desery - 58579 przepisów (strona:430/3906)

Mleczny ryż z karmelizowanymi śliwkami 130

klimatu. A także nostalgiczna - jak dzisiaj :) Wprasza się pełnym koszem owoców, z którego wysypują się jabłka, gruszki i śliwki. I te ostatnie są moim dzisiejszym bohaterem. Wylądowały w pysznym deserze, który równie dobrze może zastąpić śniadanie czy też solidny posiłek, bo porcja jest całkiem spora. Karmelizowane śliwki - to zdecydowania moja miłość tej jesieni :) Deser najlepiej j smakuje na ciepło

My simple kitchen
Tiramisu Truskawkowe 456

Cudowny, delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają. Tiramisu Truskawkowe -  Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki

Słodka Strona
Jesienny crumble 113

się kończy, a po nim przychodzi jesień ( i moje urodziny, to jedna z nielicznych zalet jesieni). Cudowne owoce wczesnej jesieni rekompensują mi braki w dostawach słońca, a crumble to deser doskonały! Szybciutki i banalny. A smakiem można delektować się całkiem bezkarnie, nawet na diecie, ponieważ to samo zdrowie. Składniki: około 10-15 śliwek węgierek 1 jabłko ze skórką 1/2 szklanki(...)cząstki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i posypać musli. Na wierzchu położyć łyżeczkę masła i polać całość miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C na około 20 minut. Mój deser troszkę się przypiekł, ale przyznam, że te przypalone owocki i sok były najlepsze z całego crumble :) Można jeść na ciepło i na zimno, samo, z jogurtem, miodem, świeżymi owocami

Cakes By Kejt
Jesienne tiramisu: z figami 163

smutno, że sezon jest tak krótki... Póki co jednak, znoszę pudełeczka fig do domu z zastraszającą częstotliwością. Najczęściej delikatnie karmelizuję je na patelni i podaję z gałką lodów waniliowych - deser najprostszy z możliwych, ale to w prostocie tkwi jego siła. Powala swoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem jednak poszłam(...)namoczonych biszkoptów, na nich kremu, a na kremie karmelizwane figi. Przykryć biszkoptami i pozostałym kremem.  Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi figami pokrojonymi w ósemki. Smacznego! Taki deser zafundowałam nam z okazji moich urodzin. C. przyrządził kaczkę z najlepszym grzybowym sosem; obiad mieliśmy jak w najlepszej restauracji.  Dziękuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglanka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie 160

Owsianka jest pycha. Ale jeszcze lepsza jest jaglanka. Na śniadanie czy na deser, na kolację. Tą wersję szczególnie lubię późną jesienią i zimą, gdy siadamy uzbrojeni w kubki z herbatą i książki przed kominkiem. Cynamon, prażone jabłka – dwa piękne zapachy. Łyżki w dłoń! Płatki jaglane otrzymywane są z gniecionych ziaren prosa – to jedno z najdłużej uprawianych przez człowieka zbóż(...)płatki jaglane i otręby pszenne. Mieszając gotujemy je 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, rozkładamy do miseczek. Nakładamy przygotowane gorące jabłka. Ta porcja to bogate, zdrowe śniadanie, lunch lub deser dla dwóch dorosłych osób. Składniki bez problemu możecie podzielić, robiąc tylko jedną porcję, lub pomnożyć i nakarmić całą rodzinę. SKŁADNIKI 1 szklanka płatków jaglanych 2 szklanki mleka – dowolnego 2 łyżki

Karo in the Kitchen
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 144

Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 162

Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość

Mała Cukierenka
Domowy kisiel jeżynowy i malinowy bez cukru z jogurtową bitą śmietaną light 171

najbardziej możemy ufać tylko naszym plonom z działeczki, ogródka.. A dzisiaj, zdrowe, domowe kisiele z jeżyn i z malin pod chmurką z jogurtowej bitej śmietany light. Takie desery, z prawdziwych owoców, bez chemikaliów, konserwantów i cukru, moim zdaniem są najlepsze. Możemy zrobić je z każdych owoców, zasmakują każdemu, a dodatkowo są zdrowe, mniej kaloryczne niż sklepowe odpowiedniki i wiemy(...)light: - 1 białko - 60g jogurtu naturalnego - 1-2 łyżeczki ksylitolu     Białko ubijamy na sztywno, dosypujemy ksylitol, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy jogurt i wciąż ubijamy. Dekorujemy nim desery i podajemy np. na kisielu. Smacznego

Be Fit Be Strong
Czekoladowy tory z owocami leśnymi i mleczną masą 128

Takie cudeńko przygotowywałam mojej siostrzyczce na szaloną 18. Chyba jej smakowało bo zjadła wszystko hihi. Tort nie jest słodki więc mam nadzieję, że

Niezły Młynek
Deser na jeden 'chaps' 116

Mój M. obchodzi dziś imieniny. Z tej okazji otrzymał ode mnie dodatek do ulubionej planszówki i przepyszny deserek, który przyjemną, kremową pierzynką wyściełał jego kochany brzuszek. Deser specjalny, bo na jeden 'chaps', idealnie nadający się na nagłą zachciewajkę, choć oczywiście im dłużej się chłodzi tym jest lepszy. Perfekcyjny, gdy dzwoni koleżanka z wiadomością, że wpada za godzinkę na ploteczki. Deser

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Crêpes Suzette 160

powstania przepisu, jedna z nich mówi, że Crêpes Suzette są wynikiem błędu czternastoletniego pomocnika kuchennego Henriego Charpentiera, pracującego w restauracjii Hotel de Paris w Monte Carlo. Miał on przygotować deser dla księcia Walii, późniejszego króla Wielkiej Brytanii, Edwarda VII oraz jego towarzyszki o imieniu Suzette, którzy pewnego letniego popołudnia zawitali do hotelowej restauracji. Henri był jeszcze bardzo młody(...)Wiele lat później, w swojej autobiografii "Życie a la Henri" napisał o tej chwili: "Pomyślałem, że jest to najrozkoszniejsza melodia słodyczy, jaką kiedykolwiek smakowałem." Uznał, że jest to najwspanialszy deser, jakiego w życiu kosztował. Bez namysłu zanurzył naleśniki w sosie, skropił dodatkowo alkoholem i podpalone podał księciu. Zachwycony nowatorskim smakiem i wyglądem potrawy książę, zapytał autora o nazwę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Śmietanowe serduszka. 119

Zapraszam Was dziś na ekspresowy w wykonaniu deser śmietanowy. Można zrobić go na noc a następnego dnia możemy zajadać. Idealny na upalne dni. Składniki; 2 torebki galaretki truskawkowej mała śmietana 12% kilka truskawek lub konfitura truskawkowa Jedną galaretke rozpuszczamy w pół litra wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do foremek do około 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki aby zastygła(...)Truskawki pokroić na małe cząstki i powrzucać do masy.Kilka galaretek można przygotować inaczej czyli pierwsza warstwę galaretki posmarować konfitura i na to wlać mase smietanowa. Wedle upodobań. Ogólnie mówiąc deser pyszny i szybki. Polecam! Ps. teraz mamy sezon truskawkowy wiec uzyłam takich owoców i tez truskawkowych galaretek ale spokojnie możemy wypróbować w innych wariantach. Przed wyjęciem galaretki na moment zanurzyłam

Radość kipiąca uśmiechem.
Lekka pianka z galaretką. 205

Lekka pianka z galaretką jest pysznym deserem, ze zrobieniem którego nie powinien mieć nikt problemów.  Składniki: 3 galaretki ( ja miałam pomarańczową, wiśniową i agrestową ), mleko skondensowane niesłodzone ( schłodzone ), kilka borówek bądź innych owoców do dekoracji. Przygotowanie: Przygotować foremki silikonowe. Ja miałam jedną większą i kilka do muffinek. Ale można również deser ten przygotować w szklankach ( wtedy można jeść

W kuchni u Moniki
Deser z mleka skondensowanego i galaretek. 116

przygotować zgodnie z instrukcją jaka jest na opakowaniu. Najlepiej wybrać takie naczynia by miały równe dno. Gdy stężeje pokroić mniej więcej w kostkę i wyłożyć do formy, w której deser będzie przygotowywany. Jeżeli jest to forma silikonowa, położyć ją na desce do krojenia - łatwiej będzie ją przenieść do lodówki. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance gorącej wody (250ml) i ostudzić(...)Następnie zmiksować razem z mlekiem skondensowanym i zalać galaretki. Włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. By wyjąć deser z formy należy obkroić boki i odwrócić do góry mając już duży talerz, bądź deskę pod spodem ( jeżeli w jakimś miejscu jest mocniej przyklejony do formy, delikatnie pomóc nożem - ale ogólnie powinni się ładnie odkleić). Smacznego

W kuchni u Moniki
Galaretka z budyniem 289

Bardzo prosty i smaczny deser. Idealny na upalne dni. Składniki ( na 7-8 deserów): 2 budynie o smaku waniliowym z cukrem, 1l mleka, 2 galaretki o smaku truskawkowym, 1/2 łyżeczki kakao, 2 świeże brzoskwinie ( mogą być również z syropu), Przygotowanie: Przygotować jeden budyń według opisu na opakowaniu. Rozlać do salaterek lub szklanek. Pozostawić do ostygnięcia ( gdy budyń przestanie parować można

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania