do pracy - 13340 przepisów (strona:244/890)

Ośmiornica cytrusowa i fiesta z Kubą Korczakiem 137

Jeśli wasze wspomnienia z ośmiornicą oscylują wokół gumowej dętki bez smaku - ten przepis odmieni Wasze spojrzenie na owce morza! Jest banalnie prosty i całkowicie dokonały :) Składniki: mrożona ośmiornica (mniej pracy z obróbką wstępną mięsa) - nasza ważyła 4kg ziele angielskie liść laurowy 5 czerwonych cebul 2 pęczki włoszczyzny (bez selera) tarta skórka z 5 limonek i 4 cytryn 5-10 ząbków

Spektrum Smaku
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 192

Wczoraj C. wyszedł do pracy ostentacyjnie oświadczając, że nie ma pojęcia, kiedy wróci, ale jak już wróci, nie pogardziłby obiadem. No dobrze - myślę sobie. I tak nie mam nic ciekawego w planach poza absolutnym nicnierobieniem (w końcu przed pracującym weekendem i poprzedzającymi go trzema zwariowanymi dniami muszę naładować akumulatory), to coś tam mogę ugotować. Tylko co...? Najpierw pomyślałam o tarcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORTILLA Z PULLED PORK 99

Kolejną szybką alternatywą na drugie śniadanie do pracy jest Tortilla tym razem z mięsem Pulled Pork.  SKŁADNIKI: 1 Tortillę ja dałam zbożową z ziołami 2 Łyżki Mięsa Pulled Pork Garść jarmużu 1 plaster sera żółtego PRZYGOTOWANIE:  Tortillę ja dałam z pysznym mięsem pulled pork z jarmużem oraz serem żółtym. Tortillę zawijam i wkładam do torby papierowej lb zawijam

Gotowanie Patki
Pasta tuńczykowa na kanapki 152

Głównym składnikiem jest tuńczyk w sosie własnym oraz mnóstwo dodatków, które jako całość tworzą bardzo fajną kompozycję smakową :) Przygotowanie takiej pasty na śniadanie, czy kolację to raptem 10 minut pracy i gotowe :) Plusem jest na pewno to, że składniki są proste, a zdecydowaną większość z nich każdy z nas ma zawsze pod ręką. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

MyCookBook.pl
Cześć Porto! 142

karuzelą. Nie dość, że wszystko obróciło się o 180 stopni, to ciągle nie mogę uwierzyć, że jestem w Porto! Ostatnim razem widzieliśmy się jeszcze w Bristolu , gdzie wspominałam o pracy i pakowałam walizkę. Bardziej byłam zestresowana drogą na lotnisko, niż wizją podróży do obcego miejsca. Zawsze, ale to zawsze mam problem na odprawie. Nie tak dawno piszczałam na bramce przez

Pink Envelope
Mus z pigwy 106

naprawdę polecam! Jest przepyszny i łatwy do wykonania. Dla mnie dodatkowym atutem jest niewielka ilość składników i krótki czas przygotowania (od mycia owoców, do wykładania z garnka ok. godziny pracy). Mieszkanie powoli przestaje pachnieć pigwami, ale w ustach mam wciąż smak tego delikatnego musu z pigw z własnego ogródka :) Dla takich smaków warto dbać o sad i drzewka w nich

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety meksykańskie 170

ulubionych knajpek. Wyszło bosko! :) Krokiety to może nie do końca szybkie, ale bardzo treściwe danie, które jest przydatne w sytuacji, gdy musimy posilić się w ciągu dnia w pracy. Te przygotowałam z myślą o Dominiku, który pracując 5 dni w godzinach okołobiadowych musiał zjeść coś pożywnego. Sprawdziły się idealnie, bo smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Nadają się

Cooking Monster
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 138

filozofia może podpisać się każdy. Jakie ma być jedzenie zdaniem Donny Hay? Ma być gotowe szybko i prosto, tak żeby bycie kapłanką domowego ogniska łatwo połączyć z pracą i życiem towarzyskim. Nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego ciasta francuskiego, szybszych i sprytniejszy wersji dań np. risotto robione w piekarniku, czy potraw typu

Ugotowane pozamiatane
Noże kuchenne Fiskars- recenzja 164

Noży mam w domu już kilka, ale te naprawdę są najczęściej używane. Pozostałe tylko w wyjątkowych sytuacjach ;) Polecam z czystym sumieniem wszystkim szukającym tych właściwych do swojego królestwa, wszak praca o wiele przyjemniejsza jest, jeśli ma się z czym pracować :) A dobry nóż w kuchni, to jednak podstawa

Kuchnia w czekoladzie
Pain de Campagne 181

ciekawe przepisy i bezcenne porady. Dzisiaj jeden z chlebów, który zdecydowałam się wypróbować. Francuski chlebek na zakwasie, o łagodnym kwaskowatym smaku, małymi dziurkami i bardzo chrupiącą skórką. Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że efekt jest tego wart. Sposób przygotowania ukazałam tak jak w książce- na poszczególne etapy. Jeśli jesteś początkującym piekarzem, polecam na początek skorzystać z prostszego przepisu

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki czekoladowo - pomarańczowe 155

dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do piernikowych i orzechowych zapachów w kuchni, do których powoli już się przygotowujemy. Te babeczki można wziąć do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe 14-15 szt 100 g miękkiego masła 170 g cukru 2 jajka skórka otarta z jednej sporej pomarańczy

Posadzone i zjedzone
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 171

ciasto jest GENIALNE! Moja mama podczas ploteczek w pracy z koleżankami poznała przepis i od razu przygnała z nim do mnie – bo jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe! Jak się potem okazało ciasto znane jest w sieci pod nazwą Łabędzi Puch. Smakuje obłędnie! Połączenie słodkiej, kokosowej masy „budyniowej” z lekko kwaśnym dżemem i chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczną

Ostra na Słodko
Papryki w sosie orzechowym 158

Cudowne, proste i szybkie. Zrobiłam sobie ostatnio do pracy – taki eksperyment, przy którym nie musiałam stać długo przy garnkach. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić bo warto spróbować. Do przygotowania potrzebujemy: 2 papryki (dowolne 2 kolory) 1/2 średniej cebuli 2 dymki (u mnie to były takie raczej łodygi z dużą ilością szczypioru) 2-3 łyżeczki masła orzechowego odrobina tłuszczu

Szybko Tanio Smacznie
Szarlotka z jaglanki 157

uwielbia słodkości, tak jak ja, zmiana ta jest nie do zaakceptowania. To wyzwanie, które przerasta nasze możliwości. Jednak ja dałam radę . Wymagało to trochę czasu i jeszcze więcej pracy, ale udało się .  Uważam, że dla własnego zdrowia warto wrobić ten krok. Dziś nie odczuwam prawie wcale potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego. Gdy nachodzi mnie taka ochota to sięgam po gorzką

Przysmaki Karolki
Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe 159

gorącego masła dodać kakao i cukier i zmiksować na gładką jednolitą masę (niewielka ilość cukru może pozostać nierozpuszczona). Dodać ekstrakt waniliowy i maślankę ponownie zmiksować i stopniowo nie przerywając pracy miksera dodawać mąkę. Kiedy masa nabierze jednolitego koloru wsypać drobiny czekolady i całość delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem lub matą silikonową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata