każdym stole. Jakie witaminy znajdziemy w kiszonej kapuście? Jest ona źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, oczyszczające organizm z nadmiaru wolnych rodników, których nadmiar może powodować nowotwory. W kapuście kiszonej znajdziemy również związki siarki, cynku, manganu, wapnia i żelaza. To dzięki nim nasz organizm może prawidłowo(...)też źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego organizmowi do właściwego wytwarzania czerwonych krwinek. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z skłonnościami do anemii. Sok z buraków będzie również znakomitym uzupełnieniem diety w zimowych miesiącach. Na polskich stołach dużą popularnością cieszy się barszcz, surówka z buraków podawana z kotletem i ziemniaczkami, czy chociażby indywidualne wynalazki np. tarte buraki z jogurtem, a nawet
Tradycyjna Kuchniaprzyczynach jak i konsekwencjach otyłości. W przystępny i zrozumiały sposób, nie zagłębiając się w zawiłe i mało użyteczne dla przeciętnego człowieka szczegóły, opisuje korzyści ze stosowania indeksu glikemicznego, wzbogacenia diety w błonnik, czy dbania o prawidłową florę bakteryjną w jelitach. Skrupulatnie opisuje działanie wybranych roślin, ich przydatność w procesie pozbywania się nadmiaru tkanki tłuszczowej jak i leczeniu dolegliwości towarzyszącym nadprogramowym(...)oferuje mi przyroda. Teraz, jesienią są to bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe orzechy włoskie, które świetnie sprawdzają się jako przekąska. Poza tym częściej wzbogacam potrawy świeżymi ziołami, takimi jak oczyszczający z toksyn lubczyk czy spowalniająca wchłanianie cukrów bazylia. Zaprzyjaźniałam się z przepisem na pesto z bazylii, czosnku i pestek dyni oraz zielony twarożek. Czarną herbatę co raz częściej zastępuję
Fitsweet.meOsoby na diecie redukcyjnej często wykluczają ze swojej diety wieprzowinę, która kojarzy im się z mięsem tłustym, kalorycznym. A niekoniecznie musi tak być. Polędwiczki wieprzowe to część tuszy wieprzowej biegnąca wzdłuż schabu, o niskiej kaloryczności (100 g mięsa dostarcza około 110 kcal), wysokiej zawartości białka (21 g w 100 g produktu) i niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche(...)szczypta płatków chili 0,5 pęczka świeżej kolendry mały jogurt naturalny (160 g) sok z cytryny sól, pieprz do smaku 200 g fasolki szparagowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na małe kawałki. 2. Połowę jogurtu naturalnego przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, kilka kropli soku z cytryny, drobno posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy
W kuchni Katienajdłużej! Już cała jestem w skowronkach na myśl o jutrzejszym dniu. Niby zwykły dzień, a jednak wyjątkowy. Zaczęłam odliczać. Ostatnio zaczęłam przygotowywać najróżniejsze pasty do kanapek. Odkąd wyrzuciłam z diety wszystkie serki do smarowania, tłuste sery, a w szczególności wędliny, postanowiłam, że co kilka dni będę przyrządzać własne smarowidła. Korzysta z nich cała rodzinka i starczają na parę dni, więc(...)przecieru pomidorowego - 1 łyżka octu jabłkowego - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz * opcjonalnie: chili, papryka wędzona Papryki i bakłażana myjemy, osuszamy. Papryki kroimy na ćwiartki, paprykę ostrą na połówki, oczyszczamy z pestek i układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bakłażana kroimy w grube plastry i również kładziemy na blasze. Warzywa umieszczamy w piekarniku nagrzanym
Be Fit Be Strongsurowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć, gotować na parze, blanszować, a także piec. Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera przeciwutleniacze, które mają silne właściwości antynowotworowe. Lecz mimo niezliczonych zalet posiada także wady i niestety nie każda(...)krwionośne stymuluje produkcję czerwonych krwinek chroni przed anemią obniża poziom "złego" cholesterolu zapobiega miażdżycy posiada właściwości antynowotworowe wykazuje działanie przeciwzapalne wspomaga leczenie osteoporozy - zapobiega utracie masy kostnej wzmacnia kości oczyszcza organizm z toksyn poprawia perystaltykę jelit (dzięki obecności błonnika) może chronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, gdyż sulforafan niszczy Helicobacter pylori pozytywnie działa na wzrok zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej
Kuchnia MagdaLenyW zeszły weekend dostaliśmy zaproszenie do znajomych na wieś, gdzie odbyło się pożegnanie lata. Co prawda lato już daaawno temu się skończyło, jednak jesienna, słoneczna aura
W kuchni KatieWiosna zapukała już do naszych okien i jak zwykle z jej nadejściem chce nam się czegoś zielonego i zdrowego. Zapraszam więc Was dziś wiosenny detox, czyli
Kulinarne przygody Gatityoknem zimno jak na Syberii, śnieg jak na Uralu, a na twarzy rumieńce jak na ręcznie malowanej matrioszce wystawionej na sprzedaż na Placu Czerwonym w Moskwie, czas zmienić dietę i powiesić na ścianie plakat Artura Kulkova . Czas na kuchnię rosyjską! Czas na carskie wiktuały, których u Aleksandra I kosztował Adam Czartoryski. Czas na strogonowa! Składniki (na ok. 12 dużych porcji(...)podsmażacie na patelni, a potem też przekładacie do garnka. Dodajecie pomidory, dolewacie wodę, wrzucacie kilka listków laurowych, ziarenek ziela angielskiego i gotujecie około godziny i piętnastu minut. Paprykę myjecie, oczyszczacie z nasion, kroicie w kawałki, podsmażacie na patelni i przekładacie do garnka. Gotujecie jeszcze kwadrans, dodajecie pokrojone w paski korniszony i już nie gotujecie dłużej. Na patelni rozgrzewacie jeszcze trochę
GRUBY WAŁEKoknem zimno jak na Syberii, śnieg jak na Uralu, a na twarzy rumieńce jak na ręcznie malowanej matrioszce wystawionej na sprzedaż na Placu Czerwonym w Moskwie, czas zmienić dietę i powiesić na ścianie plakat Artura Kulkova . Czas na kuchnię rosyjską! Czas na carskie wiktuały, których u Aleksandra I kosztował Adam Czartoryski. Czas na strogonowa! Składniki (na ok. 12 dużych porcji(...)podsmażacie na patelni, a potem też przekładacie do garnka. Dodajecie pomidory, dolewacie wodę, wrzucacie kilka listków laurowych, ziarenek ziela angielskiego i gotujecie około godziny i piętnastu minut. Paprykę myjecie, oczyszczacie z nasion, kroicie w kawałki, podsmażacie na patelni i przekładacie do garnka. Gotujecie jeszcze kwadrans, dodajecie pokrojone w paski korniszony i już nie gotujecie dłużej. Na patelni rozgrzewacie jeszcze trochę
GRUBY WAŁEKZimowy sezon świąteczny zaczął się w USA wraz Halloween i potrwa aż do Nowgo Roku. Najbliższe i najważniejsze święto już w przyszłym tygodniu. Święto Dziękczynnienia . A
Jem więc JestemZimowy sezon świąteczny zaczął się w USA wraz Halloween i potrwa aż do Nowgo Roku. Najbliższe i najważniejsze święto już w przyszłym tygodniu. Święto Dziękczynnienia . A
Jem więc Jestemblender. Używam Vitamixa. Przejrzyj inne podobne przepisy, w zakładce napoje-koktajle-smoothies znajdziesz ich sporo. Jest w czym wybierać! burak zmiksowany na surowo to prawdziwy dopalacz. Zwalcza wolne rodniki, oczyszcza krew wspomagając w ten sposób wątrobę, wspiera organizm w anemii, niedokrwistości i po chemioterapii. Odkwasza pomagając zwalczać zgagę, jest bogaty w błonnik, zatem przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt na słodycze(...)najtańszym dyskoncie. Warto po nią sięgnąć, bo jest bardzo wartościowym owocem. To bogate źródło magnezu, wapnia i fosforu. Wspomaga walkę z bezsennością i stresem. Nie powinno ich zabraknąć w diecie, szczególnie na odwapnienie kości narażonych kobiet w okresie menopauzy. Spora ilość witaminy A poztywnie wpływa na skórę i wzrok, szczególnie chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Składniki na 2 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeszcze przez chwilę pozostajemy w klimacie wielkanocnym, a to z racji tego, że mam przepis, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Tegoroczne Święta Wielkanocne spędzałam
W kuchni Katiewzględu na duże ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych, wytwarzanych podczas procesu kiełkowania (między innymi białek, tłuszczów, witamin i związków mineralnych), są cennym elementem diety. Zawartość tych składników jest o wiele większa niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych części jadalnych odpowiednich roślin. Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, a także uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów(...)flawonoidy, chlorofil, aminokwasy, błonnik, karoten, białko. KIEŁKI KOZIERADKI Trigonella foenum-graecum - są świetnym źródłem białka, żelaza oraz witamin A i C. Pozytywnie wpływają na działanie wątroby, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Usprawniają wchłanianie pokarmów, oraz wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, a także wspomagają proces wytwarzania czerwonych krwinek. Spożywanie surowych kiełków kozieradki działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę
wege i kropkaChinach od starożytności to Zachód docenia je od stosunkowo niedawna. Na szczęście popularność tego produktu z dnia na dzień wzrasta. Dziś jedzenie kiełków traktowane jest jako wartościowe uzupełnienie diety i ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi. Wartości zdrowotne kiełków: kiełki brokuła zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce nowotworów. Zawartość tej cennej substancji w kiełkujących nasionach jest nawet(...)zakrzepom i poprawiają wygląd skóry. Mogą łagodzić objawy klimakterium; kiełki rzodkiewki zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Na co zwrócić uwagę w sklepie? 5 dni to maksimum
Better Life By Auntie Ju