desery - 58579 przepisów (strona:931/3906)

Tarta czekoladowa malina 138

Pyszna mocno czekoladowa tarta z delikatnym czekoladowym musem, malinową frużeliną i delikatnie wyczuwalnym alkoholem. Idealny deser dla wielbicieli czekolady, ale i nie tylko. Nie powiem, że jest to dietetyczny deser bo takim nie jest ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;) Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka 220 gram maki tortowej pszennej 100 gram cukru

Krakowskie smaki Ani
Ekstra mleczna czekolada na gorąco 663

Walentynki tuż tuż więc będzie coś specjalnego na blogu: różne wersje czekolad na gorąco!. Zaczynamy od klasycznej mlecznej która to nie jest gęstą czekoladą, najważniejsze w

Kuchnia PROzdrowotna
Waniliowy pudding z tapioki 129

skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Perełki z tapioki używa się przeważnie do wyrobu deserów, puddingów i napojów. Dzisiejszy pudding przygotowałam z użyciem perełek tapioki zielonej ale inne rodzaje też się nadają. Polecam gorąco bo deser pyszny, lekki i zdrowy. Polecam na Walentynki. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Szybka zimowa surówka z kapusty pekińskiej 360

Czasem proste rzeczy zrobione dobrze od A do Z smakują najlepiej. Jest zima, wybór warzyw skromniejszy lecz zawsze znajdą się 4 składniki które utworzą właśnie tę

Kuchnia PROzdrowotna
Walentynkowe serduszka buraczane 233

Walentynki są dniem miłości, być może trochę sztucznej, trochę na pokaz. Tak naprawdę kochajmy się codziennie i codziennie okazujmy innym dużo miłości. Mimo wszystko każdy z

Niezły Młynek
Miodowo-korzenny grzaniec piwny 233

Piwo w okresie zimowym odchodzi w niepamięć dlatego że zazwyczaj kojarzy nam się z orzeźwieniem. Gdy mróz za oknem pozostaje tylko jedna opcja - grzane piwo :). Internet

Kuchnia PROzdrowotna
MOJE ULUBIONE SPAGHETTI PEPPERONI 239

Są dni, kiedy mam dość. Dość wyszukanego jedzenia, dość kombinowania, analizowania, zastanawiania się nad tym. Zauważyłam, że non stop myślę o jedzeniu - wszystko poddaję rozkładowi na

W kuchni Karmel-itki
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 141

pożegnanie zimy, na powitanie wiosny, na dobry humor, na deser, na podwieczorek - dziś zjadamy tort orzechowy. Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY

KUCHARNIA
Rożek i spółka. W krainie wielu lodów. 148

taki krzyk podniósł się na ich widok,  kiedy w 1831 roku pojawiły się na balu amerykańskich wyższych sfer. Jedynie brawurowa pokojówka zdobyła się na odwagę i spróbowała lodowy deser orzekając "Przepyszne!". Od czasów jaskiniowych znano ogień i gorące jedzenie , ale zimne potrawy traktowano  nieufnie, często z lękiem.  Za europejską ojczyznę lodów uważa się Włochy - Marco Polo , powróciwszy(...)wyprawy do Chin, gdzie sporządzane były już 3000 lat temu, przywiózł przepis na zimny deser, przypominający współczesne sorbety. Z Włoch lody powędrowały do Francji, prawdopodobnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Pierwsza lodziarnia, Cafe Procope , powstała w Paryżu w 1681 roku. Znacznie później, bo dopiero w 1851 roku rozpoczęto masową produkcję lodów za oceanem, w Ameryce.  Do Polski lody trafiły

KUCHARNIA
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 150

wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam i zwykle przyrządzam latem.  Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę Marthy Steward składającą się wyłącznie z karmelizowanych gruszek. I tu zaiskrzyło - wszem i wobec wiadomo, że na hasło karmel rzucam wszystko(...)zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka i gruszki obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 146

się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują(...)pigwowo-gruszkowym sosie .  Rezultat przeszedł moje oczekiwania. Ostrość sera cudownie kontrastuje z miodową słodyczą gruszek. Słodki sos doprawiony nalewką z pigwy pasuje tu idealnie. Całość tworzy słodko-wytrawny deser, który na stałe wpisuję w moje wrześniowe menu. Choć przyznam, że jest tak dobry, iż mogę go jeść przez okrągły rok. SERNIK Z GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM

KUCHARNIA
W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 190

czekoladowe, z kwietniowego spotkania Akademii Smaku Siemens , do której po raz kolejny zostałam zaproszona. Tematem spotkania, które odbyło się 4 kwietnia w pięknie urządzonym Centrum Domowych Inspiracji - klik były "Desery i czekolada: Potęga słodyczy" . Kto mnie choć troszkę zna, ten wie, że to temat, któremu nie jestem w stanie odmówić:) Patronat nad spotkaniem objęła marka Lindt , dzięki czemu wszyscy uczestnicy(...)Wszystko pięknie podane, smakowało świetnie i szkoda tylko, że przygotowanie podobnych dań w warunkach domowych może okazać się nie lada wyczynem - ale dla chcącego nic trudnego! Zanim jednak podano desery, wraz z Konradem Birkiem gotowaliśmy szafranowe risotto z mięsem z uda kaczki, dymką i parmezanem oraz medaliony z polędwicy wołowej w sosie winno-czekoladowym. Och i ach, a zwłaszcza cudowny

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 209

Sezamowe tiule / Słodko-słone orzeszki. 4. Słoneczny cukier puder. 5. Wytrawne biscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem

KUCHARNIA
Cytrusowo - imbirowy mus z batata z żurawiną 186

Pomarańczowy batat pełen beta karotenu nasyci Was w zdrowym tonie. Jeśli chcesz zjeść coś lekkostrawnego bądź jesteś na diecie to taki mus przypominający obiadki dla dzieci

Kuchnia PROzdrowotna
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 235

Nie ma zimy bez śniegu - właśnie napadało! Kto pędzi ze mną ulepić bałwana? Albo stoczyć bitwę na śnieżki? Natomiast po wyczerpującej walce, koniecznie coś na rozgrzewkę

W kuchni Karmel-itki