desery - 58579 przepisów (strona:452/3906)

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 203

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej          Krem czekoladowy z kaszy jaglanej to idealny deser dla wszystkich studentów, maturzystów oraz osób intensywnie pracujących umysłowo.                 Główny produkt, czyli kasza jaglana jest doskonałym źródłem witaminy E oraz lecytyny, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Ze względu na występowanie(...)momencie intensywnego wysiłku psychicznego oraz stresu wzrasta zapotrzebowanie na magnez, który często dodatkowo wypłukiwany jest przez duże spożycie kawy w tym okresie. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest kolejny produkt deseru, czyli gorzka czekolada. Zawiera związku pobudzające pracę mózgu do wysiłku, co w połączeniu z magnezem, który poprawia koncentrację, daje doskonałe rezultaty w nauce. Ziarno kakaowe to wspaniałe źródło antyoksydantów, które

Fit-amina
Domowy krem PINACOLADA 321

Hej! Nie jest to wielką tajemnicą że smaki popularnych napoi można bez problemu przenieść na potrawy i osiągnąć całkiem niezły efekt. Dobrym przykładem będzie dzisiejszy krem

Kuchnia PROzdrowotna
Pyszna pianka orzechowe latte macchiato. 721

możliwość podania kawy w innej, bardziej zaskakującej formie?  Dla mnie odpowiedź na to pytanie nie sprawiła większego problemu. Przy odrobinie pomysłowości poradziłam sobie z tym wyzwaniem naprawdę śpiewająco! Deser wyszedł bosko delikatny, smakował każdemu, kto miał okazję go spróbować. Teoretycznie i praktycznie banalny w wykonaniu. Ja jestem zakochana w tym wydaniu mojej ulubionej kawy. Z pomocą przyszła(...)identycznie jak dwie poprzednie. 250 ml mleka ubijamy na piankę, słodzimy, dodajemy słodzik do smaku i przygotowaną żelatynę całość miksujemy i wylewamy do tortownicy jako ostatnią trzecią warstwę naszego deseru. Wstawiamy do lodówki na min 2-3 godz. Podajemy schłodzone

Malinowe Pocałunki
Pączki z jabłkami 302

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień każdy musi zjeść chociaż 1 pączka. Jeżeli nie lubicie tych tradycyjnych to spróbujcie innych, poznawajcie nowe

Niezły Młynek
Wafle czekoladowe z migdałami i goji 286

Dla niektórych przysmak dzieciństwa a da innych po prostu zdrowsza alternatywa przemysłowych wafelków. Tak czy inaczej takie wafle domowe to połączenie czegoś naprawdę prostego z dobrym

Kuchnia PROzdrowotna
Czekoladowy mus z karobem i masłem migdałowym 115

Nastała ostatnio moda na słodzenie owocami – daktyle i banany stają się głównymi składnikami nie tylko deserów, ale i batoników energetycznych, owsianek. Nie wspominam tu o smoothie czy koktajlach owocowych, bo to rzeczy absolutnie oczywiste. Szalenie mi się ta moda podoba. Zresztą, jeśli planując deser wykluczymy masło, jajka i mleko

Gotuj z Blue Raven
Warstwowy deser z kremem jaglanym z produktów ekologicznych Symbio 256

deser, który powstał bardzo spontanicznie i pozytywnie zaskoczył nas smakiem. :-) Źle przeczytałam przepis na ciastka, zrobiłam je i okazały się być tak kruche, że nie dało się ich w całości podnieść. Miałam więc miskę pysznych okruszków. I wcale nie żałuję, że ciasteczka się nie udały, inaczej nie byłoby tego deseru. ;-) 50g ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 1 banan 2 łyżki ekologicznego

Szefowa kuchni
S'mores - amerykański deser z 3 składników 1024

Wczoraj przygotowałam babeczki inspirowane deserem s'mores . Jako że nie wszyscy wiedzą, co to jest, postanowiłam dzisiaj go zaprezentować :) Jest to słodycz połączona ze słodyczą, zamknięta w dodatkowej słodyczy - tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się zbyt mało słodkie ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 kanapeczek s'mores: 12 herbatników lub krakersów typu graham 6 pianek marshmallows, np. JoJo(...)czekolady i 1 piance. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę na 2-3 minuty - aż pianka zacznie rosnąć. Wyciągamy i zamykamy pozostałymi herbatnikami. Przygotowanie na ognisku (czyli tak, jak deser powinien zostać przygotowany): Pianki nabijamy na patyk i pieczemy nad ogniskiem aż pianka zacznie się mocno rumienić. Zamykamy pomiędzy dwoma herbatnikami z kawałami czekolady. Smacznego

My Culinary Art
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 205

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces

W kuchni Karmel-itki
Pomarańczowy chleb 184

Kochani dzisiaj serwuję wam fajną przekąskę, pomarańczowy chleb z bakaliami, jest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy

Niezły Młynek
Sałatka z zielonym jabłuszkiem i sosem mandarynkowym 213

Prostota i ład w wersji dla jednej osoby :) Soczyste zielone jabłuszko, jagody goji, banan wraz z sosem z mandarynek, marchwi i kardamonu posypany migdałami. Jeśli chcesz

Kuchnia PROzdrowotna
Orzechowy pudding chia 233

smaku więc ważne są dodatki oraz to, aby były moczone w smakowym mleku (może być również krowie z dodatkiem np.: wanilii czy cynamonu), albo doprawić już gotowy deser- inaczej pudding będzie nijaki w smaku. Moim najulubieńszym deserem chia nie będzie, ale na pewno od czasu do czasu zaserwuję sobie te pełne zdrowia ziarenka :) * mleko roślinne- 2/3 szklanki  * chia

Kraina Miodem Płynąca
Wiśnie z orzechami pod koglem moglem 170

Ulepszona wersja znanego z dzieciństwa kogla mogla. Słodycz masy jajecznej przełamana została kwaśnymi owocami a kawałki orzechów, są kontrastem dla konsystencji deseru. Na zapieczonym wierzchu tworzy się skorupka a pod nią ukryty jest płynny deser. Pycha!   Wiśnie z orzechami pod koglem moglem SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 szklanki wydrylowanych wiśni około 8 orzechów włoskich 4 żółtka 6 łyżek cukru

Pyry na Gaz
Czekoladowy Creme Brulee 117

Uwielbiam Creme Brulee w tradycyjnej wersji. Cudownie waniliowy krem z chrupiącą cukrową skorupką. Obłędny deser, nawet dla wybrednych. Jest jednak coś lepszego. Dodanie do przepisu czekolady. Co prawda mus staje się dużo słodszy, ale czy to źle? Moim zdaniem wręcz przeciwnie. A wiecie co w tym wszystkim jest najlepsze? Łatwość z jaką przygotowuje się czekoladowe Creme Brulee. Zaszokujcie znajomych deserem

Wypieki i Rumieńce
Creme brulee 293

Podawany w kokilkach francuski deser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru, który tworzy pyszną skorupkę. Składniki na 2 porcje: 3 żółtka 200 g śmietany kremówki homogenizowanej 30% laska wanilii 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru  Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła(...)około godzinę lub nieco dłużej, jeżeli naczynia są głębsze. Ważne jest, aby po wyciągnięciu masa była ścięta.  Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  Deser z wierzchu posypać cukrem, który skarmelizować przy pomocy palnika.  Podawać od razu po przygotowaniu

wyzwania kuchenne