desery - 58579 przepisów (strona:446/3906)

Deser z brzoskwiniami 240

deser zawsze mi smakuje i to z każdymi owocami, które akurat są w domu:) Jest szybki, pyszny i efektowny. Polecam:) Składniki: brzoskwinie (mogą byż też z puszki); jogurt grecki lub bałkański; ciastka owsiane Digestive lub inne; Wykonanie: Sposób wykonania taki sam jak tutaj . Deser przygotowałam bez cukru. Wyszedł bardzo dobry, nie za słodki i nie za kwaśny:) Wytarczyła "słodkość

In my kitchen
Torcik marchewkowy z cytrynowym kremem 155

Torcik marchewkowy, wygląda obłędnie i tak smakuje. Tak na prawdę, to moja babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może

Niezły Młynek
Kandyzowane fiołki 123

rocza wiosenna dekoracja do ciast i deserów. Nic tak nie cieszy jak dekoracje własnoręcznie przygotowana, co prawda fiołki wymagają trochę pracy, ale możecie zaprosić do pomocy dzieci i innych członków rodziny, i zrobić z tego świetną zabawę.  Naprawdę warto :) Kilka uroczych kwiatuszków może zamienić zwykły deser w bardzo eleganckie danie.  Składniki: Kwiaty dzikich fiołków, 1 białko jajka kurzego

SzczyptaSmaQ
Mus truskawkowy z mascarpone 126

Kwaśna nuta truskawek otulona delikatnym mascarpone … od razu robi się błogo Bardzo prosty a jakże efektowny deser . I kolejna obiecana odsłona truskawek Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: ok 20 dkg truskawek 1 serek mascarpone 1 jajko(...)rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem deseru do pucharków możemy poczekać aż zacznie tężeć. Wzór tworzymy wg własnej inwencji Ja zrobiłam warstwy: mascarpone, truskawki, mascarpone. Po wylaniu każdej warstwy , musiałam czekać aż stężeje, by móc wlać kolejną

Za drzwiami kuchni
WIELKANOCNA PASCHA 190

Pierwsza Wielkanoc, podczas której na naszym rodzinnym stole zagościła ta słodka, pochodząca ze Wschodu (Ukraina/Rosja) potrawa z twarogu, śmietany i bakalii. Zgadza się, nigdy w życiu

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocne gniazdka z nutellą 175

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. Kiełbasy wędzone już zrobione, pasztety popieczone to nadszedł czas na słodkości. Dzisiaj Wielkanocna odsłona kokosanek z nutellą i jajkami m&

Niezły Młynek
Deser Bananowo-Pomarańczowo-Truskawkowy 118

wody by je odmrozić i takim sposobem powinny się zmielić na gładką masę. Jeżeli nie są za słodkie możemy dodać łyżkę miodu. Przed nałożeniem truskawek, nakładamy jogurt naturalny. Możemy deser posypać płatkami migdałów, ale nie jest to konieczne. Deser jest zdrowy, pełen witamin ale też zapychający

Panda i jej świat
Czekoladowe jajka z niespodzianką - dla dorosłych i dla dzieci 117

Święta to okazja, żeby podać na stół ciekawe i efektowne desery. Takie własnie są, moim zdaniem, czekoladowe jajka wypełnione bitą śmietaną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani zbytnio czasochłonne.  Czekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie nam dużo czasu(...)stosować żadnych dodatków. Mleczna czekolada jest bardziej miękka niż gorzka. Jeśli zależy Wam, aby "jajka" były bardziej chrupiące, użyjcie do ich przygotowania czekolady gorzkiej. Nie tylko dzieci lubią takie desery :) Przepis na użyty przeze mnie lemon curd znajdziecie tam >>klik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mus czekoladowy z orzechowym karmelem 84

przez tę wredną łyżkę za późno rozwałkowałam ;) Najważniejsze, że mus już się chłodzi. Czekoladowy. Rozpływający się w ustach. Pyszny. Na świętowanie, na pokolorowanie szarej codzienności lub po prostu na deser - polecam. Składniki na 3-4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)będzie jednolity. Krem wymieszać z połową śmietany i ekstraktem waniliowym. Białko ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać resztę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Pianę delikatnie wymieszać z musem. Deser przełożyć do salaterek lub pucharków, schłodzić ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować pozostałą bitą śmietaną i kruszonką orzechową. Smacznego

Pełny talerz
Clafoutis z czereśniami 141

lubimy, ale po prostu najczęściej zjadamy surowe. Do wszelkich wypieków od czereśni wolę wiśnie. Jest jednak kilka wyjątków, a jednym z nich jest właśnie clafoutis. Przepisów na ten francuski deser są dziesiątki. Te tradycyjne zawierają czereśnie z pestkami, które pod wpływem pieczenia dodają migdałowego smaku. U mnie dla ułatwienia jedzenia zamiast pestek są słupki migdałów i likier amaretto. Ten deser

Pełny talerz
Serniczki śmietankowe z malinową niespodzianką 159

naprawdę było co oglądać. Nawet moje maluchy wolały oglądać mecz, niż bajkę. W sumie, to finał też był trochę bajkowy. ;) Na fali radości z Mistrzostwa naszych Siatkarzy zapraszam na deser w biało-czerwonych kolorach. Choć maliny nie mają koloru mocnej czerwieni, to najważniejsze jednak, że jest powód do radości i świętowania :) Serniczki polecam także po prostu na deser. Przygotowuje się

Pełny talerz
Deser czarownicy z ziemią i robalami 89

Deser czarownicy z ziemią i robalami Dzisiaj mam dla Was deser, którym zachwycił dzieci na halloween. Jak to z maluchami bywa, czasami im obrzydliwiej, tym lepiej.;) Proporcje są trochę na oko, ale czarownicy o dokładny przepis się nie prosi ;) Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 200 g kajmaku 100 g kremowego serka 100 g draży (takich okrągłych lub słodkich

Pełny talerz
Groszkowy deser a'la Crème brûlée 184

powietrzu od garnka i z powrotem, oczywiście wszystko nad papierem do pieczenia- karmel ma delikatnie się rozciągnąć by w ten sposób powstały nitki cukru, potrzebne nam do ozdoby deseru. Jeśli karmel jest już za twardy, postaw patelnie ponownie na małym ogniu podgrzej go delikatnie, znów zestaw, odczekaj 2-5 sekundy i znów zacznij robić nici cukrowe. Gotowymi karmelkami dekorować deser

KreatywnePiny
Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem 140

obowiązkowo na świątecznym stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne. Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami czy też kwiatami. Każda się sprawdzi. Jeśli jednak nie dysponujecie taką, deser

Pora coś zjeść
Panna cotta z galaretką truskawkową 113

Delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietanowo-galaretkowy.  Składniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka truskawkowa 4 łyżeczki żelatyny * dodatkowo do podania połówki pomarańczy (bez miąższu) 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody, następnie wylać ją do pojemniczków. Poczekać, aż stężeje.  2. Następnie(...)jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody). * jeżeli po wyciśnięciu soku pomarańczowego pozostały wam połówki pomarańczy to możecie je wykorzystać do powyższego deseru, tj. najpierw połówki ułożyć pod kątem, wlać galaretkę i poczekać, aż stężeje. Następnie całą masę uzupełnić masą śmietanową i schłodzić. Przed podaniem pokroić na grube plasterki

Ugotować

Proponowane wyszukiwania