Kolejna rzecz, którą robiłam po praz pierwszy :) Co prawda w domu "zabrakło" konkretnej szprycy, a raczej końcówki, którą mogłabym się posłużyć do przygotowania samego ciasta
Kuchnia w czekoladzieWeekend już za nami. Pozostają po nim tylko wspomnienia i smak czekoladowo-kawowego deseru w wersji dietetycznej. Czekoladowo-kawowy deser. Składniki na 2 porcje: 200 ml mleka 0,5 % 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka stewii 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę. W rondelku
MiksturownikWalentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was
Niezły MłynekJeśli nie macie pomysłu na słodkie Walentynki, to miło mi będzie jak skorzystacie z mojego przepisu :) A polecam go głównie tym, którzy mają w zakamarkach swojej
Kuchnia w czekoladziedobre, szybko się kończy - a szkoda. Jeżeli macie zamiar przyszykować coś słodkiego na romantyczny, walentynkowy wieczór, lecz nie macie wystarczająco czasu by upiec ciasto czy przyrządzić inny pracochłonny deser - mam dla Was propozycję! Szybkim, prostym deserem na każdą okazję są trufle. Pyszne, na jeden kęs, akurat do lampki wina. Nie są "fit", ale po co w taki wieczór liczyć
Be Fit Be StrongCiasto przygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na
Kuchnia w czekoladzieSłonecznikowiec , to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą
Kuchnia ŁukaszaNiezwykle szybki i nieskomplikowany deser :) Pysznie smakuje, świetnie wygląda, każdy da radę go przygotować :) Pierwsza, tegoroczna propozycja na zbliżające się Walentynki :) Obchodzicie to święto? Nawet jeśli nie, to i tak ten deser możecie przygotować, wszak dobry czas na coś pysznie słodkiego jest zawsze :-) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Domowa cukiernia EwyNajczęściej z bourbon, whisky lub rumem. Odkryłam również, że sklepy oferują przepyszne, gotowe wersje eggnog. Z alkoholem i bez. Można też nabyć lody, rozmaite ciata, ciasteczka i desery o smaku eggnog. Przez kolejne dwa sezony Bożego Narodzenia raczyłam się eggnog do woli. Do czasu aż zdałam sobie sprawę, że trochę przybrałam na wadze. Niestety, eggnog nie jest drinkiem dietetycznym ponieważ(...)przełamuje nieco mdlącą słodkość drinka. Zamiast cukru użyłam w przepisie syropu klonowego, który również oferuje bardziej wyrafinowany smak. Eggnog może być potraktowany nie tylko jako bożonarodzeniowy drink, ale i deser. Jest idealnym sosem do owoców. Koniecznie spożywać dobrze zmrożony. Za-eggnog-ujcie, zaflaszkujcie i dajcie komuś w prezencie! Kogel Mogel dla dorosłych Składniki (na 8-10 osób): 2 szklanki mleka
Jem więc JestemLubicie rureczki z kremem? Takim z nutką alkoholu... żeby się nie upić od razu :) Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to
Kuchnia w czekoladziePrzygotowanie deseru wymaga trochę więcej czasu, ale można przygotować go dzień, dwa dni wcześniej a później zaskoczyć gości, jego wyglądem i smakiem. Do jego przygotowania potrzebne są foremki, można kombinować, szukać... ja kupiłam foremki do pieczenia ciastek z patyczkiem. Można również upiec zwykłe bezy a mus zamrozić w miseczkach... Z podanej ilości składników, otrzymałam 24 porcje. beza: 110 g białek(...)małą kulkę sorbetu cytrynowego. Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką) i wypełnić musem. Wstawić do zamrażarki. „ Ziemia”: zmiksować migdały z czekoladą i cukrem. Składanie deseru: Mus wyjąć z zamrażarki, wyjąć kulki i odstawić na 10 minut. Na Na talerz wysypać trochę ziemi, ułożyć bezę wgłębieniem do góry. We wgłębienie włożyć kulkę musu, przykryć drugą bezą
królestwo garówSmaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-) 4 duże porcje w wysokich pucharkach. SKŁADNIKI 350 g truskawek (u mnie mrożone) 250 g serka mascarpone 1 opakowanie galaretki truskawkowej 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe) 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe WYKONANIE Galaretkę przygotować według(...)lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu. Deser możecie przygotować również w mniejszych pucharkach, ważne jest tylko by warstwy były widoczne
Passions hobbies lifeTłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe
Kuchnia Łukaszawypróbowania przepisu, ale nie zdążyłam pstryknąć innego. Obawiałam się, że ze szklanek czy plastikowych pojemników ciężko będzie wyjąć pana cottę, dlatego przygotowałam ją w silikonowych foremkach. Wanilia sprawia, że deser ten dobrze smakuje bez żadnych dodatków, choć następnym razem wypróbuję połączenie z sosem truskawkowym. Tym razem po prostu pana cotta zniknęła, zanim zabrałam się za jego przygotowanie.. Składniki(...)śmietanki i cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z ogania dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec wlewamy alkohol. Rozlewamy do szklanek/foremek. Po stężeniu deser przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce. Najlepszy jest dobrze schłodzony. Smacznego
Wrzosowa Polana