moja kuchnia, cieszą zakupy i zachwycają zwyczajne rzeczy. A więc witajcie, moi drodzy. Jestem z powrotem. A na powitanie przygotowałam dla Was i dla moich domowych łasuchów pyszny, angielski deser – trifle. Zainspirował mnie post Dorotus, ale, jak zwykle, dopasowałam danie do swoich upodobań. Wyszło świetnie, w sam raz na pierwszy dzień lata. Częstujcie się, proszę. Składniki na 4 porcje(...)truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć je na warstwie ciasteczek, dokoła ścianek szklanki. Na ciasteczka wyłożyć warstwę puddingu. 7. Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru waniliowego. Wyłożyć na pudding, zwieńczając deser. 8. Ozdobić według własnego pomysłu, ja wykorzystałam truskawki i wiórki gorzkiej czekolady. 9. Podawać mocno schłodzone. Smacznego
W mojej kuchniWitajcie :) Jakiś czas temu dostałam od firmy Melvit różne rodzaje kasza. Jedną z nich była kasza owsiana podobno nowość na rynku. Dzisiaj ma dla Was propozycję pysznego deseru owsianego z dodatkiem owoców. Powiem Wam że smak mnie zaskoczył, w połączeniu z jogurtem rewelacja i najważniejsze że nie dodałam do niego ani grama cukru, smakował wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania(...)mało słodkie to dosłodźcie sobie miodem, ja nie słodziłam, dla mnie było wystarczająco słodkie od owoców i jogurtu.Kaszę przełożyć do pucharka, udekorować owocami. Podawać na śniadanie lub jako deser. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliniektórych skutecznie zraża do siebie swoim charakterystycznym, lekko gorzkawym smakiem. Ten smak znika, a przynajmniej po części zostaje złagodzony, kiedy przepuścimy naszego grejfruta przez piekarnik. Przygotowanie tej przystawki czy deseru zajmnie nam dosłownie kilka minut. Potrzebne nam będą: 1 grejfrut, 1 gałązka tymianku, 1 łyżka miodu, pół łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Przekrajamy grejfruta na pół. Obydwie połówki wkładamy(...)żaroodpornego. Na każdej z połówek grejfruta rozsmarowujemy po jednej łyżce miodu. Skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika na około 8 minut. Regularnie podglądając, by nasz „deser” się nie przypalił. Wyjmujemy z piekarnika. Podajemy, kiedy ostygnie. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie. Beata 7 total views, 7 views today Tweetnij The post Grejfrut zapiekany z tymiankiem. appeared
MODA NA BIOSernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania na wiele sposobów – ze świeżymi owocami, z owocowym sosem, solo. Jeśli pozbawicie go spodu z krakersów – będzie całkowicie bezglutenowy. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić(...)sezonowymi owocami – świetnie pasują i truskawki, i wiśnie. NA SERNIK 0,5 kg sera na sernik, z wiaderka, trzykrotnie mielonego 0,5 szklanki cukru pudru (jeśli wolicie bardzo słodkie desery-2/3 szklanki) 0,5 szklanki świeżo zagotowanej wody 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki stołowe zimnej wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka aromatu kardamonowego lub 8-10 ziaren zielonego
Karo in the KitchenBardzo dobry szybki deser Składniki - 1 l mleka - 3/4 szklanki kaszy manny - 1 puszka brzoskwiń w syropie - 5 łyżek cukru Sposób przygotowania 1. Z brzoskwiń odlać syrop i zmiksować blenderem na jednolitą masę 2. Mleko zagotować dodać połowę musu z brzoskwiń,cukier, i wsypać grysik Mieszać aż wszystko się zagotuje i zacznie robić się gęste porozlewać do pucharków(...)resztę musu rozłożyć na na górę deseru
W królestwie smaków BeatyDziś zapraszam Was na pyszny słodki deser, czyli krem angielski (custard) z granatem. Z reguły krem angielski podawany jest w formie waniliowego sosu, tym razem przygotowałam go nieco inaczej i podałam w formie deseru budyniowego. Krem angielski z granatem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 ml tłustego mleka 200 ml kremówki 30 lub 36% 6 żółtek
Kulinarne przygody GatityMacie ochotę na pyszny tort serowy? To własnie ten przepis rozkochał moją całą rodzinę. Bardzo prosty przepis, do tego ciasto nadaje się na eleganckie przyjęcie z
Niezły MłynekDoskonałe na podwieczorek z kulką lodów, u mnie malinowych. Ciekawy smak deserowi dodaje aromatyczny cukier malinowy. SKŁADNIKI 2 duże mało słodkie jabłka, 1 łyżeczka żurawiny, 1 płaska łyżeczka cukru malinowego, Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki cukru cynamonowego , 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki Dodatkowo: masło do wysmarowania kokilek WYKONANIE Żaroodporne kokilki(...)malinowym i żurawiną. Wkładamy jabłka do kokilek. Z podanych składników palcami wyrabiamy kruszonkę, posypujemy nią jabłka. Zapiekamy 20-25 min w 180 stopniach. Podajemy z kulką lodów. Do deseru użyłam cukru cynamonowego oraz malinowego, który nadał całemu daniu niezwykłego smaku. Produkty te możecie kupić TUTAJ
