Nadchodzą upały , a te oznaczają niekończące się pragnienie, które trudno zagłuszyć. Pojawiają się zachcianki na orzeźwiające napoje ,nie do końca zdrowe i na kaloryczne zimne desery. Sami możemy sobie zrobić bombę witaminową pełną zdrowia w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników i mamy deser bez wyrzeczeń ...na zdrowie! Składniki maślanka dobrze schłodzona garść daktyli garść żurawiny suszonej daktyle truskawki listki mięty
Z Kuchni Do Kuchnibardzo smaczny! W domu zawsze staram się mieć opakowanie lodów waniliowych, stanowią nie tylko świetną samodzielną przekąskę, ale sprawdzają się także idealnie przy wszelkiego rodzaju ciepłych deserach. W lodówce miałam jedno niezużyte ciasto francuskie i serek naturalny, a na półmisku 3 jabłka - wszystko wydało się jasne - robimy tartę... a raczej 2 tarty. Wyszło smakowicie, a nie poświęciłam(...)zbyt wiele energii - deser iście ekspresowy. :) Na 2 tarty: 3 jabłka (myślę, że gruszki też świetnie sprawdziłyby się w tym przepisie) 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 łyżki serka naturalnego (lub twaróg sernikowy) 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżeczek cukru trzcinowego 1 jajko rozbełtane z odrobiną mleka Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Rozkładamy
Cooking MonsterGotowe! #Jak nie marnować jedzenia: Kremu wychodzi dość sporo, więc jeśli Wasza forma nie jest dość wysoka, to możecie zużyć tylko jego część, a resztę wykorzystać do przygotowania szybkich deserów w pucharkach. Do przygotowania jednego pucharku potrzebujecie: 3 pokruszone herbatniki 3 truskawki lub inne owoce pokrojone w kostkę 3 łyżki masy śmietankowej Na dno szklanki wsypujemy 2/3 porcji pokruszonych herbatników(...)wykładamy krem wymieszany z owocami. Kilka kosteczek możecie zostawić do ozdobienia góry deseru. Wierzch posypujemy pozostałymi herbatnikami. Et voila! :) Gdy nie zużyjecie całej galaretki, to też wyczarujcie z niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :) Dodatki: ok. 120 g malin ok. 120 g truskawek 1 opakowanie truskawkowej galaretki Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy
Cooking Monstertruskawek nigdy dość! :) Przynajmniej w moim przypadku :) Było ciasto, lody, kompot a teraz przyszła pora na deser :) Jeśli aktywnie śledzicie Euro 2016 to zamieńcie kolejność warstw i otrzymacie deser idealny dla kibica hehe :) Składniki: (na 2 porcje) 100 g białej czekolady 125 mascarpone 50 jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru pudru
My simple kitchenJuż dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :) Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców
Kuchnia w czekoladziewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam desery budyniowe i czasami najprostsze rozwiązania są najpyszniejsze! Domowy budyń jest nieporównywalnie smaczniejszy i zdrowszy od tego z torebki. Choć przyznam, że używam tego w proszku - dla wygody, to kiedy mam czas i odrobinę weny - robię go sama. Tu przedstawiam Wam pyszną wersję waniliową, która idealnie komponuje się z sosem truskawkowym! Polecam(...)cukrem, roztrzepanymi żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Całość połączyć z gotującym się mlekiem. Budyń należy ciągle mieszać (aby nie powstały grudki) do momentu zgęstnienia masy i następnie zdjąć z ognia. Deser przelać do foremek (miseczek) i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Przygotować sos. Truskawki z cukrem zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji). Sos można delikatnie podgrzać (opcjonalnie) i polać nim stężały
Di gotujeTartaletki z kremem mascarpone i świeżymi owocami Tarteletki to sprawdzony sposób na szybki i efektywny deser w sezonie. Kruche i delikatne ciasto, na nim porcja pysznego kremu z serka mascarpone i dużo owoców to niebo w gębie dla każdego smakosza nie zbyt słodkich deserów! Idealne na lato ;) SKŁADNIKI (6 tartaletek): CIASTO: 100 g masła 200 g maki pszennej
Calzonella.comwybór buteleczek, słoiczków i akcesoriów w sklepach internetowych i stacjonarnych w naprawdę dobrych cenach. Zawsze można kupić słoiki, które będą przeznaczone pod koniec lata na przetwory lub kupić desery w sloiczkach, które później przeznaczymy na letnie napoje - te na zdjęciu są właśnie po hiszpańskim deserze. Ważne, aby przy ich miksowaniu świetnie się bawić, zachęcić rodzinę do wspólnego, codziennego picia
