wynikające z raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności . W całej Unii Europejskiej rocznie marnuje się ponad 88mln ton produktów. Badania wykazały, że największym źródłem marnotrawienia jedzenia są gospodarstwa domowe (53 proc.), przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.) i produkcja (11 proc.). Według danych opublikowanych w 2010 roku w Polsce wyrzuca się blisko 9mln ton żywności, czyli statystyczny Polak(...)szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis na zapiekankę z tym, co akurat miałam w lodówce: kawałek wędliny, różyczka brokułów, ćwiartka papryki, 2 plastry sera
Obiad gotowystworzą piękne wzory. Moje ulubione kolory to: biały, złoty i srebrny. Kolorowy cukier Używam go podobnie jak cukrowego maczku, ale efekt jest zupełnie inny, ale równie ciekawy :) Domowy kolorowy cukier można łatwo przyrządzić w domu. Wystarczy do woreczka strunowego wsypać cukier i dodać odorbinę barwnika w żelu. Szczelnie zamknąć woreczek i miętośić go, tak długo aż cały cukier pokryje(...)pierniczki to misie w kolorowych sweterkach z szaliczkami :) Piernikowe misie obrysowujemy, a następnie pokrywamy jasnobrązowym lukrem. Odkładamy do zastygnięcia. Nastęnie przy pomocy białego lukru malujemy oczy. Ciemną czekoladą lub czarnym lukrem malujemy źrenice, nosek oraz buzię misia. Wybieramy kolorowy lukier "gęstszy" i malujemy nim kontury sweterka, rysujemy kołnierzyk, zaznaczamy rękawki i dolne zakończenie sweterka. Następnie wypełniamy go "rzadszym" lukrem
DefinicjaSmakuugotuję, mam więcej pomysłów niż czasu na sprawdzenie ich, na pewno część umieszczę na blogu, oczywiście postaram się wszystko dodać. Ale dziś jak w tytule, coś domowego, pysznego i sprawdzonego o niezawodnym smaku i aromacie. Taki sos, co go robili babcia z dziadkiem, mama a teraz ja z nim eksperymentuje. Niby zwyczajny sos na żeberkach, ale to jest(...)sitku, przesiewam ją do miski, potem zalewam wodą, mieszam intensywnie żeby nie było grudek a wodę dodaję stopniowo, po rozrobieniu ma kolor przypominający coś pomiędzy karmelem a mleczną czekoladą. Sos pachnie wspaniale, wygląda chyba jeszcze lepiej, teraz trochę soli, nadeszła najwyższa pora, tak więc Panie i Panowie, solimy! Wszystko nabrało już smaku i aromatu. jeżeli nie zrobiliście tego
Kuba GotujeTEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ.ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA MILANO NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ.______________________________________________________________________________________________________TYDZIEŃ RESTAURACJIZainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt
Ostra na Słodkowiedzieć? Kto zatem może znać odpowiedź? Powinien to wiedzieć mój Syn. Ma 8 lat i to zadanie z drugiej strony jego książki do matematyki, do klasy II. Zadanie domowe. Trzeba więc zrobić. Liczę więc w głowie i oczami wyobraźni widzę pulchniutką jak pączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę. Co z tą Martą? Dajmy(...)wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki! Przed podaniem wysmarować wierzch kajmakiem i udekorować płatkami czekoladowymi. Jeśli nie macie takich płatków, można użyć tartej gorzkiej czekolady. Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy
KUCHARNIA