Słonecznikowiec , to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą
Kuchnia ŁukaszaNiezwykle szybki i nieskomplikowany deser :) Pysznie smakuje, świetnie wygląda, każdy da radę go przygotować :) Pierwsza, tegoroczna propozycja na zbliżające się Walentynki :) Obchodzicie to święto? Nawet jeśli nie, to i tak ten deser możecie przygotować, wszak dobry czas na coś pysznie słodkiego jest zawsze :-) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Domowa cukiernia EwyNajczęściej z bourbon, whisky lub rumem. Odkryłam również, że sklepy oferują przepyszne, gotowe wersje eggnog. Z alkoholem i bez. Można też nabyć lody, rozmaite ciata, ciasteczka i desery o smaku eggnog. Przez kolejne dwa sezony Bożego Narodzenia raczyłam się eggnog do woli. Do czasu aż zdałam sobie sprawę, że trochę przybrałam na wadze. Niestety, eggnog nie jest drinkiem dietetycznym ponieważ(...)przełamuje nieco mdlącą słodkość drinka. Zamiast cukru użyłam w przepisie syropu klonowego, który również oferuje bardziej wyrafinowany smak. Eggnog może być potraktowany nie tylko jako bożonarodzeniowy drink, ale i deser. Jest idealnym sosem do owoców. Koniecznie spożywać dobrze zmrożony. Za-eggnog-ujcie, zaflaszkujcie i dajcie komuś w prezencie! Kogel Mogel dla dorosłych Składniki (na 8-10 osób): 2 szklanki mleka
Jem więc JestemLubicie rureczki z kremem? Takim z nutką alkoholu... żeby się nie upić od razu :) Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to
Kuchnia w czekoladziePrzygotowanie deseru wymaga trochę więcej czasu, ale można przygotować go dzień, dwa dni wcześniej a później zaskoczyć gości, jego wyglądem i smakiem. Do jego przygotowania potrzebne są foremki, można kombinować, szukać... ja kupiłam foremki do pieczenia ciastek z patyczkiem. Można również upiec zwykłe bezy a mus zamrozić w miseczkach... Z podanej ilości składników, otrzymałam 24 porcje. beza: 110 g białek(...)małą kulkę sorbetu cytrynowego. Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką) i wypełnić musem. Wstawić do zamrażarki. „ Ziemia”: zmiksować migdały z czekoladą i cukrem. Składanie deseru: Mus wyjąć z zamrażarki, wyjąć kulki i odstawić na 10 minut. Na Na talerz wysypać trochę ziemi, ułożyć bezę wgłębieniem do góry. We wgłębienie włożyć kulkę musu, przykryć drugą bezą
królestwo garówSmaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-) 4 duże porcje w wysokich pucharkach. SKŁADNIKI 350 g truskawek (u mnie mrożone) 250 g serka mascarpone 1 opakowanie galaretki truskawkowej 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe) 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe WYKONANIE Galaretkę przygotować według(...)lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu. Deser możecie przygotować również w mniejszych pucharkach, ważne jest tylko by warstwy były widoczne
Passions hobbies lifeTłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe
Kuchnia Łukaszawypróbowania przepisu, ale nie zdążyłam pstryknąć innego. Obawiałam się, że ze szklanek czy plastikowych pojemników ciężko będzie wyjąć pana cottę, dlatego przygotowałam ją w silikonowych foremkach. Wanilia sprawia, że deser ten dobrze smakuje bez żadnych dodatków, choć następnym razem wypróbuję połączenie z sosem truskawkowym. Tym razem po prostu pana cotta zniknęła, zanim zabrałam się za jego przygotowanie.. Składniki(...)śmietanki i cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z ogania dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec wlewamy alkohol. Rozlewamy do szklanek/foremek. Po stężeniu deser przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce. Najlepszy jest dobrze schłodzony. Smacznego
Wrzosowa PolanaTłusty czwartek już za kilka dni. Wśród różnych propozycji, które Wam zaserwowaliśmy mamy jeszcze jeden fajny przepis, który przypadnie Wam do gustu. Szybki w przygotowaniu i
Niezły MłynekKolejne ciasto, które na święta przygotowała Mama- stąd brak zdjęć z etapów. Mam jednak nadzieję, że szczegółowy opis Wam to wynagrodzi, a dodane na zachętę zdjęcia
Kuchnia w czekoladzieTak mi tydzień zleciał, że nawet nie wiem kiedy ;) W tygodniu miałam Was "poczęstować" przepisem, ale zupełnie mi to wyleciało, więc nadrabiam dziś zaległości.
Kuchnia w czekoladzieprzygotowaną masę wylać do naczynia żaroodpornego o wym. 25cmX18cm (może być inne naczynie lub forma silikonowa). Naczynie wcześniej najlepiej jest wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej jest wyjąć z niego deser. Naczynie z masą włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć na masę plastry ananasa i w środek poukładać borówki. Rozpuścić drugą galaretkę w 400ml gorącej wody(...)całkowicie ostudzić. Zalać ostygniętą galaretką deser i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
W kuchni u MonikiTłusty czwartek tuż tuż, więc nie oszczędzamy się :). Jeżeli wd. Ciebie pączki to nie wszystko to czas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane
Kuchnia PROzdrowotnaCzasami mamy ochotę na coś słodkiego, na jakiś fajny deser, ale nie chce się nam robić. Ja mam na to sposób. Galaretka i bita śmietana, ale taka własnoręcznie ubijana, a nie kupna. Do tego doliczamy czas zastygania galaretki i mamy słodki, prosty i smaczny deser. Przysmak dzieci. Składniki 2 galaretki (dałam niebieskie) 200 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku
O kuchni z uczuciem