Panna cotta to pyszny włoski deser na bazie śmietanki, wanilii, usztywniany żelatyną, z dodatkiem owoców, musów owocowych, a nawet czekolady. Śmietankę gotujemy z żelatyną, potem umieszczamy w niewielkim naczyniu, schładzamy w lodówce i podajemy z owocami. U nas dzisiaj panna cotta troszkę odchudzona, z jogurtem i mlekiem zamiast śmietanki. I z pysznym musem z czarnych jagód. Polecam każdemu ten deser
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDeser jest pyszny i szybki w przygotowaniu. Jego smak można dostosować do własnego gustu. To od Was zależy jakiego jogurtu i owoców użyjecie. Polecam! (1-2 porcje) 250 ml jogurtu owocowego (dowolny smak) 100g crunchy (mogą być zwykłe płatki błyskawiczne lub pokruszone ciasteczka) 2 garście owoców (u mnie czereśnie i maliny) (*) 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej(...)wody i po ostudzeniu zmiksować (do puszystości) z jogurtem. (Można dodać kawałki owoców lub zmiksować je razem z jogurtem.) Mus układać warstwowo i na przemiennie z płatkami. Deser schłodzić w lodówce. (*) Owoce dodać do musu, układać z crunchy lub obłożyć nimi wierzch
Di gotujeKiedy upał doskwiera i chcemy się troszkę schłodzić, sięgnijmy po lody :) A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone. Owoce sezonowe doskonale
Kuchnia w czekoladzieBardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze, truskawki i mój ziołowy ogródek. :) Poniższy deser wyraża to doskonale. Pod kremową warstwą z kaszy jaglanej kryją się truskawki, których smak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę. Składniki na 3 deserki: Warstwa truskawkowa: 150g truskawek 1 łyżeczka nasion(...)minut. Po ugotowaniu dolewamy mleko. Wystudzoną kaszę blendujemy. Można dosłodzić, ja tego nie zrobiłam. W szklankach lub innych naczyniach umieszczamy warstwę truskawkową, na to wylewamy krem jaglany. Gotowe. Deser dobrze smakuje schłodzony
Wrzosowa PolanaCiasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem
Cooking Monsterrodzaju tiramisu. Rodzinka stwierdziła że jest bardzo apetyczny i nie za słodki, ponieważ ja nie używam do tego cukru. Uważam że bita śmietana jest słodka i to wystarczy. Deser przygotowałam z herbatnikami biszkoptowymi od Cukry Nyskie. Deser sernikowy w pucharkach Składniki : Krem : ser biały tłusty - 250 g bita śmietana - 1 opak ( 60 g) mleko - 150 ml ajerkoniak
Kuchnia DanusiLody, lody dla ochłody! :) To mój ulubiony letni deser :) Jagodowa wersja jest wspaniała, to nic, że język i zęby całe niebieskie, smak jest niesamowity :) Są bardzo proste w wykonaniu, nie potrzeba do nich maszyny. Zdaję sobie sprawę, że jogurt grecki ma nieco więcej kalorii i tłuszczu niż zwykły, jednak w tym deserze absolutnie sprawdza się dużo lepiej. Lody są bardziej
Czerwona PorzeczkaParfait to mrożony deser składający się z kremu, owoców, lodów i innych dodatków. Polecam robić go z tego co akurat mamy w domu. Ograniczyć może was tylko fantazja. Takie słoiczki są świetne na piknik pod warunkiem, że nie ma w nich lodów. Wtedy warto dać dużo owoców, budyniu, kremu, śmietany, bakalii. Ten deser jak i wiele innych znajdziecie w nowym
Bernika - moj kulinarny pamietniktylko głowa dotknie poduszki. Jednak w lipcu Ania organizuje swoją akcję skandynawską, w której po prostu nie wypada mi nie wziąć udziału. Na początek mam więc jeden z ulubionych deserów mojego C. w nowej odsłonie. Tego typu kisiel bowiem pojawił się już na blogu; tym razem jednak zrobiony jest z rabarbaru, a dodatkami są kremówka ze skyrem i orzechowa kruszonka(...)Skyr to taki duński serek; coś pomiędzy serkiem homogenizowanym, a jogurtem naturalnym. Tym drugim można go zastąpić bez większego uszczerbku na smaku. Deser jest boski - słodko-kwaśny, mocno rabarbarowy w smaku i lekki - idealny na upały. Rabarbar jeszcze można kupić (ja mam pęczek w lodówce na jutrzejsze ciacho), więc spróbujcie koniecznie! Przepis znalazłam na blogu Sofies spisekammer , czy też
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMaliny maliny maliny ! Czekałam i w końcu się doczekałam :D Dziś przepis na regionalny deser ślądki- tzw szpajza. Składniki: 3 łyżeczki żelatyny 5 jajek 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ kg mrożonych malin świeża mięta do ozdoby Wykonanie: Żelatynę wymieszać w zimnej wodzie. W międzyczasie utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym(...)Wstawić do lodówki i gdy masa zacznie gęstnieć dodać sztywno ubitą pianę z białek. Maliny zagotować z resztą cukru ( kilka malin odłożyć do dekoracji), przetrzeć i wymieszać widelcem z deserem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniarazem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy. Do przygotowania tego deseru użyłam nasion chia zakupionych w internetowym sklepie www.naturalniezdrowe.com.pl , który jest równocześnie polskim producentem zdrowej żywności. Jeśli przygotowując potrawy pragniecie świadomie wybierać składniki w 100% naturalne i zdrowe, to znajdziecie je w asortymencie tego sklepu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzybki deser lodowy w sam raz na upały, polecam. Warty uwagi, orzeźwiający za sprawą malin. Szybko przygotowany , bo topnieje. Składniki lody, najlepiej czekoladowe espresso płatki z migdałów u mnie Symbio maliny czekoladowa posypka mięta Lody przełóż do wysokich szklanek. Zrób podwójne espresso do każdej. Wsyp maliny. Posyp dekoracją czekoladową. Dodaj mięty! Deser gotowy! Smacznego orzeźwienia
Z Kuchni Do KuchniKiedy upał za oknem, a ma się ochotę na coś słodkiego, chodzimy i szukamy czegoś "na raz". Takie serniki zdecydowanie pozwolą Wam zaspokoić swoje zachcianki- są
Kuchnia w czekoladzieJagodowe lody z kawałkami owoców zamknięte pomiędzy dwoma waflami. Ten zimny deser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :) 1 wafel tortowy 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 250 g mascarpone 200 g jagód 1 łyżka soku z cytryn y Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą(...)lekko docisnąć. Włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Przed podaniem usunąć folię i pokroić na kawałki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe , Wykorzystanie żółtek Tagged: jagody , mascarpone , wafle tortowe
https:KKuchniaMniamSkładniki: CIASTO 3 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej MASA JAGODOWA 150 g jagód 2 łyżki cukru 250 ml śmietanki 30% do deserów 60 g żelatyny fix do deserów 100 ml gorącej wody Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 5 łyżek cukru. Dodajemy po jednym żółtku cały czas
Moje-pitraszenie