desery - 58579 przepisów (strona:932/3906)

Sałatka tortellini z sosem gorgonzola 381

Hej! Popularne ostatnio tortellini coraz częściej dodaje się do sałatek, dodaje to smaku sałatce i ładnego wyglądu. Jednak popularne pierożki powinny tak naprawdę zastępować makaron jako

Kuchnia PROzdrowotna
"Piękno w smaku" z QAFP 130

Kochani w sobotę 31.01 miałam możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez  QAFP "Piękno w smaku" w Warszawie. Chciałam się podzielić z Wami wrażeniami

Niezły Młynek
Waniliowa panna cotta 197

cukier wanilinowy. Podgrzewamy aż rozpuści się cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Filiżanki przykrywamy złotkiem i chowamy do lodówki, na kilka godzin (najlepiej całą noc).   Deser podajemy na talerzyku  z dowolnymi dodatkami. Ja preferuję mus truskawkowy i czekoladę. Z przepisu wychodzą 4 porcje

Humanistka w kuchni
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 187

Zapach świeżego pieczywa o poranku, aromat mocnej, parzonej kawy. Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach.  

W kuchni Karmel-itki
"Hiszpański bufet śniadaniowy" w restauracji Leniviec 170

Była zimna i bardzo sucha, co psuło smak i utrudniało konsumpcję. Naleśnik również był podawany na zimno, dominowały w nim słone smaki. Na koniec posiłku do degustacji wybrałam tradycyjny deser flan, który był serwowany w małych słoiczkach, a jego smak został przełamany musem truskawkowym. Deser był trójwarstwowy, wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponowały i bardzo mi smakował. Z lokalu

Projekty ze smakiem
Luty - kuchnia francuska 148

mieszkać, uczyć się i żyć. Kilka nazwisk znajdziecie na tytułowym zdjęciu. Z mieszkańców tego pięknego kraju najbliższy mojemu sercu jest Jacque Pepin . Uwielbiam jego spokojny sposób gotowania i przygotowywania deserów. Mam wtedy wrażenie, że wszystko jest proste. Jest świetną odskocznią od energicznych showmanów, którzy wszystko robią w 15 minut ;) Wracam, jednak, do kuchni francuskiej. Jak już kiedyś pisałam(...)jest kuchnia dla osób na diecie . Masło, śmietana, ciasta kruche, francuskie, pełne cukru desery, konkretne kawałki mięs, sery i wina. Wino jest dodatkiem do posiłku, a jego odpowiednie dopasowanie do potraw to sztuka, której bardzo Francuzom zazdroszczę. Czytałam, że choć bez wina nie ma tam przyjęcia to jednocześnie, nie pije się go dopóki nie ma się go do czego wypić

W kuchni wieczorem
BROWNIE 263

Czekoladowe ciasto idealne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast, ponieważ powinno wyglądem przypominać ciasto z zakalcem. Nie zmienia to faktu że jest

RAROSSA
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 142

przyprawa korzenna o właściwościach  rozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje  się  z jabłkami oraz gruszkami.  Chętnie  dodawany do  deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina.        Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza  łaknienie(...)przy wzdęciach, nudnościach oraz braku apetytu.  Goździki również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest  składnikiem  przyprawy piernikowej

Życie na widelcu
Deser czekoladowo - owocowy z kaszą jaglaną :) 126

Lubicie desery?? Mam dla Was dziś zdrowy , pyszny deser :)) 1,5 banana pół woreczka kaszy jaglanej 10 sztuk mrożonych truskawek 2 łyżeczki miodu pół jogurtu greckiego awokado 3 łyżki kakao Kaszę gotujemy , następnie dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Awokado obieramy, banana dzielimy na mniejsze części , wrzucamy do blendera dodajemy kakao i blendujemy na gładką masę.  Truskawki blendujemy

Cukier&Puder
Odświeżony layout i podsumowanie stycznia 143

lutego planuję minimum 2 razy w miesiącu wprowadzić serię pod hasłem słodkie piątki , gdzie będę prezentować Wam słodkości, które można zaserwować rodzinie i/lub sobie na weekend. Brakowało mi klasycznych deserów w styczniu. W lutym nie powinno być z tym problemu. Francuskie desery to rozkosz. Nie planuję jednak słodkich piątków podporządkowywać tylko kuchni, którą będziemy poznawać. Mam nadzieję, że nowa seria

W kuchni wieczorem
Flądra z ziołowym masełkiem 202

Wspomnienie lata w środku zimy! Bałtycka flądra z domowymi frytkami i masełkiem ziołowym jest odtworzeniem najbardziej dostępnej ryby nad polskim morzem. U mnie na blogu w

Kuchnia PROzdrowotna
Prozdrowotna sałatka owocowa z amarantusem 251

Różnorodność to podstawa zdrowego stylu odżywiania, każdy pokarm zawiera pewien charakterystyczny dla niego zestaw minerałów i witamin a także substancji chemicznych mających konkretny wpływ na nasze

Kuchnia PROzdrowotna
CIASTO "COMBER" Z ALKOHOLEM 242

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

W kuchni Karmel-itki
Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem 245

Potrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i

Oryginalny smak
PANNA COTTA I SYCYLIJSKIE POMARAŃCZE 133

Zapraszam na pyszny deser, który delikatnie połechce, każde podniebienie :) Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, co staje się jego kolejnym plusem. Możemy go przygotować w pucharkach, lub foremkach inwencja twórcza jest dowolna. Należy tylko pamiętać, aby podać go z musem, z ulubionych owoców, co nada mu odpowiedniego charakteru. SKŁADNIKI:   250 ml śmietanki 30 % 250 ml mleka 60 g drobnego(...)rozpuści. Jeszcze ciepłą żelatynę wlać do ciepłej mieszanki mlecznej i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa będzie lekko tężeć, wymieszać ją ponownie (pozwoli to ziarenkom wanilii, równomiernie się w deserze rozłożyć) i rozlać do foremek. Schłodzić 4 godziny (lub dłużej) w lodówce. Podawać z musem z ulubionych owoców

Kuchnia w opałach