Człowiek zapracowany to człowiek szczęśliwy. Przynajmniej trochę. Przynajmniej ja tak mam. W ostatnich kilku miesiącach wiele się pozmieniało od strony zawodowej w moim życiu i chociaż satysfakcjonująca praca, i różne ważne, i mniej istotne projekty oraz życie rodzinne wypełniało mi czas w 100%, to ciągle czegoś brakowało. Gotowałem i owszem, ale nie miałem czasu, poza moim profilem na FB móc
BaRepasrobię. Cieszy mnie każda wiadomość od czytelników i każdy komentarz, które pokazują, że moje kucharzenie ma sens i stanowi dla kogoś źródło inspiracji. Wiem, że jeszcze mnóstwo pracy jest przede mną. Droga do samodoskonalenia jest długa i niekończąca się. Szczególnie dla kogoś, kto nigdy nie jest do końca zadowolony z siebie, ale dzięki temu, że założyłem tego bloga, moje życiowe
Food SquarePraca w restauracji wymaga zaspokojenia nie tylko mięsożernych podniebień, ale również wegetariańskich i wegańskich. O ile z menu wegetariańskim raczej problemu nie ma, o tyle schody zaczynają się przy wymyślaniu dań wegańskich. Do tej pory wydawało mi się, że brak możliwości używania produktów pochodzenia zwierzęcego znacznie ogranicza twórczość kulinarną. Okazało się jednak, że produkty roślinne można łączyć w tak niesamowite
Jacob TastesPizza kwiat z serem mozzarella. Wygląda i smakuje świetnie. Dużo więcej przy niej pracy jak ze zwykłą pizzą, ale od czasu do czasu warto zrobić coś innego. Zaskocz swoich domowników lub znajomych innym wyglądem pizzy. Jeśli wolicie takie tradycyjne to zapraszam na pizzę z semoliną lub pizzę calzone , które już wcześniej pokazywałam na blogu. Do pizzy możecie podać
O kuchni z uczuciemjest przecież tyle różnych wariacji jego nadziania i formowania, od bułeczek zaczynając, na plackach drożdżowych kończąc. Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi są rewelacyjną przekąską do zabrania w kieszeń do pracy na drugie śniadanie. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką zaś wspaniale pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Poniżej kolejna wariacja w temacie moich wypieków drożdżowych . Mam nadzieję, że posmakuje :) Składniki
Grunt to przepis!Szybkie w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę. Składniki: 3 pełnoziarniste placki tortilla strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata serek kanapkowy śmietankowy tuńczyk w sosie własnym Sposób przygotowania: Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni
Pyry na Gazbył za tydzień! Miałam wrażenie, że z pracy to już wcale nie wychodzę. A fakt, że ciągle jeszcze czułam się chora, nie poprawiał sytuacji... Na szczęście jest już lepiej; jeszcze sobie trochę pokasłuję od czasu do czasu i nos mam zapchany, co jednak nie jest miarodajnym wyznacznikiem choroby. Od wczesnej jesieni bowiem, aż do późnej wiosny, mój narząd powonienia odmawia
Pożeraczka, czyli raz adobrzedanie z podstawowych składników. Każdy sobie poradzi, każdemu też powinno smakować :) Nie jest dietetycznie, nie emanuje ta potrawa też zdrowymi fluidami, za to będzie idealnym posiłkiem weekendowym. Niewiele tu pracy jeśli mamy robota kuchennego, który za nas cieniutko pokroi ziemniaki, w przeciwnym razie można się nieco zmęczyć korzystając z obieraczki do warzyw. Poziom trudności
Bazując na smakuKolejna fajna sałateczka. Na kolację czy lunch w pracy. Pyszna, szybka no i oczywiście zdrowa. Przepis z moimi zmianami stąd . Polecam! Składniki: 2 małe bataty lub jeden duży batat (300g) 1/4 puszki fasoli czerwonej papryka (czerwona lub żółta) 2-3 ogórki konserwowe mała cebula ząbek czosnku 1-2 łyżki octu balsamicznego przyprawy (sól, pieprz) 1. Batata/bataty dokładnie myjemy
NA MOIM TALERZUdobrą propozycją na lunch. Najlepiej smakuję, gdy kurczak i papryka są jeszcze ciepłe, ale sprawdzi się też na zimno jako danie na wynos np. do pracy. Dzięki przyprawom i awokado danie zyskuje meksykański charakter, ale na pewno posmakuje również osobom, które za kuchnią meksykańska na co dzień nie przepadają. O walorach zdrowotnych już
Simple Dishchude – polędwica, rostbef. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na białko. Mięso wołowe jest cennym źródłem żelaza (odpowiada za odporność), witaminy B1 (poprawia pracę mózgu) i B6 (chroni serce). Ale niech Was te walory zdrowotne nie zmylą, bo żywieniowcy nie zalecają nadmiernego spożywania wołowiny. Tymczasem przygotujemy steki wołowe. Składniki (ilość według potrzeb): - wołowina (rostbef
mojewypiekiinietylkoinnego, jak doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (można je także przepuścić przez szatkownicę, co przyspieszy pracę). Starte ziemniaki umieszczamy na gęstym sicie nad miską, aby odsączyć je z nadmiaru soków. Na dole naczynia zbierze się (prócz płynu) biała zawiesina, czyli skrobia ziemniaczana, którą po odlaniu dodajemy
MyCookBook.plpłatkami owsianymi, to już tradycja u mnie. Odświeżający, pyszny i taki zdrowy, gotowy w kilka sekund. Śmiało można spakować takie śniadanko do słoika czy ulubionego pudełka i zabrać do pracy, do szkoły czy na inne zajęcia lub wyjazdy. Jogurt grecki z miodem i owocami Składniki: 200 g jogurtu greckiego 1 kiwi 1 pomarańcza 1 garść płatków owsianych 1 łyżka
Moja smaczna kuchniaNajbardziej lubię gotować, jak nikt mi się po kuchni nie kręci. Włączam sobie wtedy ulubioną muzykę i mieszam, doprawiam, smakuję... Tak było tym razem, mąż w pracy, córka w szkole i nawet koty mnie nie pilnowały, tylko poszły spać. Ach, ale gdybym tak ciągle miała być sama, to kto by to wszystko zjadł ;) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła
Kuchnia w opałachwspólne śniadania uwielbiam celebrować. To jedyny czas w tygodniu, kiedy możemy wszyscy razem zasiąść do stołu nawet rankiem. Ten przepis to przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy. Nasza praca przy chlebie zajmie dosłownie kilka minut. Nie trzeba nawet rozczynu drożdżowego robić. A warto? No pewnie! Chlebek jest mięciutki i wilgotny w środku, idealnie się kroi
Poezja Smaków - blog kulinarny