Krem czekoladowy z kaszy jaglanej Krem czekoladowy z kaszy jaglanej to idealny deser dla wszystkich studentów, maturzystów oraz osób intensywnie pracujących umysłowo. Główny produkt, czyli kasza jaglana jest doskonałym źródłem witaminy E oraz lecytyny, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Ze względu na występowanie(...)momencie intensywnego wysiłku psychicznego oraz stresu wzrasta zapotrzebowanie na magnez, który często dodatkowo wypłukiwany jest przez duże spożycie kawy w tym okresie. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest kolejny produkt deseru, czyli gorzka czekolada. Zawiera związku pobudzające pracę mózgu do wysiłku, co w połączeniu z magnezem, który poprawia koncentrację, daje doskonałe rezultaty w nauce. Ziarno kakaowe to wspaniałe źródło antyoksydantów, które
Fit-aminaHej! Nie jest to wielką tajemnicą że smaki popularnych napoi można bez problemu przenieść na potrawy i osiągnąć całkiem niezły efekt. Dobrym przykładem będzie dzisiejszy krem
Kuchnia PROzdrowotnamożliwość podania kawy w innej, bardziej zaskakującej formie? Dla mnie odpowiedź na to pytanie nie sprawiła większego problemu. Przy odrobinie pomysłowości poradziłam sobie z tym wyzwaniem naprawdę śpiewająco! Deser wyszedł bosko delikatny, smakował każdemu, kto miał okazję go spróbować. Teoretycznie i praktycznie banalny w wykonaniu. Ja jestem zakochana w tym wydaniu mojej ulubionej kawy. Z pomocą przyszła(...)identycznie jak dwie poprzednie. 250 ml mleka ubijamy na piankę, słodzimy, dodajemy słodzik do smaku i przygotowaną żelatynę całość miksujemy i wylewamy do tortownicy jako ostatnią trzecią warstwę naszego deseru. Wstawiamy do lodówki na min 2-3 godz. Podajemy schłodzone
Malinowe PocałunkiTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień każdy musi zjeść chociaż 1 pączka. Jeżeli nie lubicie tych tradycyjnych to spróbujcie innych, poznawajcie nowe
Niezły MłynekDla niektórych przysmak dzieciństwa a da innych po prostu zdrowsza alternatywa przemysłowych wafelków. Tak czy inaczej takie wafle domowe to połączenie czegoś naprawdę prostego z dobrym
Kuchnia PROzdrowotnaNastała ostatnio moda na słodzenie owocami – daktyle i banany stają się głównymi składnikami nie tylko deserów, ale i batoników energetycznych, owsianek. Nie wspominam tu o smoothie czy koktajlach owocowych, bo to rzeczy absolutnie oczywiste. Szalenie mi się ta moda podoba. Zresztą, jeśli planując deser wykluczymy masło, jajka i mleko
Gotuj z Blue Ravendeser, który powstał bardzo spontanicznie i pozytywnie zaskoczył nas smakiem. :-) Źle przeczytałam przepis na ciastka, zrobiłam je i okazały się być tak kruche, że nie dało się ich w całości podnieść. Miałam więc miskę pysznych okruszków. I wcale nie żałuję, że ciasteczka się nie udały, inaczej nie byłoby tego deseru. ;-) 50g ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 1 banan 2 łyżki ekologicznego
Szefowa kuchniWczoraj przygotowałam babeczki inspirowane deserem s'mores . Jako że nie wszyscy wiedzą, co to jest, postanowiłam dzisiaj go zaprezentować :) Jest to słodycz połączona ze słodyczą, zamknięta w dodatkowej słodyczy - tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się zbyt mało słodkie ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 kanapeczek s'mores: 12 herbatników lub krakersów typu graham 6 pianek marshmallows, np. JoJo(...)czekolady i 1 piance. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę na 2-3 minuty - aż pianka zacznie rosnąć. Wyciągamy i zamykamy pozostałymi herbatnikami. Przygotowanie na ognisku (czyli tak, jak deser powinien zostać przygotowany): Pianki nabijamy na patyk i pieczemy nad ogniskiem aż pianka zacznie się mocno rumienić. Zamykamy pomiędzy dwoma herbatnikami z kawałami czekolady. Smacznego
My Culinary ArtZapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces
W kuchni Karmel-itkiKochani dzisiaj serwuję wam fajną przekąskę, pomarańczowy chleb z bakaliami, jest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy
Niezły MłynekProstota i ład w wersji dla jednej osoby :) Soczyste zielone jabłuszko, jagody goji, banan wraz z sosem z mandarynek, marchwi i kardamonu posypany migdałami. Jeśli chcesz
Kuchnia PROzdrowotnasmaku więc ważne są dodatki oraz to, aby były moczone w smakowym mleku (może być również krowie z dodatkiem np.: wanilii czy cynamonu), albo doprawić już gotowy deser- inaczej pudding będzie nijaki w smaku. Moim najulubieńszym deserem chia nie będzie, ale na pewno od czasu do czasu zaserwuję sobie te pełne zdrowia ziarenka :) * mleko roślinne- 2/3 szklanki * chia
Kraina Miodem PłynącaUlepszona wersja znanego z dzieciństwa kogla mogla. Słodycz masy jajecznej przełamana została kwaśnymi owocami a kawałki orzechów, są kontrastem dla konsystencji deseru. Na zapieczonym wierzchu tworzy się skorupka a pod nią ukryty jest płynny deser. Pycha! Wiśnie z orzechami pod koglem moglem SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 szklanki wydrylowanych wiśni około 8 orzechów włoskich 4 żółtka 6 łyżek cukru
Pyry na GazUwielbiam Creme Brulee w tradycyjnej wersji. Cudownie waniliowy krem z chrupiącą cukrową skorupką. Obłędny deser, nawet dla wybrednych. Jest jednak coś lepszego. Dodanie do przepisu czekolady. Co prawda mus staje się dużo słodszy, ale czy to źle? Moim zdaniem wręcz przeciwnie. A wiecie co w tym wszystkim jest najlepsze? Łatwość z jaką przygotowuje się czekoladowe Creme Brulee. Zaszokujcie znajomych deserem
Wypieki i RumieńcePodawany w kokilkach francuski deser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru, który tworzy pyszną skorupkę. Składniki na 2 porcje: 3 żółtka 200 g śmietany kremówki homogenizowanej 30% laska wanilii 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła(...)około godzinę lub nieco dłużej, jeżeli naczynia są głębsze. Ważne jest, aby po wyciągnięciu masa była ścięta. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Deser z wierzchu posypać cukrem, który skarmelizować przy pomocy palnika. Podawać od razu po przygotowaniu
wyzwania kuchenne