Włoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i przypadnie do gustu każdemu. Deser przygotowuje się bardzo szybko. Wiem, że prawdziwe włoskie tiramisu powinno mieć zrobiony krem z żółtek i serka. Ale ja niestety nie mogę się przekonać do surowych jajek. Chyba jeszcze do tego
Passion of CookingDzisiaj dopadła nas nareszcie pogoda typowo letnia więc wygrzewam się w słońcu zajadając nowy czekoladowy deser. Tym raz mocno czekoladowy i lekko kwaśnawy, ciekawe połączenie smaków. Z łasuchem stwierdziliśmy, że przypomina w smaku trochę maślankę stracciatella, jeśli więc lubicie takie smaki to polecam Składniki na dwa kubki: 400 ml mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny(...)niewielkiej ilości wody i dodajemy do ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy tak aby nie powstały grudki z żelatyny. Pozostawiamy wszystko do ostygnięcia, aż stanie się gęsty Gdy nasz deser będzie zimny dodajemy do niego jogurt. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Posypujemy wszystko migdałami jeśli lubicie i możecie wszystko ozdobić czereśniami, wiśniami czy truskawkami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieEkspresowe ciacho z wieloma prozdrowotnymi dodatkami oraz sezonowymi owocami to moja propozycja dla Was. Delikatne w smaku mąki: jaglana i pełnoziarnista ryżowa mocno wzbogacają wartości odżywcze
Kuchnia PROzdrowotnaprzygotowałam trzy duże deserki. Na dno każdego pucharka ułożyłam warstwami: masę z serka mascarpone i jajek, trochę pokruszonych biszkoptów, truskawkowy mus i tak dalej do wyczerpania składników.Na wierzchu deser udekorowałam chrupiącym dodatkiem w postaci przekąski owsiano-orkiszowej Granex . Małe chrupiące prostokąciki możemy zajadać same ale nadają się też jako dodatek do deserów. Firma GRANEX istnieje na rynku
Monia miesza i gotujeNazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w australijskim Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Deser z bezy i bitej śmietany miał przypominać sukienki baletowe. O tym, że jest pyszny nie będę Was przekonywać. Spróbujcie sami. Zostawiam Was więc z Pavlovą, a sama ruszam
Smakowity Blog KulinarnyDomowe lody jogurtowo - truskawkowe z owocami i amarantusem, czyli idealny deser na niedzielne popołudnie. Deser ma same plusy - jest przepyszny, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) lody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu
DefinicjaSmakuDziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie, że suflet to deser bardzo kapryśny i wymagający. Nic bardziej mylnego! Zrobienie puszystego, aksamitnego deseru o konsystencji lekkiej jak chmurka jest naprawdę proste. Suflet z tego przepisu zawsze się udaje i jest nieziemsko
DefinicjaSmakutakie dni jak dziś, zimne i orzeźwiające desery to wybawienie :) Puszysta masa truskawkowa z nutą kokosa i gęsty jogurt to połączenie wręcz idealne! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 20 dużych dojrzałych truskawek 150 ml jogurtu greckiego 2 jajka ( można pominąć, ale deser nie będzie wtedy taki puszysty) 2 łyżki cukru waniliowego ( można więcej) 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo: płatki kokosowe płatki czekoladowe
DefinicjaSmakuCzekoladowe muffiny, to jeden z najprostrzych deserów jakie znam. Może właśnie w prostocie tych babeczki tkwi ich bajeczny smak. Przepisów na nie jest tyle ilu kucharzy, mogą być z konfiturą, orzechami, kokosem, polewą, posypane cukrem pudrem, czy tak jak u mnie z z mnóstwem kawałków czekolady. Do tej pory można było znaleźć wiele przepisów na mufiny potrójnie czekoladowe, czyli(...)bardziej wyrazisty karmelowy smak. Jest równie słodka jak biała, więc tylko prawdziwi słodyczożercy są w stanie zjeść więcej niż dwie cząstki :) i równie dobrze jak biała sprawdza się w deserach, a jak dla mnie nawet lepiej, bo uwielbiam karmel. Pierwsze co przyszło mi do głowy, gdy karmelowa wpadłą w moje ręce to muffiny poczwórnie czekoladowe i to był strzał
