domowa czekolada - 3122 przepisów (strona:152/209)

Piernik z kremem cytrynowym 158

Oto ciasto według receptury mojej mamy i jedno z ulubionych ciast mojej córki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 1

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki 170

Pyszne małe co nieco do kawy, herbaty.. 20 dkg  mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] Dodatkowo dowolne nadzienie  Wszystkie składniki umieścić

Moje domowe kucharzenie
Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie. 170

spód miałam zamiar robić z mąki kokosowej, jednak w międzyczasie zrobiłam serię niezbyt kształtnych herbatników, które trzeba było jakoś zagospodarować. I takim sposobem wylądowały na spodzie! Do jagielnika użyłam domowej chałwy. Przepis na nią dodam niebawem! Jeżeli będziecie używać tej kupnej, pamiętajcie by sprawdzić skład i wybierzcie tę bez syropu glukozowego. Smacznego sernikowania! Obiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie(...)łyżki syropu z agawy 150ml mleka migdałowego 100ml mleka kokosowego 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki soku z cytryny Góra 1 tabliczka czekolady 5 kopiastych łyżeczek dżemu wiśniowego 2 łyżeczki syropu z agawy   Sposób przygotowania Spód Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy w siekaczu (z dużym kielichem) z płatkami owsianymi. Dodajemy resztę

Fill The Bowl
Domowy budyń waniliowy 115

jedzą często budyń z torebki. Domowy budyń jest bardzo łatwo przygotować, a wiesz co jesz :) .  Dla kogo: dla lubiących domowe desery dla tych, którzy jeszcze nigdy nie jedli domowego budyniu dla kochających wanilię Składniki pół litra mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko 4 łyżki mąki ziemniaczanej połowa laski wanilii 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka(...)się pęcherzyki powietrza, po pół minuty wyłączamy kuchenkę). Wyciągamy laskę wanilii. Gorący budyń rozlewamy do miseczek i jemy na gorąco lub na zimno.  Można podawać z sokiem, owocami, czekoladą i innymi dodatkami, które lubimy.   Z podanego przepisu otrzymamy dwie duże porcje (jak na zdjęciu), 3 średnie lub 4 małe.  Przepis znalazłam na portalu www.ugotuj.to i lekko

Mania Wypiekania
Zimowa granola z cynamonem, sokiem z klementynek, czekoladą i bakaliami 158

Bardzo lubimy mieć słój wypełniony domową granolą - tym sposobem zawsze mamy sposób na szybkie śniadanie lub przekąskę. Wystarczy zalać mlekiem czy podać z jogurtem. Jest pyszna! Z nutką cynamonu, sokiem z klementynek i dużą ilością suszonych owoców oraz orzechów. Znajdziemy w niej mieszankę wielu zdrowych składników - kilka rodzajów płatków i ugotowaną kaszę quinoa! Samo zdrowie!  Składniki: (duża porcja(...)trzcinowego, 3/4 szklanki soku z klementynek, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 4 łyżki kakao, cynamon, 2 łyżki syropu z agawy, 50 g migdałów, 30 g orzechów laskowych, 50 g gorzkiej czekolady Płatki, wystudzoną kaszę quinoa, zarodki pszenne i cukier umieścić w misce. W drugiej misce wymieszać ze sobą olej z kakao i cynamonem, dokładnie wymieszać, a na koniec dodać soku

Plate of Joy
Czekoladowy cmentarz na Halloween 149

ostatnią chwilę (nagrobki ustawiałam pół godziny przed wyjściem) przygotowałam swoją wersję dobrze wszystkim znanego ciasta z cmentarną dekoracją. Intensywnie czekoladowy spód, gęsty, ale nie bardzo ciężki, przykryty cienką warstwą domowego, kwaskowatego dżemu z hibiskusem, na tym zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią , a w nią zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu). Jeśli(...)cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 300 g serka kremowego dodatkowo: 125 g dżemu rabarbarowo-truskawkowego z hibiskusem nagrobki: 50 g podłużnych biszkoptów polewa: 75 g mlecznej czekolady 35 g ciemnej czekolady (75%) 35 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Masło rozpuścić i przestudzić.  Jajka roztrzepać, dodać masło, cukier i ekstrakt, połączyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody truskawkowe z zielonym groszkiem 138

Lody kojarzą się nieodłącznie z latem i owocami, ale może właśnie dla odmiany do tych owoców dołożymy garść warzyw? Zwłaszcza jeśli mowa o słodkich warzywach typu

Kuchnia w czekoladzie
sernik mocno czekoladowy z gruszkami 163

składniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 363

parówkami gardzą. No może poza singlami, Ci są gotowi przyrządzić parówkę na 4238 sposobów. Mam nadzieję, że przez pojawienie się Grażki wreszcie dotrze, iż blogerów kulinarnych od niektórych gospodyń domowych różni tylko robienie zdjęć potraw przed podaniem i grzebanie w necie za przepisami. Naprawdę koleżanki i kolegi, nie jesteśmy ani wyroczniami kulinarnymi, ani bóstwami kuchennymi. Mamy trochę większą świadomość kulinarną(...)sprawdzę po cichu co można zrobić fajnego w temacie wegańskich deserów. Przepisy brzmiały mi tak jak lubię – mało słodko. Padło na batoniki. Wersji batoników powstało kilka. Z różną ilością czekolady, kakao i mleka owsianego. Te, które miały więcej czekolady na zdjęciach wychodziły cudnie, ale były mdłe w smaku, te zaś z większą ilością płatków były jak karma psia. W końcu

