Zaczyna się dzień - za tobą już wszystko, co najlepsze. * Czy rzeczywiście? W tej historii pewnie tak, ale w życiu nie do końca. Jeśli bowiem nie piekliście jeszcze swoich, domowych croissants , to uwierzcie, wszystko co najlepsze dopiero przed Wami! Miały być pączki, arabskie, rok temu albo jeszcze dawniej. Ale jakoś nam jednak nie było do nich po drodze. Dałyśmy(...)cudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat. Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane rodzynki, których szczerze
KUCHARNIA(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru
Domowy Smak JedzeniaSZYBKIE CIASTO KINDER Nie ukrywam, że ciasto jest słodkie, w końcu smakuje jak Kinder. Nie ukrywam również, że takie ciasta lubimy, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Co
Kuchnia Paulettesmleko z rozpuszczonym cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała. Dodać alkohol zmiksować.(około 4 - 6 minut). 1/3 kremu zabarwiłam na kolor lazurowy (użyłam barwnika w żelu) Domowa frużelina wiśniowa 350 g owoców (użyłam mrożonych wiśni) 4-5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 6 g żelatyny 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej(...)Schłodzony tort smarujemy lazurowym kremem wykładając porcjami i smarujemy nożem ku górze. Do dekoracji użyłam wafelka do lodów, który wypełniłam owocami. Owoce poukładałam na torcie. Z rozpuszczonej czekolady (nad kąpielą wodną) zrobiłam drip (opadającą polewę). Trzeba uważać aby czekolada nie była za ciepła (w temperaturze 30 -34 stopni) Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNie wiem czy Wam już kiedyś o tym pisałam, ale prawda jest taka, że zupy jem, aczkolwiek nie są to moje ulubione potrawy. Co innego
Kuchnia w czekoladzieskładniki na biszkopciki: 50 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 25 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 35 g cukru 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek
Domowy Smak JedzeniaDzbanuszek po czekoladzie, stawiam koło ciasta, i specjalnie go oblewam czekoladą, odbiór jest taki, ze ktoś przed chwilą polał ciasto czekoladą, aż chce się palcem z tego dzbanuszka tą czekoladę oblizać. Kierunek ucha od dzbanka nie jest przypadkowy, układam go w podobnej linii do linii ciasta. Odkrawam kawałek ciasta i lekko odchylam. Zawsze takie zdjęcie, jest ciekawe, bo budzi(...)stylu. Bo nie o to chodzi. Oczywiście na początku jeśli zaczynasz uczyć się robić zdjęć, właśnie zacznij od próby wykonania takiego samego zdjęcia. Potraktuj to jak lekcję w zaciszu domowym. Spróbuj osiągnąć ten sam efekt. A zobaczysz nad czym musisz pracować. Co jest Twoją mocną stroną, a co słabą. Staraj się robić cyklicznie sobie takie lekcje w domu
SMYKWKUCHNITiramisu - w wolnym tłumaczeniu oznacz deser, który stawia na nogi. To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto
Ciastka - domowe słodkościdziś,bo żyjąc w rzeczywistości wakacyjnej zapomina się o ciepłej pidżamie czy dresie.Przy jednoczesnym spaniu przy otwartym oknie pobudka staje się boleśniejsza niż zwykle) na bogato (by wykorzystać zasoby domowych pieleszy i lata) mało-skomplikowane (zaoszczędzony czas na śniadaniu lepiej poświęcić na sen) niebrudzące i niesklejające łapek ( i tu jest punkt wspólny mój i młodszych uciśnionych przez obowiązek szkolny- rozpakowywanie(...)owsianki. 5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki. 6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz. 7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady 8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana płatkami migdałowymi. *tekst pierwotnie publikowany 1 września,importowany na blog w grudniu stąd dziwna data
U FiolkiPrzepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem(...)uciekło. Kształt foremki jest oczywiście dowolny. Pieczemy pierniki w temp. 180*C przez 10 - 12 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy i polewamy lukrem, bądź czekoladą :) wedle uznania Pierniki są bardzo smaczne!!! Polecam je wszystkim miłośnikom pieczenia pierników. Z podanych składników wychodzi ich o połowę widocznej miski więcej, pozostała część została zjedzona przez domowników
W Moim Magicznym Domudziś,bo żyjąc w rzeczywistości wakacyjnej zapomina się o ciepłej pidżamie czy dresie.Przy jednoczesnym spaniu przy otwartym oknie pobudka staje się boleśniejsza niż zwykle) na bogato (by wykorzystać zasoby domowych pieleszy i lata) mało-skomplikowane (zaoszczędzony czas na śniadaniu lepiej poświęcić na sen) niebrudzące i niesklejające łapek ( i tu jest punkt wspólny mój i młodszych uciśnionych przez obowiązek szkolny- rozpakowywanie(...)owsianki. 5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki. 6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz. 7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady 8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana płatkami migdałowymi. *tekst pierwotnie publikowany 1 września,importowany na blog w grudniu stąd dziwna data
Fiolka w kuchniWczoraj był Dzień Pizzy. Dzień Pizzy? Dzień czekolady, dzień pozytywnego samopoczucia, sekretarek, mężczyzny? Nie nadążam. Jestem dzieckiem epoki, w której obchodzono Dzień Kobiet, Dzień Dziecka i Dzień Chłopaka, no dzień pączka, czyli Tłusty Czwartek też. A teraz tych dni porobiło się tyle, że przegapiam połowę :) Z pizzą zdążyłam, przypadek, a i pizzę robi się szybko. W kwestii składników pozwoliłam zadecydować(...)ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pszennej typ 0 1/3 łyżeczki cukru'3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki ziarenek czarnuszki DODATKOWO: Domowy Sos słodko ostry chili 10 plasterków salami kilka filecików anchois ser żółty starty na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób
Blondynka Gotujeskładniki: 360 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 -100 g cukru 200 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje): 100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa) 100 g cukru pudru 100 g masła 4 żółtka 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaKolejne, tym razem udane podejście do sernika kajmakowego. Ten wyszedł idealny. Ciężki, nie przesłodzony, na moim ulubionym mocno kakaowym spodzie. A co najważniejsze nie musiałam czekać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia