% ludzi w Argentynie docenia smak Yerba Mate i spożywa ją codziennie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawłasnej roboty nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :) Składniki: I etap: 1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej(...)wcześniej przygotowaną nalewką, zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, by nalewka się sklarowała. Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem. 4. etap: Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odczekać 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy
Domowa Cookierenka Agidodać, że Menu Motto nie tylko kuchnia jest polska, bo od wejścia czuć również polską gościnność. Beata jest wspaniałą gospodynią w swojej restauracji. Mimo proszonej degustacji pozwoliła poczuć nam domową atmosferę, rozmawiała z nami o swojej kuchni oraz daniach i gotowała dla nas z sercem. To było czuć na talerzu! Mimo pełnego żołądka, od wyjścia z restauracji nie myślałem(...)gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem. Ciastko czekoladowe, mus z białej czekolady, słony kajmak. Beza, mus z mango i marakui, wasabi. Dekonstrukcja sernika z lodami z hibiskusem. * Menu Motto | ul. Hubska 54, Wrocław
Food Squareskładniki na ciasto biszkoptowe: 110 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 155 g cukru 5 jajek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na
Domowy Smak Jedzenia