słodki bratekokazji naszego święta, zapraszam wszystkie Panie na pyszny kawowy deser, który zniewala smakiem, a galaretka, doskonale przełamuje smak kawy. Pychotka. SKŁADNIKI Wiśniowa galaretka: 1/3 szkl. soku wiśniowego, 1 płaska łyżeczka żelatyny Panna cotta: 125 ml śmietany 30%, 125 ml mleka 3,2%; 100 ml espresso , 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki żelatyny, 1 łyżka likieru kawowego WYKONANIE Galaretka(...)dodajemy likier i espresso z żelatyną. Lekko wystudzone przelewamy do kokilek gdzie stężała galaretka. Gdy masa przestygnie przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem. Podajemy z wiśniami nasączonymi w alkoholu. UWAGA!!! Jeśli nie lubicie galaretki, gotową panna cottę
słodki bratekRyż jest drugim po pszenicy zbożem uprawianym na świecie. W wielu azjatyckich narzeczach to synonim życia, bogactwa, pożywienia. Przyrządza się z niego niemal wszystko – dania główne, desery, pieczywo, dodatki, alkohol, kleiki dla dzieci i niemowląt. Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: - 750g ryżu jaśminowego - 1,5 l wody - masło - 5 jaj - 8 łyżek drobnego(...)chwilę dopiekamy, aby się zrumienił. Upieczony ryż obkrajamy nożem, zdejmujemy obręcz tortownicy. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami możemy podać jako danie obiadowe lub jako deser. Na ciepło lub na zimno – jak kto lubi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoBył kisiel pomarańczowy – czas na nietypową wersję: marchewkową. Ja robię ją z soku „jednodniowego”, a taki kisiel marchewkowy zastępuje mi śniadanie lub kolację, która jest jednocześnie deserem. Pomysł na marchewkowy smak podpatrzyłam dawno temu w jakimś amerykańskim programie telewizyjnym, potem widziałam go na znajmych blogach, a swoją wersję wzbogaciłam o miód, kurkumę, cynamon i kardamon, które sprawiają(...)kisiel jest świetnym wspomagaczem na przeziębienia. To wyjątkowo zdrowy deser, który jednocześnie rozgrzewa i na długo pozostawia uczucie sytości. Trudno też nie zauważyć, że ma intensywny i piękny kolor – dzięki temu jego jedzenie jest jeszcze bardziej przyjemne. Kisiel marchewkowy: 1 szklanka soku marchewkowego (świeżo wyciśniętego lub jednodniowego) sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku
Poezja smakudwóch powodów. Po pierwsze nie mam specjalnej formy do jej przygotowywania. A po drugie nawet gdybym takową posiadała, to wydaje mi się, że to Wielkanoc jest odpowiednim czasem, aby deser był w takiej postaci. A to ze względu na symbolikę nawiązującą do Grobu Chrystusa. Istnieją dwie metody przyrządzania paschy, na zimno i na ciepło. Wybrałam tę pierwszą. Kluczem(...)gazą lub pieluchą tetrową. Sito umieścić na naczyniu, do którego odsączy się serwatka. Wierzch przykryć gazą, można obciążyć talerzem odpowiedniej wielkości. Paschę wstawić do lodówki na 12 godz. Wyłożyć deser na talerz i udekorować według uznania
zadanie-gotowanieWspaniały deser, który znika błyskawicznie. Wbrew pozorom wcale nie taki trudny do zrobienia. Trzeba pamiętać o tym, żeby cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, a każdą kolejną dosypywać dopiero, gdy poprzednia ulegnie rozpuszczeniu. Tu potrzebna jest cierpliwość, bo 250 g cukru, to trochę jednak jest ;) Należy też dokładnie oddzielić białka od żółtek. Beza Pavlova podczas pieczenia wyrasta, następnie trochę opada(...)gdyż powstałe zagłębienie i tak wypełniamy bitą śmietaną i owocami. Środek bezy jest miękki, ma konsystencję pianki. Latem, gdy dostępne są świeże owoce sezonowe, można tworzyć różne warianty tego deseru. W następnym poście napiszę w jaki sposób wykorzystałam żółtka, które w bezach jak wiadomo są zbędne. Składniki: 4-5 białek (w zależności od wielkości jaj) 250 g cukru pudru
zadanie-gotowanienajlepiej, podać coś smacznego do jedzenia, czy słodkiego do kawy. A co jeśli wśród gości pojawia się prawie roczny maluch? Jak więc ugościć takiego człowieczka? Na pewno zdrowo i deser dostosować do jego diety. Ja postawiłam na prostotę, czyli jego ulubiona kaszka ryżowa Nestle o smaku owoców leśnych i truskawki. Truskawki oczywiście z pewnego źródła z mojej działki, nie pryskane(...)wcześniej wyciągnęłam je z zamrażarki, a w dniu podania poddusiłam je we własnym soku dosładzając syropem klonowym. Kaszkę przygotowałam na mleku kokosowym. Całość zgrała się świetnie, bo na ten deser mieli ochotę również dorośli, ale musieli obejść się smakiem, dla nich przygotowałam pyszną kawę i ciasto Pychotka, a mały człowiek dostał ten pyszny deserek. Składniki: 160 ml mleczka kokosowego
Blondynka GotujeOwoce pod kruszonką to deser, którzy kojarzy się z latem. Maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, jagody to smak najcieplejszych dni, za którymi tak tęsknimy, zwłaszcza zimą. Na szczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem. Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie
Moja smaczna kuchnia