desery - 58579 przepisów (strona:417/3906)

Pascha. 109

dwóch powodów. Po pierwsze nie mam specjalnej formy do jej przygotowywania. A po drugie nawet gdybym takową posiadała, to wydaje mi się, że to Wielkanoc jest odpowiednim czasem, aby deser był w takiej postaci. A to ze względu na symbolikę nawiązującą do Grobu Chrystusa. Istnieją dwie metody przyrządzania paschy, na zimno i na ciepło. Wybrałam tę pierwszą. Kluczem(...)gazą lub pieluchą tetrową. Sito umieścić na naczyniu, do którego odsączy się serwatka. Wierzch przykryć gazą, można obciążyć talerzem odpowiedniej wielkości. Paschę wstawić do lodówki na 12 godz. Wyłożyć deser na talerz i udekorować według uznania

zadanie-gotowanie
Beza Pavlova. 123

Wspaniały deser, który znika błyskawicznie. Wbrew pozorom wcale nie taki trudny do zrobienia. Trzeba pamiętać o tym, żeby cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, a każdą kolejną dosypywać dopiero, gdy poprzednia ulegnie rozpuszczeniu. Tu potrzebna jest cierpliwość, bo 250 g cukru, to trochę jednak jest ;) Należy też dokładnie oddzielić białka od żółtek. Beza Pavlova podczas pieczenia wyrasta, następnie trochę opada(...)gdyż powstałe zagłębienie i tak wypełniamy bitą śmietaną i owocami. Środek bezy jest miękki, ma konsystencję pianki. Latem, gdy dostępne są świeże owoce sezonowe, można tworzyć różne warianty tego deseru. W następnym poście napiszę w jaki sposób wykorzystałam żółtka, które w bezach jak wiadomo są zbędne. Składniki: 4-5 białek (w zależności od wielkości jaj) 250 g cukru pudru

zadanie-gotowanie
Deser dla Maluszka 161

najlepiej, podać coś smacznego do jedzenia, czy słodkiego do kawy. A co jeśli wśród gości pojawia się prawie roczny maluch? Jak więc ugościć takiego człowieczka? Na pewno zdrowo i deser dostosować do jego diety. Ja postawiłam na prostotę, czyli jego ulubiona kaszka ryżowa Nestle o smaku owoców leśnych i truskawki. Truskawki oczywiście z pewnego źródła z mojej działki, nie pryskane(...)wcześniej wyciągnęłam je z zamrażarki, a w dniu podania poddusiłam je we własnym soku dosładzając syropem klonowym. Kaszkę przygotowałam na mleku kokosowym. Całość zgrała się świetnie, bo na ten deser mieli ochotę również dorośli, ale musieli obejść się smakiem, dla nich przygotowałam pyszną kawę i ciasto Pychotka, a mały człowiek dostał ten pyszny deserek. Składniki: 160 ml mleczka kokosowego

Blondynka Gotuje
Crumble z owocami leśnymi 93

Owoce pod kruszonką to deser, którzy kojarzy się z latem. Maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, jagody to smak najcieplejszych dni, za którymi tak tęsknimy, zwłaszcza zimą. Na szczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem.  Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie

Moja smaczna kuchnia
Czekoladowe ptasie gniazda 136

Zapomniałam, że w zanadrzu czekają jeszcze ptasie gniazda na publikację :) Całe szczęście, że się je szybko i łatwo przygotowuje, to może zrobicie je jako "nieplanowaną" słodką

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki z parowaru 131

smakują bardzo dobrze, wyglądają równie fajnie, a ich czas przygotowania jest znacznie szybszy :) Babeczki na parze wyszły dość zbite w konsystencji i wbrew pozorom, bardzo aromatyczne. Jeżeli chodzi o deser przygotowany w parowarze – był to debiut, ale na pewno na tym nie poprzestanę, bo uważam to za fajne urozmaicenie, a w najbliższym czasie pojawi się przepis na biszkopt(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Rozlewamy do aluminiowych foremek, do 3/4 wysokości. Foremki wstawiamy do parowaru i ” parujemy ” 20 minut, a po upływie tego czasu cieszymy się super deserem :) Artykuł Babeczki z parowaru pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 2379

czekolada nadaje mu waniliowy, słodki smak. Pod względem konstrukcji – bliżej mu do sufletu. Ubite na sztywną pianę białka jaj pełnią rolę głównego i jedynego spulchniacza, nadają formę i fakturę deseru. I z tego powodu to ciasto pieczone jest w niskiej temperaturze, a podczas przygotowania obowiązuje jedna żelazna zasada – w trakcie pieczenia bezwzględnie nie otwieramy piekarnika .   Po sieci krąży wiele(...)wymiaru. Lekko, szybko, elegancko – nie tylko od święta. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej lub ćwiczycie, staracie się ograniczyć węglowodany, macie wśród bliskich kogoś, kto próbuje zgubić parę kilogramów – to deser dla Was. Mało cukru, naturalne tłuszcze bez tłuszczów trans, sporo białka – zupełnie zdrowo, prawda? Porcja sernika japońskiego o wadze 65g ma tylko 200kcal, 15g tłuszczu (przy serku Philadelphia