Moja smaczna kuchniaNiewiele wysiłku i czasu trzeba by stworzyć wyśmienite połączenie. Szczególnie łatwe jest to wtedy, gdy pod ręką mamy świeże, soczyste i dorodne sezonowe owoce, które temu szybkiemu i prostemu deserowi dodają smaku, koloru i lekkości, a także urody. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić go w większej tortownicy, np. w standardowej o średnicy(...)rozgniatamy widelcem. Łączymy z pozostałą masą serową i wylewamy od środka na białą masę. Sernik chłodzimy przez minimum 7-8 godzin, najlepiej jednak schłodzić go przez noc. Podajemy deser zaraz po wyjęciu z lodówki, udekorowany świeżymi sezonowymi owocami – truskawkami, czereśniami, porzeczkami, jeżynami i listkami mięty i tymianku. SKŁADNIKI 450g sera na sernik lub naturalnego, gładkiego twarożku kanapkowego 2 łyżki
Karo in the Kitchenśmietanki kokosowej i truskawek. W tym daniu możecie znaleźć wszystko co naturalne, zdrowe i co macie w tej chwili pod ręką, czyli truskawki. Zdecydowałam się na przygotowanie tego deseru, który może też być przepysznym śniadaniem, bądź idealnym rozwiązaniem na deser do popołudniowej herbaty. Przede wszystkim zrobicie go dość szybko, może go przygotować każdy - a bardzo mi zależy aby nawet
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam na niezwykle prosty i pyszny deser z wykorzystaniem sezonowych truskawek. Ciekawy akcent stanowi tutaj posypka z płatków owsianych i kakao, z dodatkiem syropu karmelowego, który nadaje pysznego smaku. Jeśli nie dysponujecie takim syropem można wykorzystać miód i np. łyżeczkę cynamonu. Zapraszam! Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki kremowego serka np. Mój Ulubiony 1 łyżeczka miodu 3 łyżki(...)truskawek Truskawki rozgnieść widelcem, włożyć na spód pucharka lub szklanki. Jogurt wymieszać z serkiem i miodem. Wyłożyć na truskawki. Płatki owsiane wymieszać z orzechami i syropem karmelowym. Przykryć cały deser. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogCharlotte jest deserem pochodzącym z Francji, p rawdopodobnie z przełomu XIX i XX wieku. Jest to ciasto z zewnątrz otoczone biszkoptem, herbatnikami lub waflami, z kremowym wnętrzem, często owocowym. Obecnie ma wiele różnych odmian. I ja również postanowiłam zrobić swoja wersje. Wersje truskawkową. Jak widzicie deser był dawno przygotowany, bo w 2010r. , ale był pyszny i z chęcią wykonam
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomarańcza z cynamonem - Pomysł na subtelny i lekki deser Pomarańcza pełna słońca, orzeźwiająca i nadająca się na słodki posiłek o każdej porze dnia, zwłaszcza kiedy ten dzień jest gorący. Lekko, zdrowo i proste w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 2 pomarańcze 2 łyżeczki cukru 1 szczypta cynamonu Wykonanie: Pomarańcze najlepiej umyć, osuszyć, ostrym nożem obkroić ze skórki, aby pozbyć(...)się gorzkiej błonki. Pokroić w plastry, ułożyć na talerzu, polać powstałym przy krojeniu sokiem oraz oprószyć zmieszanym cukrem z cynamonem. Zapraszam na inne przepisy z pomarańczą na moim blogu: Deser ; carpaccio ; Przystawka z serem i burakiem ; Sałatka z selerem naciowym ; Sałatka z rukoli Smacznego
Wino Francja Kuchniajeden króciutki moment zapomnienia.... Nie grozi Wam nic, oprócz poprawy humoru - wszak czekolada czyni szczęśliwym. Poziom magnezu wzrośnie - bowiem ciasto robi się na gorzkiej czekoladzie. A po takim deserze, to i sił witalnych Wam przybędzie.... i poziom twórczej kreatywności poszybuje w górę! Nie pozostaje Wam nic innego, jak po prostu ten niebiańsko pyszny deser zrobić! Ciasto czekoladowe (chocolate cake) kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówKwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym to tradycyjny wiosenny deser rodem ze Śląska Cieszyńskiego. Zwane tam "naleśnikami cesarskimi", ponieważ smakołykiem tym podobno zachwycił się cesarz Franciszek Józef I, kiedy był w Cieszynie w czasie wielkich manewrów wojskowych w 1906 r. Naleśniki stały się jednym z jego ulubionych deserów. Na Śląsku Cieszyńskich tradycja smażenia kwiatów czarnego bzu jest w dalszym
Smakowity Blog Kulinarny