śniadania. Trzeba jednak pamiętać, aby nie traktować masła orzechowego jako cudownego pokarmu i nie nadużywać go. Zachowajmy umiar a wszystko będzie w porządku. Masło orzechowe – domowe czy ze sklepu? Masło orzechowe można bez większych problemów i trudności zrobić samemu, chociaż trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt (blender wysokoobrotowy lub malakser). Najzdrowsze masła orzechowe to takie, w których(...)orzechy (najlepiej będzie, jak kupisz orzechy w łupinie), obierz, wrzuć do blendera, zmiel i gotowe Mieląc orzechy w domu, możemy także tworzyć jego wariacje: z wiórkami kokosowymi, z gorzką czekoladą, z cynamonem. Jak na razie, przeglądając masła orzechowe, które są dostępne w hipermarketach, nie spotkaliśmy się w porządnym masłem (bez dodatkiem oleju, cukru lub soli). Co więcej, większość z nich
Ciasna Kuchniababeczki: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 2 jajka 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy majonez i miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę maślaną: 75 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 2 łyżki mocnego naparu kawy, wystudzonego 2 łyżki mleka dodatkowo starta czekolada do psypania cukrowe jajeczka do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło miksujemy z 1/2 częścią cukru na puszysty krem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Na wystudzone babeczki wykładamy krem, posypujemy startą
Domowy Smak Jedzeniaokoło 1 cm, w razie potrzeby podsypujemy blat i ciasto mąką, aby ciasto się nie kleiło. Szklanką wycinamy kółko. Rozpłaszczamy je nieco w dłoni i na środek kładziemy kostkę czekolady (lub łyżkę ulubionej marmolady). Składamy kółko i zlepiamy brzegi jak sakiewkę formując kulkę. Ulepioną w ten sposób kulkę wykładamy łączeniem do dołu do papilotki. Tak samo postępujemy z resztą(...)wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy ok 12 - 15 minut, do czasu kiedy pączki nabiorą złocistego koloru. Pączki wyjmujemy z piekarnika na kratkę do ostudzenia i posypujemy domowym cukrem pudrem z brązowego trzcinowego cukru (wystarczy zmielić go w młynku do kawy). Zajadamy z wielkim smakiem w towarzystwie ulubionej herbaty lub kawy. Smacznego
Naturalna KuchniaTorty z domowego wypieku są moim zdaniem najlepsze. Ja chociaż nie mam zdolności dekoracyjnych staram się na uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt orzechowy razy 2 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)pieczenia 2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMit Blat kokosowy 4 białka 200 g cukru 200 g kokosu Kresto Krem czekoladowy 6 jajek 1,5 szk cukru 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki płaskie ciemnego kakao 500 g masła lub margaryny dżem brzoskwiniowy orzechy włoskie mielone Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać
Ala piecze i gotujePomysł na takie czekoladowe gniazdka znalazłam tutaj ,,co roku na Wielkanoc przybierałam się,aby je zrobić..trochę to trwało,aż w końcu zrobiłam..moje gniazdka takie
Moje domowe kucharzenieJabłka pieczone z bezą Jabłka pieczone z bezą, prosty przepis = pyszny efekt. Jabłka pieczone uwielbiam wręcz z każdym nadzieniem w środku i bez nadzienia
Kuchnia na wzgórzuskładniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaJeśli wydaje Wam się, że dużo tu u mnie czosnkowych wypieków, dobrze Wam się wydaje ;P Czosnek i cebula to, zaraz po pomidorach, moje ulubione warzywa
brunetkawkuchniKuchnia po przygotowaniu ciasta wcale nie musi wyglądać jak po przejściu tornada. Istnieje wiele smacznych i szybkich przepisów na słodkości, które nie wymagają wielu naczyń i
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaW mojej rodzinie karpatka to ulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, na blogu będą pojawiać się więc przepisy w świątecznym klimacie. Dziś prezentuję wilgotne ciasto korzenne przełożone marmoladą i budyniem. Ja bardzo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTen tort zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Śmiało mogę powiedzieć, że lepszego tortu nie jadłam. Lekki i delikatny krem na bazie mascarpone, z wyraźnie wyczuwalnymi
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJestem dzisiaj z siebie bardzo dumna. Po raz pierwszy udało mi się upiec sernik, który praktycznie nie opadł + jego wierzch był niemal biały :). Przepis powstał na
Przepisy AleksandryDomowe ptasie mleczko na lekkim cieście czekoladowym to bardzo smaczne i łatwe do wykonania ciasto. Niezbyt słodkie ptasie mleczko z wierzchu jest polane bardzo przyjemną, rozpływającą się w ustach czekoladową polewą. Z przepisu wychodzi duża porcja bardzo podzielnego i smacznego ciasta. Ptasie mleczko wykonane jest ze śmietany i galaretki, której smak może być dowolny (u mnie była pomarańczowa). Takie ciasto(...)poproszą o dokładkę, a odwiedziny będą długo wspominać. Składniki: (na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia Ptasie mleczko
Kuchcik gotujetrzeba zachęcać do kupowania i podjadania pysznych cukierków czekoladowych, które każdy łasuch zna pod nazwą trufla czekoladowa i je uwielbia. Ja zaś ze swej strony proponuję trufle domowej produkcji, które idealnie smakują jako dodatek do poobiedniej kawy lub herbaty. Przy niewielkim nakładzie pracy i przy niewielkich kosztach możemy sami zrobić te pyszne, czekoladowe cukierki w domu . Moja familia zajadała(...)alkoholu - w wersji dla dorosłych (30 ml) Wykonanie: Masło, cukier, kakao rozpuszczam na małym płomieniu, stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję! Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie
Ciasteczkowy Potwórzawsze Dziadziu to właśnie jego przepis idzie w ruch. I tak przed 4:00 rano mam w ustach czarną słodycz, która ratuje życie moim 50cm w pasie uzależnionym od czekolady. I muszę przyznać, że racją jest, że Murzyn(ek) potrafi zrobić dobrze. SKŁADNIKI: - masło, kostka, - mleko (3,5%), pół szklanki, - kakao ciemne, 5-7 łyżek (my dałyśmy prawdopodobnie więcej(...)łyżeczka (bezglutenowcy pamiętają aby był bezglutenowy), - orzechy włoskie tłuczone/zmielone - ile dusza zapragnie, - rodzynki, żurawina - podobnie jak z orzechami, - cukier wanilinowy, 1-2 opakowania, (a najlepiej laska wanilii lub domowy cukier waniliowy), WYKONANIE: Masło, mleko, kakao, cukier, cukier wanilinowy podgrzewamy w garnku nie dopuszczając do wrzenia, aż powstanie gęsta masa. Cały czas mieszamy. Do gęstej masy dorzucamy bakalie i orzechy
Wypisz WymalujMelduję się po kilkudniowej nieobecności i uroczyście oznajmiam wszem i wobec, że w domu pojawił się kolejny członek Rodziny- Adaś :) Zabierze mi trochę czasu, który poświęcałam
Kuchnia w czekoladzieSezon truskawkowy jeszcze trwa..trza więc korzystać... 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych
Moje domowe kucharzenie