DefinicjaSmakuBardzo prosty deser, który uwodzi nie tylko smakiem, ale i wyglądem, a przede wszystkim kolorowymi galaretkami, które cudownie mienią się w jego wnętrzu. Co więcej deser nie jest bardzo kaloryczny, więc śmiało można sięgnąć nawet po dwa duże kawałki :D SKŁADNIKI (1 keksówka) 3 dowolne galaretki w różnych kolorach ( u mnie czarna porzeczka, agrest i owoce leśne
DefinicjaSmakuktóra prowadzi bardzo smakowity blog Kucharnia przepis na takie kulinarne cudo: panna cotta z melisą i truskawkami. Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do tego przygotowania tego deseru... Tym razem bazylia tu użyta tak mnie zaciekawiła, że postanowiłam od razu zakasać rękawy. I nie powiem nic więcej... musicie ją koniecznie zrobić ! Bazyliowa panna cotta z poziomkami Czas przygotowania(...)przelewamy do 4 foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.. Poziomki miksujemy z cukrem. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki. Polewamy musem, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy
Kulinarne przygody Gatitysezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami, a że są to kwiaty(...)jadalne i do tego zdrowe polecam dodawanie lipy do przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów. Porcja: tortownica 22 cm Składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej), 500 g jogurtu gęstego Bakoma, 50 g oleju kokosowego lub słonecznikowego, 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant lub białego drobnego, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 500 ml wydrylowanych czereśni
SzczyptaSmaQShot dessert to malutki deser, który zazwyczaj przygotowuje się na duże przyjęcia/bankiety w dużej ilości po odrobince dla każdego, zazwyczaj ponieważ znajduje się na sali dużo więcej jedzenia; bądź, na degustacje, chcąc zachęcić gości do skosztowania w póżniejszym terminie większego deseru. Małe deserowe shoty to super rozwiązanie na imprezę bądź gdy jesteśmy zaskoczeni przez gości. Wygląda uroczo w malutkich
KreatywnePinynadzieję, że pogoda dopisze). Drapię Ptysię za uchem, oglądam zaległe odcinki ulubionych seriali... Dobrze jest mieć wakacje. Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę niesamowitego. Zainspirowała mnie Ania swoim bazyliowym deserem. Ogólnie bazylię uwielbiam, stosowałam ją już w słodkich daniach i bardzo mi odpowiada jej świeży aromat. Pannę cottę lubię bardzo, ale creme brulee wręcz ubóstwiam. Kremowa konsystencja i chrupiąca cukrowa(...)skorupka to proste, a zarazem ogromnie uzależniające połączenie. Nie potrafię, ba! Nawet nie próbuję się mu oprzeć. Postanowiłam więc te same smaki zamknąć w innym deserze. Efekt? Czysty obłęd! Miękkie truskawki w słodkim syropie z lekką nutą bzu pod rozpływającym się na języku, wyraźnie bazyliowym kremem. I, oczywiście, pękająca pod naciskiem łyżeczki cukrowa skorupka... Czysta rozkosz. Już nic więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś kolejne eksperymenty kulinarne z truskawkami. Tym razem deser truskawkowy. Szybki, smaczny i truskawkowy ;) Polecam! Deser z truskawkami Składniki: 40 dag truskawek, 4 biszkopty, 250 ml kremówki, 250 g serka naturalnego, + opcjonalnie cukier. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Połowę truskawek blendujemy na mus (możemy dosłodzić do smaku). Do miseczki nakładamy biszkopt który zalewamy musem truskawkowym. Kremówkę ubijamy
paapilotkaa