pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Nadają się na sok, galaratkę (ze względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach. Składniki: - ok. 400g czerwonych winogron(...)samo, jak przy białej czekoladzie. Blaszkę z winogronami wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aż czekolada zastygnie. Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach, to przepszyna przekąska lub deser. Podane w tak nietypowy sposób będą niespodzianką dla gości… i nie tylko. Zaskoczeniem będzie nie tylko wygląd, ale i burza smaków, jaka czeka podczas degustacji. Przygotowalam na kilka sposobów – w czekoladzie
mojewypiekiinietylkobyło tak banalnie dodamy dobrze komponujące się orzechy nerkowca i egzotyczne liczi. Jednak to co chciałbym Wam polecić to miód nawłociowy, to on sprawi że smak tego prostego deseru nabierze niebiańskiego aromatu. Miód ten może poszczycić się również dużą ilością kwercetyny i rutyny które spełniają rolę broniącą przed przeziębieniem, antyalergiczną i przeciwzapalną (drodzy alergicy poczytajcie o nawłoci). Polecam zakup takowego(...)miodu jak i sam deser który równie dobrze posłuży za śniadanie :) Czas przygotowania: 15 minut Dla 2 osób Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego EKO ponad pół szklanki świeżego mleka garść orzechów nerkowca kilka owoców liczi ksylitol 2-3 łyżeczki miodu nawłociowego Przygotowanie 1/ Ryż zagotowujemy z mlekiem ciągle mieszając przez 2-3 minuty (skrobia z ryżu wytrąci się
Kuchnia PROzdrowotnaGdy stało się to co już się nie odstanie czyli zachorowałaś/eś to zamiast załamywać ręce i lecieć do apteki spróbuj uruchomić kreatywność i stwórz
Kuchnia PROzdrowotnaKusi to słodkie kusi... ale czasem przychodzi taki dzień że zjadło by się coś bez ograniczeń :). Oczywiście ten deser nie będzie zaprzeczeniem filozofii tego bloga a jedynie drobną odskocznią w świat czekoladowej egzotyki. Mamy martwy sezon z owocami więc tropiki są chętnie wybierane, często właśnie za sprawą promocji. Dlatego też papaja znalazła się w moich rękach i podam(...)naprawdę chciałem pokazać że papaja to całkiem wdzięczny owoc za sprawą papainy i arganiny - poczytajcie szczególnie o tym pierwszym ze względu na to że pomaga trawić białka w organiźmie. Deser w sam raz jako rekompensata po ciężkim dniu :] Czas przygotowania: 30 minut Dla 2 osób Składniki: 1 papaja ok. 50 g czekolady białej ok. 50 g czekolady gorzkiej 5 łyżek
Kuchnia PROzdrowotnaCrème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Ponoć idealny gdy rzucona na krem łyżka odbije się od skorupki. Udało się! :) Uwierzcie, że bez palnika też można zrobić skorupkę :) Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem palnika, ale w piekarniku też próbowałam. Można także podpalić namoczony alkoholem cukier. Płomień się wypali pozostawiając karmel. Ślązacy(...)schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania). Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :) karmelizujemy cukier palnikiem Następnym razem zrobię wersję z rabarbarem, może z malinami oraz z białą czekoladą a potem z ciemną czekoladą
Bon Appetit MałgorzatyCrème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :) składniki na 4 małe porcje: 3 żółtka 1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć) 250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT) 1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego) pół szklanki wydrylowanych wiśni(...)schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania). Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda
Bon Appetit MałgorzatyMacie ochotę na lekki deser? Oto jest :) Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 duży jogurt naturalny (400ml) opcjonalnie owoce lub bita śmietana (pominęłam) konfitura mandarynkowa ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. 2. Lekko tężącą galaretkę miksujemy z jogurtem i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia. 3. Swój deser polałam konfiturą madarynkową. Można podawać z dowolnymi
Kuchnia domowa AniDeser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe! Składniki: 1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą) 1 morela 1 brzoskwinia 2 łyżki borówek amerykańskich Sposób przygotowania: 1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki. 2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami. 3. Deser
Kuchnia domowa AniŚwietny przepis na ciasto świąteczne dla tych, którzy są zabiegani albo nie potrafią piec. Wiem, wiem, że jak jest dobry przepis to zawsze powinno ciasto wyjść
Niezły Młynekdodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :) Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący wanilią, idealny do polewania owoców, deserów czy ciast. I dzisiaj proponuję Wam połączenie tego wyśmienitego sosu z kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :))) Mówię Wam, ten deser to raj dla podniebienia! :))) Przepis na pełne 3 szklanki
Kraina Miodem Płynącamożna użyć bezalkoholowego szampana)- ważne, żeby były bąbelki :) Do galaretki można jak najbardziej dorzucić owoce- by jeszcze bardziej urozmaicić smak. Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić! 2 porcje: * galaretka wiśniowa- 1 szt.* * szampan- 150 ml * woda- 250 ml * kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnie Galaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej
Kraina Miodem PłynącaMyślałam, że mnie ominie przygotowywanie obrzydliwie wyglądających deserów na Halloween, ale córeczka tak pięknie zaczęła się dopytywać co wstrętnego przygotuję w ten dzień, że no cóż... Nie chciałam zbytnio kombinować, a zrobić coś prostego wręcz banalnego, a równocześnie wyglądającego bleeee i pomyślałam, że idealny będzie... kisiel :) Tak, tak, najzwyczajniejszy w świecie kisiel, w tym wypadku z czarnej porzeczki (głównie chodzi(...)czarnego bzu czy wiśniowy), z dodatkiem startego jabłka- by było mroczniej ;) Ja zadowolona (że niewielkim wkładem pracy, dało się uzyskać fajny efekt), a dziecko jeszcze bardziej, że ma halloweenowy deser :) Idealna propozycja dla zabieganych, nie tylko w Halloween, ale i na co dzień. Polecam! 3 pełne szklanki: * sok z czarnej porzeczki- 150 ml* * woda- 450 ml * skrobia ziemniaczana- 3 łyżki
Kraina Miodem PłynącaBardzo prosty, smaczny i aromatyczny deser z jabłkiem w roli głównej, które zostało nadziane- najzdrowszą z kasz- kaszą jaglaną wraz z orzechami włoskimi- pełnymi kwasów omega 3- rodzynkami i cynamonem- wpływającym na odporność i odchudzanie. Dla tych, którzy nie mogą przekonać się do kaszy jaglanej polecam ryż. Deser ten można zaserwować zarówno na ciepło jak i na zimno, ja osobiście
Kraina Miodem PłynącaŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień
Niezły MłynekMakówki to słodka wigilijna śląska potrawa. To coś co jest najbardziej oczekiwanym elementem wigilijnej kolacji, pyszny makowy deser, pełen pachnących bakalii. Dla łasuchów idealny. A mak i bakalie to znak dobroci, szczęścia jakie ma nas spotkać w nowym roku. W wersji mojej teściowej makówki są przykryte bitą śmietaną i posypane prażonymi migdałami. To naprawdę prawdziwy świąteczny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik