soczystych kolorów. Sezon na letnie owoce zaczyna się od truskawek, przechodzi przez czereśnie, a zaraz potem pojawiają się maliny, porzeczki, agrest, jagody,morele, jabłka. Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata. DESER z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść czerwonych porzeczek 4 -5 sztuk truskawek winogrona
Bon appetit mon amieJaki powinien być deser idealny? Moim zdaniem delikatny, lekki, puszysty i nie za słodki. Taka jest właśnie moja pianka z malinami. Powstała z jednej z mas pozostałych po robieniu sernika na zimno, do której dorzuciłam kilka sztuk późnej odmiany malin. Może trochę przez przypadek odkryłam ten deser, ale z pewnością będę go często powtarzała. LEKKA PIANKA z MALINAMI Składniki
Bon appetit mon amierejonów Ameryki Południowej - tapioka. Brzmi nieco dziwnie i egzotycznie? Wygląda jak styropian? Po ugotowaniu jest kleista i bez smaku? To nic, bo w odpowiednim połączeniu tworzy rewelacyjny deser lub danie śniadaniowe, którym można zastąpić zwykłe płatki na mleku. W puddingu z tapioki zakochają się wszyscy wielbiciele budyniu. WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI z SYROPEM KLONOWYM Składniki: 1/2 szklanki(...)Można dodać inne owoce lub np. rodzynki Jemy od razu na ciepło lub studzimy i dopiero podajemy. Mi osobiście bardziej odpowiada wersja na ciepło. Kto lubi nowości i budyniowe desery niech próbuje. Smacznego
Bon appetit mon amiewyczarować nie tylko rozgrzewające zupy i dania typu curry, albo smaczne wypieki w złotych kolorach. Z jesiennej królowej - dyni we wszystkich odcieniach pomarańczy czy złota zrobimy także zdrowe desery. Możemy ją połączyć np. z kaszą jaglaną otrzymując jesienny pudding idealny jako popołudniowy deser albo jeśli ktoś woli na śniadanie. PUDDING JAGLANO-DYNIOWY z MUSEM MANGO Składniki
Bon appetit mon amieNaszło mnie w ostatni weekend na jakiś fajny deserek ;) Przeszukałam szafki, wyciągnęłam półprodukty, które już były otwarte i stwierdziłam, że coś się z tego na pewno
Kuchnia w czekoladzieDo wakacji jeszcze daleko, a słońca przynajmniej, Ja bardzo potrzebuję. Dlatego przygotowałam miodowe cukierki, które przypominają mi ciepłe wieczory i świetnie smakują ze szklanką ciepłego mleka
Niezły MłynekUwielbiam wszelkie słodkości. Ale czasem zamiast blachy ciasta ze względu na zdrowie, jak i czas lubię przygotować smaczny, prosty deser. Dziś zapraszam Was na szybki deser szarlotkowy z chia. Kilka chwil, a potem już tylko zostaje delektowanie się łyżeczka po łyżeczce ;) A jeśli wolicie jednak tradycyjne słodkości w postaci wypieków spróbujcie moich małych szarlotek (muffinek) . Składniki: (na 1 porcję
Słodkie okruszkiPogoda za oknem nijaka, wczoraj cały dzień deszcz padał aż się człowiekowi nic robić nie chciało... By troszkę sobie i Wam również rozchmurzyć ten ponury czas
Kuchnia w czekoladzieZdrowy krem daktylowy, bez dodatku cukru i tłuszczu zwierzęcego. Rewelacyjny dodatek do deserów, ciast, wafli, a nawet zwykłej owsianki. Sam również cudownie smakuje i nawet zjedzenie niewielkiej ilości sprawia, że nie mamy już ochoty na niezdrowe słodycze. Dodanie do niego odrobiny alkoholu sprawia, że krem zamienia się w prawdziwy rarytas (oczywiście dla dzieci bez alkoholu). Zachęcam do spróbowania, same suszone(...)kakao, ekstrakt i alkohol. Ma powstać gęsty krem. Krem daktylowy jest gotowy od razu po zrobieniu do jedzenia lub można go schłodzić. Taki krem jest dobrym dodatkiem do wszelkich deserów, ciast, koktajli, ja często dodaję go również do owsianki na słodko
Kuchcik gotujePewnie każdy uwielbia smak kokosowych pralinek ,,Raffaello". Są cudowne w smaku i ja nie będąc wyjątkiem także je bardzo lubię! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto
Kuchnia ŁukaszaW końcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione, ale sama
Kuchnia w czekoladzieTen sernik jest stary ale jary. Przepis i wykonanie mojej mamy. Pamiętam jak byłam mała i w zimne, ponure wieczory mama przygotowywała jakieś słodkości między
Niezły Młynekolejny deser u mnie jest znów inspirowany cytrusami. Owocami bardzo charakterystycznymi dla zimy, a z drugiej strony kojarzącymi się ze słońcem i upalnym latem. Cytrusy to taki sposób na tę mroźną porę roku. Dzięki nim w kuchni pojawia się na chwilę słońce, którego w tym okresie tak bardzo nam brakuje. Szczególnie na przednówku rośnie na nie ochota, związana z zapotrzebowaniem(...)większości z Was. Pewnie myśląc, o pieczonych grejpfrutach jesteście zaskoczeni równie mocno, niczym ja za pierwszym razem. Ale zapewniam — to genialny pomysł na cudownie kwaśny, aromatyczny i zarazem rozgrzewający deser. Co więcej, w pełni roślinny i zdrowy. Cukru w przepisie jest stosunkowo niewiele, ale jego dodatek jest absolutnie konieczny. To on sprawia, że grejpfruty łagodnieją, a ich smak staje się
Food SquareEkspresowe śniadanie lub niewymagający deser pełny zdrowia :) pyszny pudding chia w 15 minut. Nasiona chia połączone z mlekiem kokosowym i wygodnymi w użyciu błyskawicznymi płatkami ryżowymi Cenos z dodatkiem chrupiących migdałów i czekolady, i nieziemskiej marakui. My mamy puder różany (z cukrem lub ksylitolem) więc dodajemy go gdzie tylko się da ;). Możesz z niego zrezygnować, zastąpić go odrobiną wanilii, imbiru(...)dodać suszone lub świeże owoce... jak lubisz. Możesz podać pudding jako pełne energii ciepłe śniadanie lub deser. Jest gotowy po 15 minutach, im dłużej będzie stał tym konsystencja będzie bardziej zwarta. Jeśli chcesz ugotować płatki w thermomixie wlej do naczynia miksującego 250 g wody, dodaj 1/2 szklanki płatków ryżu, gotuj 5 min./100'C/obr. 1. Porcje: 4 Czas przygotowania
SzczyptaSmaQmnie najciekawsza jest ta, mówiąca że powstały one w wyniku błędu czternastoletniego pomocnika kuchennego Henriego Charpentiera, pracującego w restauracji Hetel de Paris w Monte Carlo. Miał on przygotować deser dla księcia Wali, późniejszego króla Wielkiej Brytanii, Edwarda VII oraz jego towarzyszki o imieniu Suzette, którzy pewnego letniego popołudnia przybyli do hotelowej restauracji. Henri był jeszcze bardzo młody(...)idzie nieuważny i nieostrożny, dlatego też w czasie przygotowywania sosu do naleśników przypadkiem podpalił zawartość patelni. Była to prawdziwa katastrofa, goście czekali na deser i nie było czasu na rozpoczęcie wszystkiego od początku. Załamany Henri spróbował przypalonego sosu, a jego kubki smakowe oszalały z zachwytu. To było to! Właśnie żywego ognia brakowało, by wszystkie składniki połączyły się w tak niezwykły
Smakowity Blog Kulinarny