desery - 58579 przepisów (strona:456/3906)

Czekoladowy mus piankowy z papają i kokosem 206

Kusi to słodkie kusi... ale czasem przychodzi taki dzień że zjadło by się coś bez ograniczeń :). Oczywiście ten deser nie będzie zaprzeczeniem filozofii tego bloga a jedynie drobną odskocznią w świat czekoladowej egzotyki. Mamy martwy sezon z owocami więc tropiki są chętnie wybierane, często właśnie za sprawą promocji. Dlatego też papaja znalazła się w moich rękach i podam(...)naprawdę chciałem pokazać że papaja to całkiem wdzięczny owoc za sprawą papainy i arganiny - poczytajcie szczególnie o tym pierwszym ze względu na to że pomaga trawić białka w organiźmie. Deser w sam raz jako rekompensata po ciężkim dniu :] Czas przygotowania: 30 minut Dla 2 osób Składniki: 1 papaja ok. 50 g czekolady białej ok. 50 g czekolady gorzkiej 5 łyżek

Kuchnia PROzdrowotna
Waniliowy Crème brûlée (z franc. "przypalony krem") 109

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Ponoć idealny gdy rzucona na krem łyżka odbije się od skorupki. Udało się! :) Uwierzcie, że bez palnika też można zrobić skorupkę :) Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem palnika, ale w piekarniku też próbowałam. Można także podpalić namoczony alkoholem cukier. Płomień się wypali pozostawiając karmel.  Ślązacy(...)schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).  Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :) karmelizujemy cukier palnikiem Następnym razem zrobię wersję z rabarbarem, może z malinami oraz z białą czekoladą a potem z ciemną czekoladą

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 125

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :) składniki na 4 małe porcje: 3 żółtka  1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć) 250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT) 1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego) pół szklanki wydrylowanych wiśni(...)schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).  Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda

Bon Appetit Małgorzaty
Jogurtowa pianka pomarańczowa 152

Macie ochotę na lekki deser? Oto jest :) Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 duży jogurt naturalny (400ml) opcjonalnie owoce lub bita śmietana (pominęłam) konfitura mandarynkowa ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. 2. Lekko tężącą galaretkę miksujemy z jogurtem i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia. 3. Swój deser polałam konfiturą madarynkową. Można podawać z dowolnymi

Kuchnia domowa Ani
Pucharek lodowy z owocami 164

Deser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe! Składniki: 1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą) 1 morela 1 brzoskwinia 2 łyżki borówek amerykańskich Sposób przygotowania: 1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki. 2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami. 3. Deser

Kuchnia domowa Ani
Cytrusowe ciasto świąteczne 164

Świetny przepis na ciasto świąteczne dla tych, którzy są zabiegani albo nie potrafią piec. Wiem, wiem, że jak jest dobry przepis to zawsze powinno ciasto wyjść

Niezły Młynek
Kisiel truskawkowy z waniliowym sosem angielskim 191

dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :) Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący wanilią, idealny do polewania owoców, deserów czy ciast. I dzisiaj proponuję Wam połączenie tego wyśmienitego sosu z kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :))) Mówię Wam, ten deser to raj dla podniebienia! :))) Przepis na pełne 3 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
Wystrzałowa galaretka z % 154

można użyć bezalkoholowego szampana)- ważne, żeby były bąbelki :) Do galaretki można jak najbardziej dorzucić owoce- by jeszcze bardziej urozmaicić smak. Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić! 2 porcje: * galaretka wiśniowa- 1 szt.* * szampan- 150 ml * woda- 250 ml * kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnie Galaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej

Kraina Miodem Płynąca
Domowy kisiel- na Halloween i na co dzień 178

Myślałam, że mnie ominie przygotowywanie obrzydliwie wyglądających deserów na Halloween, ale córeczka tak pięknie zaczęła się dopytywać co wstrętnego przygotuję w ten dzień, że no cóż... Nie chciałam zbytnio kombinować, a zrobić coś prostego wręcz banalnego, a równocześnie wyglądającego bleeee i pomyślałam, że idealny będzie... kisiel :) Tak, tak, najzwyczajniejszy w świecie kisiel, w tym wypadku z czarnej porzeczki (głównie chodzi(...)czarnego bzu czy wiśniowy), z dodatkiem startego jabłka- by było mroczniej ;) Ja zadowolona (że niewielkim wkładem pracy, dało się uzyskać fajny efekt), a dziecko jeszcze bardziej, że ma halloweenowy deser :) Idealna propozycja dla zabieganych, nie tylko w Halloween, ale i na co dzień. Polecam! 3 pełne szklanki: * sok z czarnej porzeczki- 150 ml* * woda- 450 ml * skrobia ziemniaczana- 3 łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Pieczone jabłka zdrowiem nadziane ;) 123

Bardzo prosty, smaczny i aromatyczny deser z jabłkiem w roli głównej, które zostało nadziane- najzdrowszą z kasz- kaszą jaglaną wraz z orzechami włoskimi- pełnymi kwasów omega 3- rodzynkami i cynamonem- wpływającym na odporność i odchudzanie. Dla tych, którzy nie mogą przekonać się do kaszy jaglanej polecam ryż. Deser ten można zaserwować zarówno na ciepło jak i na zimno, ja osobiście

Kraina Miodem Płynąca
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 352

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień

Niezły Młynek
Makówki śląskie 216

Makówki to słodka wigilijna śląska potrawa. To coś co jest najbardziej oczekiwanym elementem wigilijnej kolacji, pyszny makowy deser, pełen pachnących bakalii. Dla łasuchów idealny. A mak i bakalie to znak dobroci, szczęścia jakie ma nas spotkać w nowym roku. W wersji mojej teściowej makówki są przykryte bitą śmietaną i posypane prażonymi migdałami. To naprawdę prawdziwy świąteczny deser. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernikowe gofry 173

Święta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę

Niezły Młynek
Cynamonowe ciasteczka 166

Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na cynamonowe ciasteczka :). Ciacha są idealne nie tylko do kawy ale wieczorem do ciepłego mleka - mmmmm. Ja takie cudeńka 

Niezły Młynek
Mus śliwkowy z jogurtem greckim 130

Dziś proponuję Wam, jeszcze w ramach deserów, przyrządzenie ekspresowego musu śliwkowego z gęstym jogurtem greckim i kruszonką, która pozostała mi z poprzedniego Banoffee Pie. Deser jest równie szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny i na pewno jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie śliwek, których aktualnie mamy pod dostatkiem:) Zapraszam! SKŁADNIKI na 4 porcje:500 g wydrylowanych śliwek1 płaska łyżeczka cynamonu50

Słodko-Słony Świat Ilony