ekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kakao bez cukru - szczypta soli Mleko, syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy(...)minut, w zależności jak cienkie ciasteczka zrobiliśmy (cieniutkie 8 minut, grubsze 10-12). Studzimy, a jeśli czas nam pozwala - zabieramy się za ozdabianie! Ja posłużyłam się roztopioną czekoladą i różnymi cukrowymi ozdobami. Smacznego
Be Fit Be Strongżeby dać im się porządnie zamrozić… Sama biłam się po łapkach, żeby nie wyjadać masy prosto z miski, bo foremki w zamrażalce wylądowałyby na pewno do połowy puste. Domowe lody są zdrowe. Każde jedne, które zrobimy – bo sami wiemy, jakie składniki dobraliśmy i czego dokładnie do ich zrobienia użyliśmy. Zawierają mniej kalorii i mniej cukru, nie mają sztucznych barwników(...)wiórki kokosowe i całość miksujemy na najwyższych obrotach, aż mleko się napowietrzy, a cukier dokładnie rozpuści ok. 4-5 minut. W osobnej miseczce kruszymy na małe kawałki herbatniki w czekoladzie lub czekoladowe ciastka. Mieszamy je z masą z mleka kokosowego. Porcje rozlewamy do foremek na lody, odpowietrzamy przez włożenie do środka np. trzonu łyżki i zamieszanie, po to żeby
Karo in the Kitchensmakuje coraz lepiej i jest coraz bardziej wilgotne. Z przepisu wychodzi duża blacha, więc jest co jeść przez całe święta. Uwielbiam je samo, ale też jako podstawę kanapki (!) z domowymi powidłami śliwkowymi albo po prostu posmarowane dobrym, prawdziwym masłem. Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 20 dkg tłuszczu (masła, margaryny, smalcu) - u mnie masło! 50-60 dkg mąki(...)Wylać na blachę (ok 35x25cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piec w temp. 160 stopni 45-55 minut. Na koniec warto udekorować ciasto polewą czekoladową ( u mnie tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona z 50g masła
Kulinarne InspiracjePozostając w tematyce fit i dań odchudzonych, proponuję też coś na słodko. Wszak, bez słodkości, życie staje się nudne, prawda ? ;) Trufle może nie należą do
kolorowotorcikowoDomowa wersja "sklepowych" Piegusków z bakaliami. Przepis którym poratowała mnie kumpela z pracy - tak Magda, o Tobie mówię - gdy w planach miałam gości i mało czasu na wypieki. Pyszne ciastka, naprawdę łatwe do przygotowania, nie wymagające skomplikowanych składników. Jak dla mnie o niebo lepsze niż te oryginalne Pieguski ze sklepowej półki. Składniki: 1 kostka masła (200g) - musi być(...)płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta 1 tabliczka czekolady - u mnie mleczna dowolne bakalie - u mnie ½ szkl. rodzynek i 2/3 szkl. żurawiny Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem w misce na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo
Grunt to przepis!Pyszne, kokosowe babeczki, które zasmakują każdemu. Są wilgotne, ale lekko sypkie. Bardzo delikatne i szybkie do zrobienia. Ładnie wyrastają, jestem pewna, że poradzicie sobie z nimi
Domowa cukiernia EwyKolejna moja propozycja słodkiej przekąski na przyjęcie dla maluchów.Te babeczki zawierają w sobie małą niespodziankę, która na pewno zachwyci małych łasuchów. Nie znam dziecka, które
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się
Domowa cukiernia Ewymleko, choć wcale bym nim nie pogardziła, nie może się równać z tym domowym ze względu na zdecydowanie mniejszą zawartość głównego surowca – w tym wypadku migdałów – dzięki czemu mleko domowe jest bardziej kremowe. Ma to swoje odzwierciedlenie w fakturze placuszków – delikatnej i puszystej. Sok z cytryny dodatkowo zakwasi mleko i spowoduje powstanie roślinnej maślanki, która potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Składniki(...)ponownie zamieszaj. Za pomocą dużej łyżki wykładaj porcje ciasta na patelnię nie wymagającą użycia tłuszczu i smaż placuszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, orzechami, świeżymi owocami, posiekaną czekoladą. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcje
Roślinna - blog wegańskistrony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/ Panowie jak zwykle namówili nas na deser - był nim mus waniliowy z pudrem porzeczkowym. Wydaje mi się, że spód musu był robiony m.in z czekolady i płatków owsianych, choć nie dam sobie ręki uciąć, a nie zapytałam. Niemniej - był całkiem dobry, a ciekawostką na pewno był owy puder :) Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/ (...)Kurki super przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Rogaliki sprawdzają się chyba zawsze i wszędzie;)) Do tego są naprawdę łatwe w wykonaniu. Co prawda te, które dziś Wam zaprezentuję są nadziane domową masą makową, której wykonanie jest nieco pracochłonne, jednak możemy masę zrobić dzień wcześniej:) W ekspresowej wersji możecie również użyć gotowej masy makowej, jednak koniecznie wzbogaćcie ją o ubite białko! Ciasto: 2 i 1/4 szklanki(...)łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, 2 białka, 1/2 łyżki masła, 50g posiekanej gorzkiej czekolady. Mak zalać wrzątkiem tak, by cały mak był przykryty. Odstawić, aż mak podwoi swoją objętość. Odcisnąć. Dodać orzechy, migdały, posiekaną czekoladę, skórkę i rodzynki. Dodać cukier, miód, masło i cynamon
Z miłości do słodkościkażdy z nas zna za pośrednictwem Dr Oetkera, który oferuje tzw. produkt z proszku. Wiadomo jednak nie od dziś, że o wiele lepsza będzie wersja przygotowana przez nas w domowy sposób. Tym razem mam porównanie, więc śmiało mogę powiedzieć, że biszkopt z proszku jest nijaki. Na wielu blogach można zauważyć próby zrobienia tego ciasta samemu, gdyż prawie wszystkie najważniejsze składniki(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę. Ubić białka. Dodać pianę
Fabryka pomysłówHej kochani :) Dzisiaj wigilia i pomyśleliśmy, że przypomnimy tym z Was, którzy być może nie robią ciastek na święta, że warto zabawić się z dziećmi w
vegetaniePyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka
Kuchnia domowa Aniłyżki ksylitolu Vivio (najlepiej zmielonego na puder) -3 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego Vivio -3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki Pięć Przemian Polewa U nas był to miks resztek wegańskich czekolada z ksylitolem, stewią i maltitolem ale możecie wykonać własną z TEGO przepisu PROTEINOWE BATONY PORZECZKOWE Suche składniki wymieszać, rozpuścić olej z ksylitolem i dżemem. Całość zagnieść i wyłożyć kwadratowe naczynie(...)małym płomieniu do zagotowania. Zdjąć masę za palnika, dodać odżywkę, wymieszać i wlać na spód. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Gdy „sernik” stężeje polać go polewą, udekorować domowymi batonikami i owocami
Candy Pandas