osób, które nie podzielają mojego zachwytu nad tą delikatną słodkością. Ja bynajmniej należę do zwolenników białego puszku. Ale dziś moja bita śmietana przybrała troszeczkę inną barwę. Postanowiłam zrobić szybki deser przykryty malinową bitą śmietaną. Spróbujcie. W tej wersji bita śmietana sprawdza się równie dobrze. Składniki: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki soku z malin(...)końcu delikatnie wlewamy 2-3 łyżki soku malinowego. Mieszamy na wolnych obrotach miksera. Jeśli nasz sok jest słodki można pominąć cukier puder. Bitą śmietanę kładziemy łyżką na wierzch każdego deseru. Szybko, prosto i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkipostępować jak z pozostałymi. Gdy galaretki są wystarczająco stężone możemy postawić lampkę na poziomej powierzchni. Na koniec galaretkę brzoskwiniową wlewamy do pozostałej części lampki, i dekorujemy dowolnymi owocami. Przygotowywanie deseru najlepiej zacząć dwa dni wcześniej! Prosty, ale jakże efektowny i smaczny deser
Podróż w kulinariaBędąc w indyjskiej restauracji spróbowałam deseru o nazwie "Gulab Jamun". Zapragnęłam zrobić sobie taki sam deser w domowym zaciszu. Wyszło pysznie! Przepis ten to zlepek różnych zasłyszanych składników. Po zaciągnięciu rady jednego z zaprzyjaźnionego hindusa, dowiedziałam się, że oni w ogóle nie trudzą się robieniem gulab jamun, tylko kupują gotowe ;) Jeśli macie dostęp do oryginalnych indyjskich specjałów jak masło
Emcia Pichcimają najładniejsze ze wszystkich owoców. Kocham brzoskwinie. Uwielbiam bezy. Mam słabość do lodów. Chcę jeszcze bardziej polubić amaretto. Łączę wszystko, by spotęgować przyjemność. Dla mnie to zdecydowanie najcudowniejszy deser tego lata. Chrupiąca z wierzchu beza kryje słodką piankę otulającą soczystą brzoskwinię, w środku której zamiast pestki czekają na nas nasączone amaretto ciasteczka. Ciepłą słodycz cudownie chłodzi orzechowy smak(...)smaku) Mleko łączę ze śmietaną, dodaję zmielone orzechy, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. * inspiracją był przepis z książki Desery wydawnictwa Konemann. ** ten przepis to moja propozycja do akcji Morelkowo - brzoskwiniowo 2 prowadzonej przez Kabamaigę
KUCHARNIAmocno lubię zatrzymać smak, bo w nim też kryją się wspomnienia i kolory. Tak jak w galaretce z ostatnich w tym roku jeżyn. Galaretka wydaje mi się nieco zapomnianym deserem. Trochę retro i nie na czasie. Chętnie do niej wracam. Ta z jeżyn zachwyciła mnie cudownym intensywnym kolorem i wspaniałym smakiem, który zatrzymał odcień lata i jedno z ostatnich(...)zagotowania. Połączyć z resztą soku i przelać do foremek opłukanych wcześniej zimną wodą. Chłodzić w lodówce, aż się zetnie. Smacznych wspomnień Wam życzę i uśmiechu! * przepis pochodzi z książki DESERY wydawnictwa Konemann
KUCHARNIAbardzo przypomina mi niezwykły klimat jednego z moich ulubionych filmów. Spalonych słońcem N. Michałkowa oglądałam już wiele razy. Za każdym razem niezmiennie mnie zachwyca. Dziś chcąc napisać o deserze, jaki jedliśmy w jedną z ostatnich niedzieli kalendarzowego lata, przypomniała mi się piosenka Mieczysława Fogga Ta ostatnia niedziela . Odkryłam, że jej rosyjska wersja jest motywem przewodnim filmu Spaleni słońcem(...)teraz nowej wersji pięknego tanga Fogga, w myślach tęsknię za tym spalonym słońcem powietrzem, a Wam zostawiam ostatnie maliny, z tej ostatniej letniej niedzieli. I piosenkę, na koniec. DESER BEZOWY Z CZEKOLADOWYM GANACHE, BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Na blaty bezowe 3 białka 175 g cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej 25 startej czekolady deserowej Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni
KUCHARNIAcały rok, mam wrażenie, że są trochę zapomnianym owocem. Oczywiście stanowią ładną ozdobę stołu, wyciskamy z nich sok i kandyzujemy skórkę, ale same owoce dość rzadko stają się bohaterami deserów. Jestem pewna, że zasługują na znacznie więcej. Kucharz radzi, by podać je z cukrem. I choć w Kucharzu zadurzona jestem po uszy, to nie posłucham jego rady dosłownie. Myślę(...)uzależniona, nie mam zamiaru walczyć z tym nałogiem, i nie wyobrażam sobie, by w mojej lodówce nie znalazł się choć mały słoiczek tej karmelowej pyszności! Niestety, ten deser mam jedną wadę - może być powodem ambarasu dla gości - ciężko będzie im się powstrzymać przed wylizaniem palców, a o talerzyku już nie wspomnę. Jestem jednak pewna, że o taki
KUCHARNIAkandyzowanym kumkwatem. Teraz po latach, mogę to nadrobić, ale troszkę inaczej, tym bardziej, że obydwoje chętniej razem pijamy teraz kawę. Kumkwaty kupiłam niedawno z zamiarem użycia do innego deseru (klik) , ale tam ostatecznie wystąpił grapefruit. Została mi garść kumkwatów, ochota na coś słodkiego i pomysł na domową randkę. Skropiona wanilią panna cotta otulona rozgrzewającą pomarańczówką i pełen ciepłego, słonecznego blasku(...)kandyzowany kumkwat okazały się deserem idealnym. Bardzo wam polecam, nie tylko na randkę;) Pisząc ten post otrzymałam zaproszenie Amber do blogowej zabawy w "7 rzeczy, których o mnie nie wiecie" . Pomyślałam najpierw, że tych siedem rzeczy to z pewnością rzeczy, o których nigdy bym nie napisała "publicznie", jak na przykład o moich randkach z W. A jednak coś napisałam! Niech
KUCHARNIAchrupania. Truskawkom oszczędzam eksperymentów - są teraz tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków prócz ... bazylii. Przy okazji pływających wysp (klik) odkryłam, jak cudownie bazylia komponuje się z deserami. A skoro bawię się z primabaleriną, podkręcam zabawę bazyliową bitą śmietaną. Jest pyszna! Nic tak nie poprawia nastroju jak porcja, a nawet dwie, pysznej, chrupiącej bezy z truskawkami i bitą śmietaną(...)aromacie bazylii. U mnie zadziałało. A jak u Was? Czy taki deser nadaje się na zmartwienia, te na duszy, na ciele, a może jeszcze "gdzie indziej"? PAVLOVA INACZEJ. BEZY Z TRUSKAWKAMI I BAZYLIOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ Na bezy: 3 białka 160 g cukru szczypta soli Dodatkowo - świeże truskawki do przyozdobienia Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli
KUCHARNIAograniczeń. Zaglądając tu i tam widzę, że coraz więcej z Was sięga po figi i traktuje je nader smacznie. A mnie tym razem przyszła ochota na lekki deser w klimacie pięknego babiego lata, koniecznie z czymś chrupiącym, z delikatną kremową masą i figami, oczywiście. Tak powstały lekkie jak puch serniczki bez pieczeni, na kruchym czekoladowym spodzie. Ułożyłam(...)śmietaną, osłodziłam tegoroczną galaretkę z papierówek, a na koniec, dla uzyskania wyjątkowego aromatu, sypnęłam szczyptę tonki *. Niełatwo było wytrzymać czas chłodzenia, ale warto się poświęcić. Duet zimnego deseru z dopiero co skarmelizowanymi plastrami fig jest wprost wymarzony. Serniczki przygotowałam w małych foremkach, tak by stanowiły od razu jednoosobowe porcje. Część chłodziła się w okrągłych ramekinach, a część
KUCHARNIAosoby/ Taki sposób podania grejpfruta nazwałam brulee , gdyż podczas zapiekania na wierzchu tworzy się rozkoszna skorupka, taka sama jak w moim (i pewnie nie tylko) ulubionym deserze. Podczas zapiekania grejpfrut puszcza mnóstwo soku, który chowa się pod skorupką, a podczas jedzenia wspaniale orzeźwia. Imbir i cynamon są nieodzowne tworząc z cukrem wymarzone tło do grejpfrutowej goryczki. Jeśli macie(...)jeszcze jakieś wątpliwości, to muszę napisać, że cynamon i imbir znajdowały się kiedyś na liście zakazanych afrodyzjaków. Możecie sobie zatem wyobrazić jaką rozkoszą może skończyć się ten deser;) Przepis zasłyszany od pewnej uroczej znajomej - pozdrawiam Cię R.! 2 grejpfruty /użyłam różowych/ cukier muscovado cynamon imbir kanzdyzowany Owoce przekroić na pół i za pomocą ostrego noża nacinając wokół oddzielić
KUCHARNIAradości. Lekkość sufletu doprawdy pozwala oderwać się od ziemi. I choć wiadomo, że prędzej czy później opadnie (bo zawsze opada), to przecież nie to się liczy... Potrzebowałam takiego deseru - lekkiego, puszystego, delikatnie kwaskowatego. o smaku ulubionego w maju rabarbaru, który cudownie współgra z imbirem. Łyżeczka po łyżeczce napełniał mnie euforią. Czułam, że staję się coraz lżejsza i powoli zaczynam się(...)ogniu jeszcze ok. 1 minuty aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Masę można też zmiksować, żeby była bardziej gładka - ja tego nie robiłam - lubię wyczuwać w deserach kwaskowate niteczki rabarbaru. W tym czasie ubić pianę z 2 białek dodając stopniowo 40 g cukru. Do ubitej piany dodawać stopniowo przestudzone owoce i starty na drobniutkiej tarce kandyzowany imbir. Delikatnie
KUCHARNIAjeżynową galaretkę . Odtąd ma stałe miejsce wśród rozpamiętujących lato słoików. Komuś innemu przyszedł do głowy pomysł na jeżynowy creme caramel - uwierzcie mi - jeżyny stworzone są do tego deseru! Nie wiem kto i kiedy podszepnął mi pomysł na tartę z kozim serem i jeżynami, ale chwała mu za to. Gdy więc zobaczyłam te crostini, wiedziałam już, że jeżynowe masło zamienię(...)ramekinów i ustawić je w żaroodpornym naczyniu wypełnionym wrzącą wodą do 3/4 wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec ok. 35 minut. Deser jest gotowy, kiedy włożony do środka czubek ostrego noża po wyjęciu jest czysty. Po wyjęciu z piekarnika krem całkowicie ostudzić, a następnie włożyć na kilka godzin (lub na całą
KUCHARNIAkisielu, a jej chodzi o galaretkę?! Dziewczyno! Nie rzuca się takich słów jak " kisiel " nadaremno! Nabieram więcej powietrza, żeby dotrwać do końca wiadomości: "... Wiesz, chodzi o taki sycylijski deser " - zaczynam się uspokajać, tętno wraca do normy - " To właściwie galaretka. Cynamonowa ." Mów do mnie jeszcze... Cynamonowa .... , to słowo uspokaja jak kołysanka z dzieciństwa. Z tego niespodziewanego, cynamonowego błogostanu(...)CYNAMONOWA /proporcje na 4 osoby/ 500 ml wody 15 gr cynamonu w laskach 160 gr cukru 60 gr mąki kukurydzianej 50 gr gorzkiej czekolady pistacje do ozdoby *opcjonalnie adwokat Deser jest dla mnie skrzyżowaniem galaretki z budyniem. Ma kremową konsystencję, dodatek czekolady idealnie współgra z cudownym, cynamonowym aromatem. Bazowałam na przepisie przesłanym przez Małgosię . Jego autorką jest mieszkająca we Wloszech
KUCHARNIAdzielić. Szkoda, że fiołki u mnie już niemal przekwitły - mogłabym zerwać bukiecik dla Klaudyny i wręczyć jej, gdy odwiedzi mnie za kilka dni... Częstujcie się naszymi fiołkowymi deserami. SUFLET Z FIOŁKÓW na zimno /składniki na 6 porcji/ Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem
KUCHARNIA