biały piasek na plażach, lazur morza, no i ten gorący, karaibski klimat :) U nas słupek rtęci również wędruje w górę więc czas odkurzyć przepisy na chłodzące desery. Oryginalna panna cotta pochodzi z północnych Włoch i składa się ze śmietany, żelatyny i cukru oraz różnych dodatków np. wanilii. Dziś proponuję chłodzącą panna cottę w stylu karaibskim: mleczko kokosowe(...)owoce, domowe żelki z musu malinowego w paskach (opcjonalnie). Przygotowanie: Celowo nie podaję dokładnych porcji niektórych składników, które stosujemy w odpowiednich ilościach wg. własnych upodobań. Jeśli lubicie desery bardzo orzeźwiające dajecie więcej mięty i limonki. Świeżą stewię, która w przepisie jest środkiem słodzącym i podbija kolor zielony możecie zastąpić cukrem, sokiem z agawa itp. Żelatynę zalać wodą i odstawić
SzczyptaSmaQPyszny lekki i pożywny deser, a do tego mega pozytywnie zielony! ;) Polecam!:) Składniki: 3 sztuki dojrzałych kiwi jogurt naturalny 300g (najlepiej gęsty) płatki owsiane ziarna słonecznika 2 łyżki cukru pudru* opcjonalnie, jeśli wolicie kwaśniejszy deser, można go nie słodzić Płatki owsiane i ziarna słonecznika (celowo nie podałam ilości, bo możecie dodać ile Wam się podoba, u mnie było
Czerwona Porzeczkazabrakło. Za każdym razem prosimy ją po sto razy, żeby nic nie szykowała, żeby się nie męczyła. I za każdym razem każdego dnia pobytu mamy dwudaniowy obiad z deserem. Tym razem na deser Mama upiekła nam pyszną szarlotkę wiśniową. To jedno z naszych ulubionych ciast w ostatnim czasie. Teraz Mama przygotowała je ze świeżymi owocami, ale równie dobrze smakuje
Kuchnia po mojemuskaleczeni piwkiem padli, a my z Mamą siedziałyśmy i gadałyśmy pilnując wytrwale najlepszego na świecie pasztetu. Jak wspominałam w poprzednim wpisie Mama nas rozpieszcza. Codziennie inny dwudaniowy obiad z deserem. Mało tego. Obiad przeważnie można sobie skomponować z dostępnych opcji. Niczym w jakiejś jadłodajni. Bywa, że każdy je co innego, to co lubi. Tym razem była domowa zupa jarzynowa(...)pomidorówka. A na drugie do wyboru: udziec pieczony, bitki wołowe lub pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Do tego ogóreczki małosolne, fasolka szparagowa i kalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał mój kisiel wieloowocowy ) no i oczywiście wiśniowa szarlotka dla koneserów oraz ekspresowy grill na dobitkę ;) Do czego zmierzam. Moja Mama jest tytanem
Kuchnia po mojemudodatkiem startej gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki. Pyszny deser gotowy. Ciasto wbrew pozorom jest lekkie, a kompozycja smakowa: ciemny biszkopt, śmietana, cytryna i gorzka czekolada - niebo w gębie. Po obfitym, świątecznym śniadaniu wymarzony deser. Polecam
Kuchnia po mojemuwrócę do tradycyjnego i pełnowymiarowego kucharzenia. Teraz działa to na zasadzie byle coś zrobić i szybko się z kuchni wydostać. Jako, że sezon owocowy w pełni o to propozycja deseru idealnego na gorące dni. Po raz kolejny zapraszam na kisiel owocowy Składniki: pojemnik malin pojemnik borówek amerykanskich kilka szypułek czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)smaku i bardziej rzadki kisiel wlewamy więcej wody. Gdy owoce zaczynają się gotować zagęszczamy rozrobioną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną. Nalewamy do miseczek, studzimy. Wstawiamy do lodówki. Po godzince deser gotowy. Schłodzony i chłodzący, naturalnie aromatyczny i bez konserwantów. Czego chcieć więcej w te upalne
Kuchnia po mojemuznalazłam w szafce samotną puszkę mleczka kokosowego. Czemu by nie spróbować? Tym razem pudding wyszedł idealny! Wzbogaciłam go o mus z owoców, całość stworzyła bardzo smaczny i sycący deser lub przekąskę na drugie śniadanie. Jeśli lubicie tego typu desery, sprawdźcie przepisy na czekoladowy pudding z tapioki oraz z dodatkiem mango. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćdeser nie tylko dobrze wygląda, ale jest naprawdę bardzo dobry. Do tego robi się go szybko i bardzo łatwo. Polecam wszystkim. Składniki: 150 g herbatników 250 g sera mascarpone 200 g śmietany 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 - 400 g mrożonych truskawek 2 łyżeczki cukru starta gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: Herbatniki pokruszyć, można to zrobić wałkiem, drewnianą(...)kieliszku lub w pucharku układać na przemian warstwę z biszkoptów, sera mascarpone i truskawek, tak by były po 2 warstwy każdego składnika. Wierzch posypać herbatnikami i startą czekoladą. Deser podawać od razu lub przechowywać w lodówce
Mama GotujeKolejna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" i coś czuję, że nie ostatnia :) Dziś przedstawiam delikatny, lekki deser na bazie śmietanki i różowego wina z dodatkiem malin. W sam raz na nadchodzące ciepłe dni. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 90 ml różowego wina półsłodkiego 40 g cukru kilka kropel wody różanej 100 ml śmietany 36%, schłodzonej szczypta(...)wina, za każdym razem dokładnie mieszamy * . Dodajemy połowę malin i delikatnie mieszamy. 3. Krem przekładamy po równo do dwóch salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Deser jest gotowy do spożycia już po 30 minutach. Smacznego! :) * jeżeli wlejemy do śmietanki zbyt dużo syropu winnego na raz, śmietana zetnie się
My Culinary ArtZapraszam na prawdziwie królewskie śniadanie w formie podwójnego kremowego musu :) Deser przygotowałam na bazie mleka kokosowego, które zachwyci Was aromatem i aksamitną konsystencja. Znajdziecie je w prawie każdym sklepie, w dobrych cenach np. podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu :) Baza musu to kasza jaglana, a całość wykończona jest ananasowym puree. Ja w tym daniu się zakochałam, jeśli kochacie kokos to skończycie(...)samo :) Na deser czy na śniadanie? Wybór należy do Was :) Mus : 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 3/4 - 1 szklanka mleka kokosowego ewentualnie 1 łyżeczka miodu Puree : garść kawałków ananasa Dodatkowo : orzechy włoskie kawałki ananasa Kaszę umieścić w wysokim naczyniu, wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładki mus. Kawałki ananasa umieścić w innym naczyniu i zmiksować na puszyste
Chocolate Muffin BlogWasze dzieci lubią serki typu danio lub danonki? Jeśli tak, to ten domowy deser z pewnością zastąpi Wam ten kupny. Ta wersja smakuje jak jagodowe danio, a nawet jeszcze lepiej :) Bardzo dobre, polecam i małym i dużym :) Składniki: 350-400 g mielonego sera białego (z wiaderka) 1 galaretka jagodowa 1 szklanka wrzątku jagody (u mnie mrożone borówki) cukier puder(...)lekkiego stężenia. 2. Ser miksujemy, ewentualnie lekko słodzimy. Dodajemy 3/4 tężącej galaretki. Wszystko dokładnie łączymy. 3. Masę przekładamy do pucharków, na wierzch układamy owoce, nakładamy pozostałą galaretkę. 4. Deser schładzamy w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa AniTo co lubię najbardziej, słodkości. Proste ciasto, które przygotowałam w formie tortu urodzinowego. Połączenie smaków wręcz idealne i nie za słodkie, jednak sprawiające ogromną radość podniebienia
Niezły Młynekpierwszy rzut oka wydaje się być bardzo wykwintnym i skąplikowanym deserem. Ale po części jest to mylne skojarzenie, bo wykwintny jest tu i owszem smak, ale jeśli chodzi o przygotowanie to zdecydowanie jest to deser nie wymagający wielkiego wysiłku kulinarnego. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to by dać mu chwilę odpocząć w lodówce a potem delektować się jego smakiem
Zainspirowana w kuchniWłaśnie czytacie przepis na bardzo zdrowy deser, który nie ma w sobie cukru i jest pyszny! Żelowa mleczna masa z nasionami chia bardzo fajnie komponuje się z mango i malinami. Do deseru możecie wykorzystać swoje ulubione mleko, np. zwykłe, kokosowe, migdałowe, itd. Nasiona chia dostępne są w sklepach internetowych, ze zdrową żywnością, lub w dużych supermarketach, Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej
Przepisy AleksandryParę dni wcześniej pisałam o wpływie nasion Chia na nasz organizm. Dziś podzielę się z Wami deserem, który chętnie serwuję sobie po treningu. Przygotowuję go jednak zanim zacznę ćwiczyć żeby po upływie godziny zmienił konsystencję na pudding. Cały deser to jedyne 275,1 kcal, w tym białko 21,7 g, węglowodany 39,1 g a tłuszcze zaledwie
Życie na widelcu