CIASTO HERBACIANE 204Puszyste ciasto, delikatnie pachnące herbatą mimo mocnego naparu, smak herbaty jest niemal niewyczuwalny. Ciasto o pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na
RAROSSA
SERNIK ANIELSKI MIX 345Czyli sernik z pierniczkami, co prawda zainspirował mnie sernik czarno-biały s. Aniely. Jednak ja na moje potrzeby przepis trochę zmodyfikowałam
RAROSSA
USZKA WIGILIJNE 266Wigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza
RAROSSA
KOMPOT WIGILIJNY 217Fotka zksiążki POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni
RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 399Miały być pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny
RAROSSA
TORCIK PIERNIKOWY 188Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą
RAROSSA
CHATKA Z PIERNIKA 190Cieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza
RAROSSA
ZAKWAS BURACZANY 250Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku
RAROSSA
PIERNICZKI STAROPOLSKIE 204Do świąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki z ciasta, które leżakowało ponad miesiąc. Jako pierwsze
RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 260Etap I Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje
RAROSSA
BARSZCZ WIGILIJNY 544Po 5 dniach zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas
RAROSSA
MASA MAKOWA 197Mak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia
RAROSSA
SERNIK Z MAKIEM 222Ulubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co
RAROSSA
KRUCHE CIASTO-BABECZKI 321Kruche ciasto jest często wykorzystywane do różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników, ciasta z owocami, szarlotki, a także do babeczek, które są bardzo
RAROSSA