domowa czekolada - 3122 przepisów (strona:171/209)

Domowe pączki! Bardzo puszyste! 124

PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK! Kochani nie będę Was przekonywać na siłę, że właśnie mój anie inny przepis na pączki jest idealny. Jest wiele różnych przepisów na

SMYKWKUCHNI
Tort Red Velvet 197

Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową. Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony lekko

NiePieprz.pl
Czy lody odchudzają? 303

mleko, mają więcej tłuszczu niż mleczne Lody zaliczane są do słodyczy, w związku z czym kojarzą się z dużą ilością kalorii. Tymczasem niektóre z nich w porównaniu z czekoladami czy batonami wypadają całkiem korzystnie. Wszystko za sprawą sporej zawartości wody i powietrza. Ogromna różnorodność rodzajów wśród tych deserów lodowych sprawia jednak, że znacznie różnią się od siebie kalorycznością. Najmniej kaloryczne(...)niż za mniej zdrowy odpowiednik. Dlatego najlepiej po prostu robić je samemu. Najbezpieczniejsze i najzdrowsze desery to te, które przygotowujemy w domu, mając pełną kontrolę nad składem.   Do domowych lodów nie musimy dodawać cukru, barwników, emulgatorów lub innych składników, które nierzadko przy wymawianiu łamią język. Nie musimy wydawać fortuny, spokojnie możemy też obejść się bez maszynki do lodów. Mamy

Powiedz dietom nie
Makowiec zawijany 238

święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę(...)190ºC przez około 30 – 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe makowce można lukrować lub polewać czekoladą. U mnie jeszcze przed dekoracją. Jeżeli chcemy makowiec mrozić, musi być całkowicie zimny, należy szczelnie zawinąć do w folię spożywczą, ja dodatkowo zawinęłam go z małą deseczką żeby się

moj przepis na
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 268

czekoladowej . W Polsce jest to nowość, która zaczyna królować na różnych imprezach. W Stanach Zjednoczonych fontanna  znana jest  od dawna. Fontanna czekoladowa wygląda jak kilkupiętrowy tort. Gorąca czekolada spływa kolejno po kaskadach, a goście zanurzają w niej kawałki owoców, ciasteczek, wafelków. Najlepiej zamówić taką fontannę w profesjonalnej firmie łącznie z obsługą. Ciekawą nowością szczególnie w lecie jest " Wedding(...)pozostałe ryby, tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony

Kulinarny karnet Christophera
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 197

default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Krótki wypad na weekend do Ostródy skończył się dla mnie przymusowym aresztem domowym i przeziębieniem... Ale powoli wracam do siebie i staram się nadrobić zaległości. Dziś zatem krótki raport ;) Trattoria La Riva to restauracja, która znajduje się w hotelu Willa Port, położonym(...)trochę kurczaka z cheddarem i dla mnie było ciut za słone, ale ja nie dosalam. Ot tak, nie dosalam i już ;); koszt - 36 zł Desery Sernik z białą czekoladą i laską wanilii na sosie malinowym z bitą śmietaną - wahałam się między sernikiem a Creme Brulee, ale Pani z obsługi poradziła sernik. I może to bardzo nieskromne z mojej strony

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 160

wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy najwygodniej przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub drewnianą pałką. Namoczone figi miksujemy do konsystencji gęstego dżemu, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona mieszamy ją z olejem oraz ze zmiksowanymi figami. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód migdałowo-rodzynkowy. Na koniec mieszamy syrop z buraków z kakao i kiedy polewa(...)kokosowy, smalec, olej rzepakowy, ... ? Karolina Szaciłło:  My smażymy na wszystkich tłuszczach, które mają wysoką temperaturę dymienia. Świetny jest olej kokosowy i ryżowy oraz masło sklarowane, ale najlepiej takie domowej roboty. Smalcu nie używamy, bo jest pochodzenia zwierzęcego i jest ciężkostrawny, ale i tak lepiej byłoby smażyć na smalcu niż na rafinowanym oleju roślinnym (np. rzepakowym czy słonecznikowym), który

Plate of Joy
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 236

Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej

Ciastka - domowe słodkości
CIASTA WIELKANOCNE 231

Wielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce

Ciastka - domowe słodkości
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 190

wynikające z raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności . W całej Unii Europejskiej rocznie marnuje się ponad 88mln ton produktów. Badania wykazały, że największym źródłem marnotrawienia jedzenia są gospodarstwa domowe (53 proc.), przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.) i produkcja (11 proc.). Według danych opublikowanych w 2010 roku w Polsce wyrzuca się blisko 9mln ton żywności, czyli statystyczny Polak(...)szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis na zapiekankę z tym, co akurat miałam w lodówce: kawałek wędliny, różyczka brokułów, ćwiartka papryki, 2 plastry sera

Obiad gotowy
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 274

stworzą piękne wzory. Moje ulubione kolory to: biały, złoty i srebrny.  Kolorowy cukier Używam go podobnie jak cukrowego maczku, ale efekt jest zupełnie inny, ale równie ciekawy :) Domowy kolorowy cukier można łatwo przyrządzić w domu. Wystarczy do woreczka strunowego wsypać cukier i dodać odorbinę barwnika w żelu. Szczelnie zamknąć woreczek i miętośić go, tak długo aż cały cukier pokryje(...)pierniczki to misie w kolorowych sweterkach z szaliczkami :)  Piernikowe misie obrysowujemy, a następnie pokrywamy jasnobrązowym lukrem. Odkładamy do zastygnięcia. Nastęnie przy pomocy białego lukru malujemy oczy. Ciemną czekoladą lub czarnym lukrem malujemy źrenice, nosek oraz buzię misia. Wybieramy kolorowy lukier "gęstszy" i malujemy nim kontury sweterka, rysujemy kołnierzyk, zaznaczamy rękawki i dolne zakończenie sweterka. Następnie wypełniamy go "rzadszym" lukrem

DefinicjaSmaku
Sos mocno grzybowy z żeberkami i młoda kapusta z koprem 118

ugotuję, mam więcej pomysłów niż czasu na sprawdzenie ich, na pewno część umieszczę na blogu, oczywiście postaram się wszystko dodać.  Ale dziś jak w tytule, coś domowego, pysznego i sprawdzonego o niezawodnym smaku i aromacie. Taki sos, co go robili babcia z dziadkiem, mama a teraz ja z nim eksperymentuje.  Niby zwyczajny sos na żeberkach, ale to jest(...)sitku, przesiewam ją do miski, potem zalewam wodą, mieszam intensywnie żeby nie było grudek a wodę dodaję stopniowo, po rozrobieniu ma kolor przypominający coś pomiędzy karmelem a mleczną czekoladą.  Sos pachnie wspaniale, wygląda chyba jeszcze lepiej, teraz trochę soli, nadeszła najwyższa pora, tak więc Panie i Panowie, solimy!  Wszystko nabrało już smaku i aromatu. jeżeli nie zrobiliście tego

Kuba Gotuje
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 176

TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ.ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA MILANO NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ.______________________________________________________________________________________________________TYDZIEŃ RESTAURACJIZainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt

Ostra na Słodko
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 177

wiedzieć?  Kto zatem może znać odpowiedź? Powinien to wiedzieć mój Syn. Ma 8 lat i to zadanie z drugiej strony jego książki do matematyki, do klasy II. Zadanie domowe. Trzeba więc zrobić.  Liczę więc w głowie i oczami wyobraźni widzę pulchniutką jak pączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę.  Co z tą Martą?  Dajmy(...)wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki!   Przed podaniem wysmarować wierzch kajmakiem i udekorować płatkami czekoladowymi. Jeśli nie macie takich płatków, można użyć tartej gorzkiej czekolady.  Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania