sobotnie warsztaty lunchboxowe w trakcie food bloger fest zaowocowały decyzją o kształcie dzisiejszego posiłku w pracy. to nie pierwsza sałatka z kaszą gryczaną, jaką proponuję na tym blogu, ba, nawet nie pierwsza w ogóle z kaszą. używanie kasz zamiast ryżu, makaronu i daje dużo nowych możliwości. jeśli jeszcze tego nie sprawdziliście, to pora to nadrobić ;) inne sałatki: - sałatka z kaszy
Eksperyment sobotnitylko zobaczyłam..postanowiłam zrobić..a co ? a ciasto drożdżowe lampart...ciekawie wygląda...tylko troszkę pracy wymaga...ale warto je zrobić..W necie jest kilka wersji na to ciasto ,a ja skorzystałam z tego przepisu i zrobiłam ciut inaczej, bo podzieliłam ciasto po 8 kulek i po utworzeniu wałeczków nie przecinałam na połowę.. 375 g mąki tortowej Młynomag
Moje domowe kucharzenieznaleziony w Kukbuku, ale składniki zachęciły do wypróbowania. Efekt? Chrupiąca, lekka, orzeźwiajaca, absolutnie rewelacyjna. Trzeba wiedzieć, że surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny! Składniki: 2 surowe buraczki garśc orzechów nerkowca 1 pomarańcza 1 łyżeczka startego imbiru Pomarańczowy winegret: 2 łyżki oliwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Luty, kto by się spodziewał, że będzie takim pracowitym miesiącem, że zaowocuje w tyle nieprzewidzianych zdarzeń. Troszkę mnie mniej na blogu, ale praca pochłonęła mnie całkowicie. Zapomniałam już dawno o urlopie. Szkoda. Najsmutniejsze to kiedy tak szybko cały czar i radość z wolnego czasu, umykają i nie mamy na to żadnego wpływu. Powiem Wam Kochani, że ten rok mnie
SMYKWKUCHNIdomowy chlebek lub bułeczki. I tu z pomocą przyszedł mi przepis Julianny z bloga Obiad gotowy! na nocne kajzerki. Co prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy nim jest w sumie może godzina. W czasie gdy ciasto sobie spokojnie fermentuje ja mogę eksperymentować z pieczywem dla siebie. Czytaj więcej
Wiem co jemPożywne batoniki pełne smaku i zdrowych składników, po które można sięgać bez wyrzutów sumienia. W sam raz na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Polecam! Składniki (na ok. 10 szt.): 2 duże, dojrzałe banany pół szklanki soku pomarańczowego lub wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka nasion chia 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki
Domowa Cookierenka Agipociąga – to chyba jedyna rzecz jaką wolę zrobić sama. Bo tak po prostu, smakuje lepiej. No i można wrzucić do niej wszystko co lubimy najbardziej! Granola wymaga chwili pracy, ale czas ten zwróci się Wam w postaci ekspresowych śniadań w tygodniu. Gdy wiem, że tydzień będę miała ciężki, przez weekend robię zapas granoli. Do tego świeże owoce, mleko migdałowe
Fill The BowlDelikatna i smaczna sałatka z indykiem, pomidorkami i roszponką, idealnie komponuje się z dressingiem Caesar, możemy przygotować ją na lekki obiad do pracy. Do sałatki użyłam dressingu Caesar od firmy Roleski . Składniki: 200 gram piersi z indyka 100 gram sezamu 1 jajko Przyprawa do indyka Sól, pieprz 0,5 opakowania mix sałat Garść roszponki 250 gram pomidorków koktajlowych Dressing caesar
Bajeczna Kuchniaotrzymałam do testowania od sklepu Komu Komu. Podpiwek Kujawski to napój bezalkoholowy, przygotowywany z chmielu i jęczmienia. Kiedyś napój ten był kultowy wśród kujawskich żniwiarzy. Doskonale gasił pragnienie podczas prac polowych. Podpiwek Kujawski ma ciemną barwę. Jego smak przypomina kawę zbożową, z lekko wyczuwalnym aromatem chmielu. Ja wykorzystałam go do przygotowania marynaty do golonki i się nie zawiodłam. Napój zaskoczył
Tradycyjna kuchnia KasiBył makron domowej roboty ...tak też jest i rosołek..zrobiony tak na szybko..w multicookerze..przed wyjściem do pracy wrzuciłam "kuraka ", wlałam wodę, dodałam przyprawy...Leniłam się iść do piwnicy po marchewkę, więc wrzuciłam susz warzywny Skworcu ..Taki susz warzywny to idealne rozwiązanie dla osób leniwych np.takich jak ja..W sumie ja sama robię też taki susz
Moje domowe kucharzenieMoim ulubionym filmem jest „Testosteron” i uważam go za wykładnię stosunków damsko-męskich, namiętnie wplatam cytaty z filmu do rozmowy, w pracy jestem znana z „masakra jesteś” i „bęc, wiem co czujesz…” i uważam, że Piła jest brzydkim miastem (mieszkam 25 km od Piły). „Lejdis” też było ok, „moja dupa
greenscarfkońcu podszedł do niej Ole, piekarz z - tak na moje oko - czterdziestoletnim stażem; westchnął i stwierdził: To nie są kapelusze Napoleona, tylko kaszkiety spod Waterloo... Uwielbiam moją pracę! I nawet nie narzekam, że zamiast cudownego, wolnego weekendu czeka mnie wstawanie o drugiej nad ranem... Dla takich chwil warto się poświęcić. Ponieważ czasu wolnego u mnie jak na lekarstwo
Pożeraczka, czyli raz adobrzesojowym. Czekolada jest niezwykle gęsta, a malutki marshmallow dodają jej smaku i słodyczy. Ja lubię wersję dość gęstą. Wolicie czekoladę bardziej płynną dodajcie po prostu więcej mleka. 5 minut pracy i niezapomniane chwile dla podniebienia. 1 tabliczka czekolady 1 szklanka mleka roślinnego 2-3 łyżki malutkich marshmallow Czekoladę wrzucamy do mleka i gotujemy ciągle mieszając. Przelewamy do kubeczków, dodajemy
Humanistka w kuchniSałatka w kolorach Italii czyli zielonym, białym i czerwonym. Bardzo praktyczna na zwykłe przyjęcia ponieważ niewiele z nią pracy a efektownie wygląda i dobrze smakuje. Składniki : 1 brokuł 4 jajka 3-4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku łyżka majonezu łyżka jogutru sól, pieprz Przygotowanie : Brokuł podzielony na różyczki wrzuć do gotującej się osolonej wody na ok 8 minut. Kiedy będzie
Mechanik w kuchnizlitowałam się i schowałam do swojej szafki...no i w końcu postanowiłam zrobić makaron..do tej pory jak robiłam swój makaron, kroiłam nożem..a taka maszynka jednak ułatwia pracę..w sumie są prawdziwe maszynki do makaronu, które wałkują ciasto itd...ale ten przyrząd też się spisał.Na początek zrobiłam makaron -długie nitki -coś jak spaghetti ..ale tak myślę, że jeszcze
Moje domowe kucharzenie