ladykitchen
Swiateczne ciasto bakaliowe czyli Slodki Czwartek odc.121 176

cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao po 1 łyżeczce mielonego imbiru, cynamonu oraz domowej przyprawy do piernika Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Blaszkę, u mnie tortownica, wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wsypujemy wszystkie suszone owoce i siekamy je na grube kawałki. Przesypujemy bakalie(...)przekładamy do foremki. Pieczemy ok 2 godzin. Patyczek powinien być suchy jeśli ciasto jest upieczone. Studzimy ciasto 30 minut w formie a potem na kratce. Ja chciałam je udekorować czekoladą ale z racji choroby córki i braku czasu nie zrobiłam tego. Okazało się, że brak dekoracji w niczym nie przeszkadza, ciasto samo w sobie jest wręcz zachwycająco pyszne!!! i zadziwiająco

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladki z Advocatem, czyli Pijane Myszki z Kwiatkiem 186

Kolejne numery pisma " Domowe Słodkości " wydawnictwa DeAgostini już od kilku dni leżą na stole. Przeczytałam oba 3 i 4 numer, bo o tych dziś będzie mowa. Jednak ramy i ścisłe trzymanie się przepisu to nie moja bajka. Ja tak nie potrafię. W trzecim numerze był przepis na cukrowe myszki, z gazetą dołączona foremka w kształcie myszek. No dobra, fajne(...)kupuję. Powiem Wam jednak, że Blondyna długo nie myślała, bo w mojej głowie narodził się pomysł, rodem ze Świata Blond, czyli coś szalonego!. Postanowiłam foremki  myszki wypełnić czekoladą i nadzieniem dla dorosłych, jestem na etapie eksperymentowania z advocatem i żelatyną, więc pomysł na nadzienie był! Podobały mi się też kwiatki, ale jak, kwiatki i myszki

Blondynka Gotuje
Przepis na likier czekoladowy 491

przepisu jest to, że można je modyfikować według własnego uznania. W przepisie jest mało cukru, dlatego likier nie jest bardzo słodki. Inne nasze przepisy na nalewki i likiery: – domowy likier czekoladowy na mleku skondensowanym – nalewka pomarańczowo-kawowa – cytrynowa rozmarynówka . – Nalewka z suszonych wiśni – Nalewka z płatków róży – Wiśniówka Przepis na likier czekoladowy . Składniki(...)strumieniem. Zostawiamy ugotowane kakao do wystudzenia. Kiedy było już chłodne wlewamy spirytus, mieszamy, wlewamy do butelki z kapslem i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Gotowy likier ma konsystencję płynnej czekolady (przed konsumpcją trzeba wstrząsnąć butelką), jest dość gorzki i ma moc mimo, że spirytusu nie jest zbyt wiele. Jeśli ktoś woli słodszy likier to polecam dosypać więcej cukru. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) 259

przepisami chociaż do początku grudnia To właśnie ten miesiąc już w samej nazwie niesie klimat tych wyjątkowych świąt. To one przywodzą na myśl wszystkie smakowite zapachy unoszące się z domowej kuchni. Dziś chcę Wam pokazać, że święta mogą być również w wersji paleo, bez utraty smaku, który znamy od dziecka Nie musicie już rezygnować z jedzenia ciasta, albo przypłacać(...)łyżki masła klarowanego łyżka cynamonu szklanka bakalii (rodzynki, posiekane daktyle, jagody goji itp.) szczypta soli laska wanili skórka z cytryny Wiórki kokosowe lub migdałowe do posypania. Polewa: Gorzka czekolada (dla chcących) Przygotowanie: Podgrzewamy mleko w garnku, dorzucamy do niego miód i masło. Dosypujemy mak i bakalie oraz dodajemy resztę przypraw. Czekamy, aż mak wchłonie mleko i dosypujemy mąkę migdałową. Wszystko

PaleoLife
EKLERY Z KREMEM BUDYNIOWYM 158

Pyszne, domowe eklerki. Szybkie do zrobienia z ciasta parzonego, można przełożyć je kremem budyniowym albo bitą śmietaną. Polecam :) Składniki na ciasto parzone: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wody * 125 g masła * 4 jajka * krem budyniowy  (przepis tutaj) Wykonanie: W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około 25-30 minut. Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Można udekorować polewą czekoladową ( czekolada gorzka bądź gorzka z mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła).  Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie, groszek

Zrób to smacznie
Smakosz wg Siostry Anastazji 172

szklanka cukru pudru 15 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ciasto jasne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 starta gorzka czekolada 10 dag rodzynek 10 dag kokosu 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka(...)budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Przełożenie ciasta: Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa Powyższy przepis jest przypisem oryginalnym z książki. Mój zmodyfikowałam poprzez przygotowanie własnego domowego budyniu który na pewno się nie oważy tak jak gotowy sklepowy, nie dodałam polewy gdyż była moim zdaniem zbędna, ciasta przed dodaniem na wierzch piany podpiekłam po 5 minut. Zapraszam

Pychotkaaa

Proponowane wyszukiwania