Karo in the Kitchen
Czekoladowe jaja 164

Czekoladowe jaja to świetny pomysł na Wielkanocny deser. Prosty w wykonaniu że nawet dzieci Wam pomogą a szczególnie przy czekoladzie jak mój 4,5-latek "... tato, ja będę mieszał czekoladę ... " - zobaczcie zdjęcia poniżej jak to robił ;) Składniki : 200 gr gorzkiej czekolady (użyłem z dod. pomarańczy) 1 serek mascarpone  100 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru konfitura brzoskwiniowa(...)cukrem pudrem dokładając pod koniec po trochu serek mascarpone. Gotowa masą napełnij foremki czekoladowe, dodaj łyżeczkę konfitury brzoskwiniowej na kształt żółtka. Ps.: Składniki są liczone na 6 szt deseru a 2 z 8 baloników są liczone gdyby któraś foremka miała się nie udać (pęknąć

Mechanik w kuchni
ŚMIETANOWIEC / GALARETKOWIEC - deserowa propozycja ukwiecenia. 153

sposób się ograniczyć do jednej porcji, to potrzeba czegoś lekkiego, co równocześnie stanie się propozycją wiosennego ukwiecenia. Proponuję więc śmietanowca (lub, jak ktoś woli - galaretkowca). Pyszny, szybki deser, który może ożywić stół i nie obciążyć żołądka (zbytnio). Na świąteczne "nic już nie wcisnę... no, chyba, że coś słodkiego" nada się idealnie. Plus jest taki, że bardzo łatwo go odchudzić. Minus(...)chochlą śmietanowca do miski/naczynia z galaretką, wyrównujemy wierzch, szczelnie przykrywamy i schładzamy kilka godzin w lodówce. T en śmietanowiec wraca do nas regularnie od lat. Przerobiłyśmy wiele kombinacji tego deseru i ta jest jedną z naszych ulubionych. Mocno śmietanowy, jeszcze bardziej galaretkowy, o odpowiedniej konsystencji. Nie za słodki, nie za mdły. Powiedziałybyśmy, że jesteśmy nieobiektywne, bo każdy ma inne smaki

Wypisz Wymaluj
Jajka sadzone na słodko 133

Jeszcze jedna bardzo słodka wielkanocna propozycja. Jeśli ktoś nie ma pomysłu czym tym razem zaskoczyć swoich bliskich, to te jajka z pewnością Wam w tym pomogą

Kuchnia w czekoladzie
Francuskie koperty z serem i suszonymi owocami 238

Dziś mam szybki i smakowity deser. Ciasto francuskie i owoce suszone ale gotowane takie jak z kompotu z suszu a do tego ser. Połączenie idealne więc warto zrobić sobie pyszny deser. Francuskie koperty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Deser z nasionami chia 133

nasiona spęczniały. 3 łyżeczki nasion chia wymieszać z sokiem pomarańczowym i odstawić na około 30 minut, aby nasiona spęczniały. W soku chia pęcznieje nieco dłużej. Obrać i pokroić kiwi. Deser układać warstwami: pokrojone kiwi, chia z mleczkiem, chia z sokiem, chia z mleczkiem, kiwi i sok. Taki deser nie jest zbyt słodki i śmiało może być zjedzony na śniadanie

Kuchcik gotuje
Owocowy deser na homogenizowanym serku z pełnoziarnistymi płatkami 142

Mimo, że Święta już tuż, tuż, a na słodkie szaleństwo nie chce się czekać. Dzisiaj przedstawiam deser na serku homogenizowanym z owocami i płatkami zbożowymi, pełnoziarnistymi z otrębami pszennymi. Wszystko przez te owoce które „uśmiechały” się do mnie na sklepowej półce. Składniki: 2 szklanki płatków pełnoziarnistych z otrębami pszennymi 1 łyżka miękkiego masła 800 gram serka homogenizowanego 2 galaretki truskawkowe(...)gorącej wody i gdy lekko przestygnie dodajemy serek homogenizowany i mieszamy. Do szklanek z płatkami dodajemy owoce, zalewamy galaretką z serkami i dodatkowo dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki aby deser stężał. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Pralinki kokosowo-migdałowe 157

długo nie publikowałam żadnych postów, ale ostatnio nie miałam kompletnie czasu na blogowanie. Obiecuję jednak, że nadrobię zaległości :). Jako rekompensatę, przygotowałam dzisiaj pralinki migdałowo-kokosowe, czyli słodko-zdrowy deser, który idealnie sprawdzi się na imieninach, przy świątecznym stole, czy jako sylwestrowa przekąska. Jeżeli chcecie zaskoczyć kulinarnie swoich gości, to te pralinki z pewnością zdadzą egzamin. Już sam wygląd kusi, żeby(...)sięgnąć po chociaż jedną, a ich wykwintny smak na pewno nie zawiedzie ani Was ani Waszych gości. Dodatkowo jest to deser z serii zdrowie na słodko, więc nie musicie obawiać się, że łamiecie swoje dietetyczne postanowienia. Jeszcze jedną zaletą jest fakt, że pralinki przygotowuje się  dosłownie w parę minut, więc nie musicie poświęcać zbyt dużo czasu na ich przyrządzenie

Smiling Shrimp

Proponowane wyszukiwania