która mieści się w Suchej Beskidzkiej." Pasieka Ambrozja to kolejna rodzinna firma, którą miałam okazję poznać. A jak wiecie, rodzinne firmy lubię najbardziej. Zwłaszcza za oddanie i serce do pracy, które można dostrzec w każdym produkcie. "Nasza rodzinna pasieka istnieje już prawie 50 lat, a od przeszło 30 lat pszczelarstwo stało się również moją pasją. Nasze pasieki są stacjonarne
Gotowanie i blogowaniekiedy dni są coraz zimniejsze, nie wyobrażam sobie jeść zimnego śniadania. Prawdę mówiąc, zawsze rano przygotowuję mężowi ciepłą owsiankę, którą zabiera ze sobą w termicznym pojemniku i zjada w pracy. I tak jakoś sama zaczęłam też jeść ciepłe śniadania. Dziś kaszka manna w wersji świątecznej. Składniki: 200ml mleka 4 łyżeczki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Gotowanie i blogowanieumyć przed rozpoczęciem wielkiego gotowania, ale po gotowaniu czeka nas i tak kolejne sprzątanie. Wychodzę jednak z założenia, że przyjemniej się gotuje na czystym sprzęcie i później mamy mniej pracy z umyciem go ponownie. Piekarnik - o nim często zapominamy. Nie wszystko przecież zawsze robimy sami w domu, ktoś życzliwy chętnie pomoże. Nie chciałabym jednak, by ktoś z gości musiał
Gotowanie i blogowanienagrodzić moich stałych fanów, stałych czytelników i podziękować im za to, że są ze mną. Nagrodziłam też kilka nowych osób, które przygotowały piękne listy i włożyły w nie trochę pracy. Dlaczego nie wybrałam innych listów? Pisałam na fanpage, że list do Mikołaja to nie jest lista zakupów. Jeśli ktoś nie miał ochoty poświęcić 20 minut na napisanie listu
Gotowanie i blogowaniejakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może na 15 minut a efekt cudowny. Cały groszek niestety poleciał na dno, wiec galaretki wyglądają na bardzo nadziane groszkiem. Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny mięso drobiowe z rosołu
Gotowanie i blogowaniePyszne mięsne paszteciki, które można przygotować w około pół godziny. Dużo mniej pracy niż przy wersji drożdżowej, a smakują równie dobrze. Składniki: ciasto francuskie 300g mięsa mielonego ostre czatni z zielonego pomidora 2 ząbki czosnku łyżka masła cebula szalotka pieprz Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Do cebulki dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smażymy
Gotowanie i blogowanieteż niesamowicie lekkie. Nie takie tam pitu pitu, są bardzo lekkie i wygodne. Nawet długie zakupy nie męczyły nóg mojego męża. Generalnie zakłada te buty wszędzie - nawet do pracy. Logo jest małe i nie rzuca się w oczy, więc ubranie Hooy'ów do biura nie stanowi problemu. Kolorystycznie też są świetne, nawet uznałabym je za lekko eleganckie. Połączenie
Gotowanie i blogowanietamta Konsultantka były błędne i pomieszane. Myślę, że teraz o każdej porze dnia i nocy dziewczyny z tamtego salonu będą znały warunki promocji. I dobrze, bo taka ich praca. Wierzcie mi, nie jestem zołzą, mam anielską cierpliwość, ba! nawet toleruję niedouczonych sprzedawców, ale tylko wtedy, gdy chociaż są mili. A tamta Pani nie była, stąd taka a nie inna nasza
Gotowanie i blogowaniekażdym pieczywem. Jest za duży na krojenie kajzerki, przynajmniej ja wolę używać do tego mniejszego noża. Antypoślizgowa rączka zapewnia komfort pewnego trzymania noża, nie przesuwa się w trakcie pracy ani nie ślizga. To dość ważne przy nożu do chleba, często myjemy warzywa, następnie ręce i bierzemy się za przygotowywanie kanapek. Taki nóż musi porządnie leżeć nawet w mokrej dłoni
Gotowanie i blogowaniemniej niż 15 minut. Skrobak idealnie leży w dłoni, a krótkie pociągnięcia oczyszczają skórę ryby. Łuski same odchodzą, skóra nie jest naruszona. Zdecydowanie jest to całkiem inny komfort pracy niż skrobanie ryby nożem. Jak to wygląda cenowo? Skrobak jest dostępny w internecie od 15zł. Zapraszam do odwiedzenia: Strona producenta - Fiskars Strona produktu - nożyce do ryb Strona produktu - pęseta
Gotowanie i blogowanieDzisiaj w pracy byłam świadkiem ciekawej wypowiedzi: nie lubię quinoa, bo ona jest nie dobra, bez smaku. Tak, quinoa ma tą śmieszną właściwość, że jest bez smaku, ale to właściwie jej atut. W zależności od dodatków, sosów możemy stworzyć wspaniałe dania obiadowe, sałatki lub desery. Wszystko zależy od naszej inwencji i zachcianek. Ja miałam zachciewajkę na pyszną, zdrową sałatkę
Szybko Tanio Smacznietylko zobaczyłam..postanowiłam zrobić..a co ? a ciasto drożdżowe lampart...ciekawie wygląda...tylko troszkę pracy wymaga...ale warto je zrobić..W necie jest kilka wersji na to ciasto ,a ja skorzystałam z tego przepisu i zrobiłam ciut inaczej, bo podzieliłam ciasto po 8 kulek i po utworzeniu wałeczków nie przecinałam na połowę.. 375 g mąki tortowej Młynomag
Moje domowe kucharzenieznaleziony w Kukbuku, ale składniki zachęciły do wypróbowania. Efekt? Chrupiąca, lekka, orzeźwiajaca, absolutnie rewelacyjna. Trzeba wiedzieć, że surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny! Składniki: 2 surowe buraczki garśc orzechów nerkowca 1 pomarańcza 1 łyżeczka startego imbiru Pomarańczowy winegret: 2 łyżki oliwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Luty, kto by się spodziewał, że będzie takim pracowitym miesiącem, że zaowocuje w tyle nieprzewidzianych zdarzeń. Troszkę mnie mniej na blogu, ale praca pochłonęła mnie całkowicie. Zapomniałam już dawno o urlopie. Szkoda. Najsmutniejsze to kiedy tak szybko cały czar i radość z wolnego czasu, umykają i nie mamy na to żadnego wpływu. Powiem Wam Kochani, że ten rok mnie
SMYKWKUCHNIdomowy chlebek lub bułeczki. I tu z pomocą przyszedł mi przepis Julianny z bloga Obiad gotowy! na nocne kajzerki. Co prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy nim jest w sumie może godzina. W czasie gdy ciasto sobie spokojnie fermentuje ja mogę eksperymentować z pieczywem dla siebie. Czytaj więcej
Wiem co jem